Det blir ingen strejk i handeln. Handels och motparten Svensk handel har tecknat avtal. Enligt facket följer avtalets löneökningar industriavtalets längd och nivå. Någon retroaktiv kompensation för de uteblivna pandemimånaderna blev det inte, men en låglönesatsning och höjning av lägstalönerna. Flera viktiga frågor, såsom begränsning av visstidsanställningar kom man dock inte överens om. I stället ska detta behandlas i en arbetsgrupp.
Handels och Svensk handel har kommit överens om ett nytt avtal, i stora delar likt det som tecknats inom industrin i så väl avtalsvärde som tidslängd. Det meddelade facket på en presskonferens på torsdagen. I och med detta avblåses de varslade stridsåtgärderna.
– Det känns roligt att berätta att vi har två nya avtal i hamn. Det känns extra roligt att kunna säga att vi har en otrolig vilja och kraft i vårt förbund. Våra medlemmar tog låglönefajten och det gav bra resultat, sade Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande
Avtalet är på 29 månader och innebär ett bidrag till löneökningspotten på 774 kronor per person från den 1 november 2020 och 580 kronor per person från den 1 april 2022. I avtalet ingår också en låglönesatsning som innebär att löneökningen blir 0,5 procent högre för anställda med lägre lön än 26 100 kronor än de med högre. Därigenom anser facket sig nöjda med en höjning av lägstalönerna med 90 procent av löneökningstakten. Det var en av de punkterna som arbetsköparna sade nej till när förhandlingarna strandade i förra veckan. I ett pressmeddelande säger sig motparten vara nöjda genom att ha lyckats hålla tillbaka en högre höjning.
– Coronakrisen har inneburit att ungdomsarbetslösheten ökat till rekordnivåer. Genom att hålla igen på höjningen av ingångslönerna sänker vi tröskeln in på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson, vd på Svensk handel i pressmeddelandet.
Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher.
Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk handel
En ytterligare angiven anledning till att facket varslade om strejk var att facket inte fick gensvar för hållningen att låglönesatsningen skulle läggas ovanpå industriavtalets värde på 5,4 procent. Det tycks inte ha gått igenom och omnämndes inte på facket presskonferens på torsdagen. I motpartens pressmeddelande säger de att de anser sig ha vunnit på den punkten.
– Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk handel i pressmeddelandet.
Något som inte heller nämndes var huruvida det nuvarande avtalets nivå ska beräknas kompensera för de månader med högre lön som uteblev genom att avtalet förlängdes på grund av coronapandemin. Någon retroaktiv klumpsumma som erbjöds Kommunals vårdanställda blev det inte.
Inte heller nådde man ända fram i kravet på begränsningar av visstidsanställningar, i stället enades parterna om att upprätta en arbetsgrupp för att utreda frågan vidare. Slutdatum för detta arbete är augusti 2021. Även frågan om ersättning för obekväm arbetstid landade också i en upprättad arbetsgrupp.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.