Den historiska omröstningen ägde rum sent på onsdagskvällen argentinsk tid. Utgången i senaten var oviss på förhand men senare under natten stod det klart att 38 ledamöter röstat ja, 29 nej och att en valde att avstå.
Abort har tidigare endast varit tillåtet om kvinnans hälsa är i fara eller efter en våldtäkt. I alla andra fall har abort varit olagligt och kunnat ge upp till 15 års fängelse.
Det nya förslaget innebär att fri abort ska gälla till och med vecka 14. Fortfarande kan dock vårdpersonal åberopa samvetsfrihet och därmed kan det fortfarande bli svårt för kvinnor att få en abort.
Ett tidigare förslag att legalisera abort röstades ned av Argentinas senat så sent som 2018. Den gången fanns det dock inget stöd hos den dåvarande presidenten Mauricio Macri. Argentinas nuvarande president Alberto Fernández har dock öppet gett sitt stöd till förslaget. Förslaget röstades igenom i underhuset redan i december men senaten hade den avgörande rösten.
Inför tisdagens omröstning samlades tusentals människor utanför senaten med de gröna sjalarna för att visa sitt stöd för lagförslaget. Mobiliseringen för rätten till abort och den ”gröna kampanjen” med den gröna sjalen som symbol har pågått i många år. I nuläget är över 700 organisationer involverade i kampanjen.
Den gröna sjalen, los pañuelos verdes, har blivit en symbol för rätten till abort och spritt sig över hela Latinamerika, inte minst genom feministiska nätverk som Ni una menos (inte en färre).
En viktig paroll för rörelsen har varit ”Educación sexual para decidir, anticonceptivos para no abortar, aborto legal para no morir”, vilket kan översättas till “sexualundervisning för att kunna välja, preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter, laglig abort för att inte dö”.
Abortmotståndarna har istället demonstrerat med den blå färgen, som återfinns i den argentinska nationella flaggan. Förslaget har också mött hård kritik från katolska kyrkan i Argentina som senast på lördagen manade senaten att rösta nej.
Nära 40,000 kvinnor, många minderåriga, lades in på sjukhus 2016 i Argentina till följd av osäkra illegala aborter eller missfall, enligt en rapport från Human Rights Watch.
Eugenia Torriglia är aktiv i den socialistiska feministiska organisationen Isadora och befinner sig i Buenos Aires när Arbetaren ringer upp henne efter beslutet.
– Det var helt otroligt att följa debatten. Redan vid åttatiden på kvällen förstod vi skulle vinna. Alla grät och de feministiska demonstrationerna på gatorna sträckte sig flera kilometer. Det var mycket sång, festande och lycka, säger Eugenia Torriglia och fortsätter:
– På grund av pandemin fanns tanken att skjuta upp omröstningen till våren men tack vare den stora feministiska mobiliseringen lyckades vi få igenom den till årsskiftet. I Argentina har det varit svårt för kvinnor att ens få rätt till abort i undantagsfallen. Det här kommer ge oss verktyg att kämpa för andra feministiska frågor, som när kvinnor utnyttjas i arbetslivet eller utsätts för sexuellt våld, säger Eugenia Torriglia.
Argentina blir nu det tredje landet i Latinamerika att legalisera abort.
Se film från när beslutet röstades igenom: