FN uttalade redan i mars 2020 att länder har ansvar att upphöra med avhysningar under pandemin. FN:s dåvarande särskilda rapportör för rätten till bostad Leilani Farha var tydlig med att hemlösa inte själva kan ta ansvar för att isolera sig. Att stoppa vräkningar är därmed ett nödvändigt steg för att både värna utsatta människors rättigheter och begränsa smittspridningen enligt FN-rapportören.
– Bostadsförsörjning har blivit frontlinjen i kampen mot coronviruset. Att ha ett hem är en fråga om liv och död, på sällan skådat sätt, sa Leilani Farha i sitt uttalande i mars.
Omkring en tredjedel av befolkningen i Sverige bor i en hyresbostad. Hälften av landets hyresgäster bor hos allmännyttan, och hälften hos en privat aktör. Sett över tid är avhysningar fördelade ungefär på hälften, med något fler av vräkningar från allmännyttan.
Från Kronofogden kommer följande statistik baserat på uppgifter från cirka 15 600 verkställda vräkningar från perioden 2013 fram till idag. Andel verkställda vräkningar under perioden per typ av hyresvärd:
- Allmännytta 53 procent
- Privat hyresvärd 41 procent
- Bostadsrättförening 6 procent
Totalt har 1 963 vräkningar genomförts från den första januari till första december. Åren 2015-2019 varierade antalet avhysningar mellan ungefär 2100 och 2500, räknat på helår.
De 40 bostadsbolag som genomfört flest vräkningar i år tillhör alla allmännyttan. Det visar Arbetarens genomgång av uppgifter från Kronofogden.
Det är Bostadsbolaget i Göteborg som genomfört flest avhysningar hittills 2020, vilket är 49 stycken under perioden från första januari till den första december, enligt Kronofogden. Av dem gäller 29 ärenden obetalda hyror för bostadslägenheter enligt Bostadsbolaget. På andra plats kommer Poseidon i samma stad med 30 avhysningar.
Båda är stora allmännyttiga bolag i Göteborg och de ingår i koncernen Framtiden som är en del Göteborgs stad. Bostads AB Poseidon har 27 200 hyreslägenheter och Bostadsaktiebolaget har 24 500. I koncernen Framtiden ingår även Familjebostäder som genomfört 24 vräkningar och Gårdstensbostäder som genomfört 6 under samma period enligt Kronofogdens statistik.
Malin Pethrus är pressansvarig hos Bostadsbolaget. Hon säger att av de 49 genomförda avhysningarna är 29 från bostadslägenheter på grund av obetald hyra. Resterande 20 handlar om störningsärenden eller avhysning från parkeringsplatser, förråd eller liknande.
Hur kommer det sig att ett allmännyttigt bostadsbolag har genomfört så pass många vräkningar?
– Vi ser inte fler avhysningar i år jämfört med tidigare år. Vi är också ett stort bostadsbolag med över 24 500 lägenheter, säger Malin Pethrus.
– Och vi gör ju inga avhysningar utan att ha tät kontakt med socialtjänsten, för att de här människorna ska få hjälp på annat sätt.
Enligt Bostadsbolaget har antalet ärenden om utebliven hyra blivit färre allt eftersom året gått. I år har bolaget särskilda riktlinjer för att ingen hyresgäst ska avhysas på grund av pandemin.
– Det innebär att vi inte skickar till inkasso i första skedet utan skickar påminnelser om hyran och erbjuder avbetalningsplaner. Vi tar till extra åtgärder nu, säger Malin Pethrus.
– Vi är stadens redskap för att ordna bostäder till människor, så där har vi ett särskilt uppdrag.
FN har uttalat att hemlöshet och tillfälliga boende också försvårar arbetet mot smittspridning. Är det något Bostadsbolaget tagit med i era resonemang om avhysningar?
– Vi jobbar så pass hårt och intensivt med varje enskilt fall. När det går så långt som till avhysning då återstår inga andra alternativ. Det finns en massa personliga öden, allt från att man har lämnat landet till att man inte vill ha hjälp av socialtjänsten, säger Malin Pethrus och fortsätter:
– Man måste ju betala sin hyra. Vi har inte möjlighet att ta hand om människor som behöver annan hjälp utan det får vi lämna över till de instanser i samhället som har det uppdraget. Vi ser vikten av lösa situationen och har lagt om vår strategi för att säkerställa att ingen blir vräkt på grund av pandemin.
Bostadsföretagen med flest genomförda vräkningar under 2020 finns i första hand i Malmö, Göteborg och Stockholm. Allmännyttan i Sveriges tre största städer har åtta av de översta elva platserna mätt i antal. Övriga tre placeringar har allmännyttan i Gävle, Helsingborg och Norrköping.
Aktiebolaget Gavlegårdarna har enligt egen utsago cirka 70 procent av alla hyreslägenheter i Gävle kommun, och närmare 30 000 hyresgäster. Gavlegårdarna har genomfört 30 vräkningar i år.
Helsingborgshem har genomfört 24 avhysningar. Det kommunala bostadsbolaget har cirka 12 000 hyreslägenheter och räknar med att ungefär var femte helsingborgare bor hos dem.
Allmännyttiga Hyresbostäder är Norrköpings största bostadsföretag med cirka 9 800 lägenheter. Hittills i år har bolaget genomfört 19 vräkningar.
Tidigare har Arbetaren rapporterat om att vräkningarna fortsätter i Sverige under pandemin och att antalet avhysningar förespås öka nästa år om politiska åtgärder uteblir.