– Det Belarus går igenom är sin en pånyttfödelse som nation, säger Dmitri Vasserman vid föreningen Sveriges belarusier som varit med och arbetat med den svenska folkambassaden till Arbetaren.
Efter månader av protester mot den sittande regimen i Belarus efter sommarens val har den oppositionella diasporan efter beslut från den belarusiska världskongressen valt att öppna upp så kallade folkambassader i ett tjugotal länder.
Då landets utrikesdepartement och regimens ambassader stödjer den, som de själva kallar, illegitima regimen i Minsk så menar de att regimens ambassader förlorat rätten att representera belarusiers intressen utomlands.
– Det vi kräver i dag är inget radikalt. Vi kräver demokrati och möjligheten att välja våran ledare själva. Vi vill ha fria val och frihet åt de politiska fångarna, säger Dmitri Vasserman.
Svjatlana Tsichanouskaja, som ledde oppositionen inför valet och efter det tvingades till exil var med under invigningen som skedde den 10 december – den internationella dagen för mänskliga rättigheter.
– I dag som aldrig tidigare är det viktigare att hålla ihop. Belarusier utanför Belarus, håll ihop och sluta inte kämpa, sluta inte prata om de politiska fångarna, polisbrutaliteten och vad som händer. Sluta inte. Gör Belarus fritt, säger Tsichanouskaja.
Vi kommer bedriva ett intensivt motarbete för att skapa ett maximalt tryck på regimen utanför landet.
Dimitri Vasserman, föreningen Sveriges belarusier
Än så länge har folkambassaden ingen lokal, utom kommer till början vara virtuell. Målet är inte att konkurrera med den vanliga ambassaden gällande formella konsulära uppdrag. De tre huvuduppdragen folkambassaderna kommer ha är att informera om situationen i Belarus. Skapa kontakter med myndigheter, organisationer, fackföreningar, företag och kulturorganisationer. De ska även arbeta för att skydda rättigheterna och intressen hos belarusier som tvingats lämna landet.
– Vi kommer bedriva ett intensivt motarbete för att skapa ett maximalt tryck på regimen utanför landet. Våra kollegor, landsmän och vänner gör samma sak innanför, säger Dmitri Vasserman.
Att regimen kunnat behålla sitt grepp så pass länge menar Vasserman har att göra med att folk trodde att regimen hade en majoritet bakom sig. Men att folket nu ser att det är det motsatta.
– Vi är ganska positiva nu. Vi hoppas det leder till demokratiska utvecklingar i landet och att de krav som Tsichanouskaja ställt ska gå igenom. Vi vill att det ska bli ett öppet och demokratiskt val igen ganska snart och att alla politiska fångar ska släppas och att våldet ska sluta. Vi hoppas det kommer ske ganska snart, säger Katja Vasilyeva, vid Sveriges belarusier.