Enligt LO var alla förbund eniga om att fortsätta las-förhandlingarna, men nu ger Pappers ordförande en annan bild. Enligt Pontus Georgsson röstade inte förbundet för och bojkottar fortfarande förhandlingarna. Förhandlingarna är fel väg att gå, säger han, och uttrycker sin oro för att turordningsreglerna fortfarande ligger på bordet.
Just nu är de omstartade förhandlingarna mellan majoritetsfacken och arbetsköparna om förändringar i lagen om anställningsskydd in på sin andra vecka. Detta efter det beslut som fattades på LO:s representantskap förra fredagen. Så som beslutet framställts skulle de LO-förbund som hoppat av vara åter i fållan. Men ett fack i LO-familjen är fortfarande utanför. Pappers, som lämnade bordet i maj förra året, fortsätter att bojkotta förhandlingarna.
– Vi är inte med i förhandlingarna. Vi har sagt från början att det är fel metod vid fel tillfälle. Vi borde förhandla inom ramen för en avtalsrörelse där parterna kan vara jämbördiga, säger Pontus Georgsson, pappers förbundsordförande.
Bara några dagar innan representantskapet deklarerade Pappers tydligt i en debattartikel att de skulle rösta nej till vidare förhandlingar. Att förhandla under hot från politikerna om lagstiftning skulle inte ge så ”mycket att förhandla om som gagnar våra medlemmar.” När sedan beslutet togs utan debatt på representantskapet uppstod bilden av ”total samstämmighet” som Arbetet rapporterade, eller att Pappers ändrat ståndpunkt tillsammans med de fem förbund som tidigare hoppat av i protest, som Arbetaren skrev. Den bilden förstärktes också av LO:s avtalssekreterares motvilliga kommentar i Arbetet strax efter beslutet.
– Jag kan inte kommentera det. De sa ju ingenting här, så då måste de ju stå bakom styrelsens förslag så här långt, sade Torbjörn Johansson till tidningen.
Vi har salufört våra idéer och våran åsikt i alla möjliga fackliga forum inom LO och utanför. Vi kände att det inte kommer leda till något i alla fall när de andra fem förbund som klev av redan hade bestämt sig att gå in.
Pontus Georgsson
Så vad hände? Beslutet på representantskapet togs med så kallad acklammation, det vill säga att ombuden ropar ”ja” eller ”nej” på mötesordförandens fråga om beslutet kan klubbas. Något ”nej” gick inte att urskilja, men enligt Pontus Georgsson sade Pappers ombud heller inte ”ja”. I stället lämnade de in en protest mot beslutet måndagen efter och informerade sina egna förtroendevalda om ställningstagandet. Det upplevde Pappers att fler förbund skulle göra, men det har inte skett.
– Det är klart att man på helgen kan ha trott att vi var med. Men med tanke på de ställningstaganden vi gjort i debattartiklar och på tidigare möten kan man nog påstå att det är naivt att tro att vi tycker att det här är bra, säger Pontus Georgsson.
Men varför gick ni inte upp och sade vad ni tyckte?
– Vi har salufört våra idéer och våran åsikt i alla möjliga fackliga forum inom LO och utanför. Vi kände att det inte kommer leda till något i alla fall när de andra fem förbund som klev av redan hade bestämt sig att gå in.
Du sitter ju själv i LO-styrelsen, har det funnits någon påtryckning om att ni inte ska sabba bilden av enighet?
– Nej, det har inte förekommit några påtryckningar på det sättet. Det har länge varit känt vad vi tycker.
Beslutet som togs på representantskapet innebär bland annat att LO:s förhandlare inte kan gå med på att göra några förändringar i lagen om anställningsskydd om att det ska krävas ”saklig grund” för uppsägning. Däremot finns det inga formella hinder på att förhandla bort hela eller delar bestämmelsen om turordningsreglerna vid uppsägning. Att det nu finns en öppning från flera LO-förbund, däribland Kommunal, att gå med på ändringar i turordningen har Kommunals tidigare kritiska ordförande Tobias Baudin flaggat för.
– Det är en förhandlingsvariabel, precis. Det är inget vi vill göra lättvindigt, sade Tobias Baudin till Dagens industri innan representantskapets beslut.
Att förhandlingarna resulterar i dumpade turordningsregler är något Pontus Georgsson oroar sig för. Arbetsköparnas och politikernas krav på flexibilisering av reglerna och att facken inte kan kontra med stridsåtgärder är ett av skälen att förbundet säger nej.
– Det är en av de sakfrågorna som vi tycker är fel. Vi är inte helt nöjda med turordningsreglerna, men att göra fler undantag vore ett hårt slag mot våra medlemmar och deras trygghet, säger Pontus Georgsson.
Är ni klara med den här frågan och innebär representantskapets demokratiskt fattade beslut att ni får sitta och tiga still i båten hädanefter?
– Nej det gör det inte. Vi kommer berätta när man är ute på fel spår om man kommer att vara det och det känns sannolikt att vi kommer att tyck det.