Den senaste månaden har vi på Arbetaren skärskådat digitaliseringens inverkan på arbetsmarknaden. Både anställda på Amazons lager runt om i Europa och hemtjänstpersonal i Sverige vittnar om en ökad övervakning på arbetsplatserna, oavsett om det handlar om appar eller ett säkerhetssystem med kameror under coronapandemin. En helt ny arbetsmarknadssektor har vuxit fram där man arbetar för digitala plattformar.
Automatiseringen har inneburit en historisk vändpunkt i industrin, men hur fungerar den konkret i arbetslivet? Har verkligen alla jobb blivit så mycket enklare, eller finns det en baksida?
Och hur fungerar algoritmerna egentligen när det kommer till demokrati och datainsyn? Läs om allt detta och mer på arbetaren.se och i vårt senaste magasin, nummer 8/2020.
Framförallt är det möjligt för fack och arbetare att göra motstånd – även om chefen är en algoritm.
Annie Hellquist, tf chefredaktör
Julia Lindblom, redaktör
Förare tar robotavsked från Ubers app till domstol
Fyra Uber-förare från Storbritannien och Portugal som fått sparken på grund av att algoritmer i gigföretagets app kommit fram till att de begått fel, tar nu fallet till domstol. Enligt gigarbetarfacket, som företräder förarna, är inte bara metoden ett brott mot GDPR utan även ett sätt att undslippa arbetsrättsligt ansvar.
Automatisering kräver demokratisering
Vad skulle hända om en maskin tog över ditt jobb? Skulle du äntligen kunna gå hem och göra vad du vill, eller skulle du tvingas slåss med miljoner andra om de få arbetstillfällen som finns kvar? Automatiseringen framstår i dag som både ett löfte och ett hot. Men kanske är det ett falskt val. Vårt verkliga hopp finns där det alltid har funnits: i demokratiseringen av ekonomin.
Vilda västern – Gigföretagen låter sig inte regleras
Vad gör gig-giganterna när Kaliforniens politiska församlingar antagit lagar som skulle tvinga dem att behandla sina arbetare som anställda? De skriver ett eget lagförslag som undantar dem själva, och säljer in det genom en rekorddyr reklamkampanj. Sofie Nohrstedt följde kampen mot proposition 22, som i tisdags röstades igenom.
Vem tar hand om robotarna?
Kan automation frigöra oss från arbetet, eller skapar processen bara nya sätt att slå mynt av mänsklig arbetskraft? Etnologen och forskaren Daniel Bodén kände att någonting skavde i debatten kring automation i arbetslivet. Arbetaren träffade honom för att diskutera teknologi i förhållande till arbetsplatser
App, app, inte dra benen efter sig
I hemtjänsten har det blivit vanligare att arbetet styrs av en app – något som personal vittnar om både kan underlätta och bli ett arbetsmiljöproblem. Hur är det egentligen att ha en app som arbetsledare? Om detta berättar tre hemtjänstanställda för Arbetaren.
Pyjamasdagar och osäkra jobb – så funkar Amazons lager
Snart öppnar Amazon i Sverige, men vad är det för ett företag? Arbetaren reser från Amazons äldsta lager i Europa till ett av de allra nyaste och mest robotiserade, för att prata med arbetare och företagsföreträdare om arbetsförhållanden och företagskultur.