En global utblick
Att det saknas sjuksköterskor i den svenska sjukvården har knappast undgått någon. Framtidsprognoserna ser inte heller särskilt ljusa ut. Statistiska centralbyrån beräknar att efterfrågan på grundutbildade sjuksköterskor förväntas öka lika snabbt som tillgången och år 2035 kommer bristen därför att vara lika stor som idag. Den redan stora bristen på specialistsjuksköterskor beräknas öka.
Men ur ett globalt perspektiv borde situationen i Sverige, som mer handlar om en brist på anställda sjuksköterskor i den offentliga sjukvården än en generell brist på utbildade sjuksköterskor, vara lättare att lösa än i andra delar av världen. För bristen på sjuksköterskor är ett globalt problem, där de fattigaste länderna är mångdubbelt drabbade jämfört med de rikaste. Globalt saknas omkring nio miljoner sjuksköterskor. Antalet sjuksköterskor per tusen invånare i delar av Afrika och Sydostasien är tio gånger lägre än i Europa. På den amerikanska kontinenten är jämförelsen likartad: i Sydamerika och Karibien är antalet sjuksköterskor per invånare i medeltal tio gånger lägre jämfört med i USA och Kanada.
48 procent av medlemsländerna i Världshälsoorganisationen WHO har färre än tre sjuksköterskor (inklusive barnmorskor) per tusen invånare, enligt organisationens Global health observatory data. En dryg fjärdedel, 27 procent, av länderna uppger att de har mindre än en sjuksköterska per tusen invånare. Motsvarande siffra i den rikaste delen av världen är runt tio eller fler sjuksköterskor per tusen invånare. Siffror från OECD visar att Schweiz ligger i topp med 18,0 sjuksköterskor per tusen invånare. På andra plats kommer Norge, följt av Danmark, Island och Finland (det vill säga alla nordiska länder utom Sverige), med mellan 17,3 och 14,7 sjuksköterskor.
På elfte plats kommer Sverige, som också har lägst antal vårdplatser i Europa173, med 11,1 sjuksköterskor per tusen invånare.
Den internationella sjuksköterskeorganisationen International Council of Nurses nämner i sin rapport »The global shortage of registered nurses« olika faktorer, utöver brist på pengar, som försvårar för fler sjuksköterskor i många delar av världen. Det handlar bland annat om en utbredd könsdiskriminering, där sjuksköterskearbetet nedvärderas som ett »kvinnojobb«, och om våld mot hälsoarbetare som ofta drabbar just sjuksköterskor, eftersom det är de som befinner sig närmast patienterna.
– Sjuksköterskor i rika länder rapporterar om bedrövliga arbetsförhållanden. Men i utvecklingsländerna är ändå villkoren ofta bokstavligen tio gånger sämre, säger sjuksköterskan och författaren Sandy Summers på den amerikanska organisationen Truth about nursing.
Sandy Summers och hennes organisation menar att stereotyperna av sjuksköterskor är en av de bakomliggande orsakerna till den globala bristen. När professionalismen och yrkets betydelse undermineras av nedsättande skildringar minskar det benägenheten att tilldela resurser till utbildning, forskning och yrkesutövande inom omvårdnadsfältet. När få professionella representanter får uttala sig i hälsofrågor i media påverkar det allmänhetens syn på yrket och därmed förståelsen för att omvårdnad kräver resurser, resonerar de.
I de fattigaste länderna är kanske inte kåta sjuksköterskebimbos i tuggummireklam eller ens minimal löneutveckling och dåliga arbetsvillkor de primära orsakerna bakom bristen på hälsooch sjukvårdspersonal. I länder i områden som söder om Sahara, Sydostasien och Karibien kan den framför allt förklaras med en eftersatt sjukvård och små resurser till sjukvårdsutbildningar. Men bristen på sjuksköterskor i de rika länderna får direkta konsekvenser även för fattigare länder. När arbetstillfällen lockar i västvärlden konkurreras utvecklingsländerna ut på den globala arbetsmarknaden. Många av de fattiga länderna har att kämpa mot brain drain, den kompetensflykt som sker när färdigutbildade sjuksköterskor lämnar hemlandet för att arbeta och utvecklas professionellt under bättre förhållanden i den rikare delen av världen. Resursstarka länder med välutvecklade sjukvårdssystem, som Storbritannien och USA, klarar delvis sin personalförsörjning i sjukvården tack vare rekrytering från andra länder.
De senaste åren har sjuksköterskebristen i dessa länder ändå förvärrats. I USA är situationen på flera håll alarmerande, särskilt på mindre sjukhus långt bort från de stora städerna. Prognoserna sätter även här stora frågetecken kring framtidens personalförsörjning. USA:s myndighet för arbetsmarknadsstatistik, The Bureau of Labor Statistics, uppskattar att det kommer att saknas över en miljon legitimerade sjuksköterskor i USA år 2024.
Orsakerna till bristen i USA är delvis desamma som i Sverige: en åldrande befolkning och fler kroniskt sjuka, två faktorer som i sig är resultat av en förbättrad folkhälsa och medicinska framsteg, men även explosionen av fetma och diabetes, gör att behovet av vård och äldrevård ökar dramatiskt. Pensionsavgångar bland sjuksköterskor är ytterligare en faktor. Andra orsaker, som möjligen är lättare att påverka, är dåliga och ibland hälsofarliga arbetsförhållanden samt låga löner, liksom på många håll brist på lärare och utbildningsplatser.
Journalisten James Ledbetter nämner bland annat problemet med flaskhalsar i utbildningarna när han i tidningen The New Yorker reflekterar över USA:s sjuksköterskebrist, med utgångspunkt i två ledarartiklar som larmar om bristen – en från 2015 och en från 1965. Liksom i Sverige lämnar många sjuksköterskor i USA yrket. En undersökning som den amerikanska regeringen lät göra 2010 fann att närmare en halv miljon legitimerade sjuksköterskor arbetade med annat än sjukvård. De utgör omkring en sjättedel av det totala antalet sjuksköterskor som arbetar i USA, som är cirka 2,7 miljoner.
I Sverige är andelen sjuksköterskor som inte arbetar inom vård och omsorg cirka tio procent, vilket innebär omkring 10 000 utbildade sjuksköterskor.
Även Storbritannien bedriver sin sjukvård med hjälp av immigrerade sjuksköterskor från resurssvagare länder. I och med beslutet att lämna EU står landet inför frågan hur de i framtiden ska klara sin personalförsörjning. Britterna, som tidigare år tagit emot tusentals sjuksköterskor från bland annat Spanien, Italien och Rumänien, har efter Brexit fått se antalet inresande sjuksköterskor sjunka dramatiskt. »Det är chockerande att se antalet sjuksköterskor minska, när allt visar att vi behöver fler och inte färre sjuksköterskor i den offentliga hälsooch sjukvården«, kommenterade en oppositionspolitiker situationen i tidningen The Guardian i november 2017.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.