“Förgiftning med nervgiftet novitjok, fem månaders vård i Tyskland och gripande direkt vid ankomsten till Moskva – förfarandet med den oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har uppmärksammats stort det senaste året. Men det finns fortfarande många frågor kring hans högernationalistiska politiska bakgrund.” Det skriver Katarina Lindqvist i Arbetaren.
Bara dagar efter att Navalnyj hade återvänt till Ryssland och genast gripits släppte hans stab en knappt två timmar lång film med titeln Putins slott. En vecka efter publiceringen på Youtube hade den nästan 90 miljoner visningar. På flygbilder och smygtagna fotografier syns den ryske presidentens hittills okända ägor vid Svarta havskusten: gigantiska arealer med palatsliknande byggnader, tennisbanor, egen strand, teater, kyrka, casino, vattenpipesalong med strippstång och svulstiga inredningar. Dessutom redovisas ett intrikat pussel av hur fastigheter, förmögenheter och bolag hänger samman med Putins vänkrets och kolleger liksom statliga myndigheter.
Korruptionen i Ryssland är nu ingen nyhet, men filmens innehåll var iögonfallande även för en luttrad rysk publik. Filmen avslutas med att Navalnyj uppmanar befolkningen att gå ut och demonstrera: “De” är max några hundratusen, säger Navalnyj och syftar på den krets kring Putin som har berikat sig och skyddat varandra med tjänster och gentjänster, medan “vi” – alla övriga invånare – är tiotals miljoner.
Uppmaningen hörsammades. Lördagen den 23 januari gick tiotusentals människor ut på gatorna över hela landet, också i regioner och orter där demonstrationer inte är lika vanliga som i storstäderna – åtminstone inte om annat än regionalpolitiska frågor. I sociala medier spreds information om hur man bäst skulle förbereda sig för demonstrationerna och de förväntade gripandena: spara telefonnummer till hjälporganisationer, bär inte några vapenliknande föremål och godta inte statliga advokater i händelse av häktning. Dessutom syntes uppmaningar att med pengar eller volontärkrafter hjälpa organisationer som OVD-Info som bistår dem som råkat illa ut vid demonstrationer.
“Fria Navalnyj”, “Putin är en tjuv” och “Ned med tsaren”, var några av slagorden som ropades och syntes på egengjorda skyltar. En och annan demonstrant bar dessutom med sig toalettborstar – en kommentar till den borste som syntes i videon och förmodas ha kostat mer än en vanlig lägenhet i Ryssland.
Att protestera mot det rättsvidriga förfarandet han utstått är en sak, men att aktivt välja någon till borgmästare eller president är något annat.
Filmen och demonstrationerna visar på Navalnyjs styrkor: att belysa missförhållanden, sprida informationen och att väcka folkrörelse. Med över 6 miljoner följare på Youtube och 2,5 miljoner på Twitter har han en bred räckvidd och når ut. Ämnet han har valt att fokusera på de senaste åren – korruptionen – är något som både plågar och engagerar en stor del av befolkningen, ett slags minsta gemensamma nämnare för de flesta i Ryssland.
Det stora antalet demonstranter är dock inte att likställa med ett stöd för Navalnyj på en framtida politisk post. Att protestera mot det rättsvidriga förfarandet han utstått är en sak, men att aktivt välja någon till borgmästare eller president är något annat.
Aleksej Navalnyj, född 1976, är jurist och Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker. Han inledde sitt arbete mot korruption när han köpte aktier i ryska gas- och oljebolag som han försökte förmå att bli mer transparenta. Sedan dess har han stått bakom flera avslöjanden om korruption i den ryska statsmakten. Sin politiska bana inledde han år 2000 då han gick med i det socialliberala partiet Jabloko. Han har bland annat kandiderat till posten som Moskvas borgmästare, deltagit i stora demonstrationer mot valfusk och frihetsberövats flera gånger. 2018 grundade han partiet Framtidens Ryssland.
Det finns dock fortfarande många frågor om Navalnyjs politiska bakgrund: 2007 uteslöts han ur det socialliberala partiet Jabloko för sina nationalistiska åsikter, han har gått med i de så kallade Ryska marscherna där rasistiska tillmälen brukar hagla, och han har uttalat sig nedsättande om icke-vita. Även om han har skiftat fokus från nationalism till korruption kvarstår punkter om en skärpt invandringspolitik på hans egen hemsida.
Men för tillfället är den politiska situationen sådan i Ryssland att han får stöd av många som inte står bakom vare sig hans förmodat intakta nationalistiska åsikter eller hans högerliberala politik. Representanter för ryska etniska minoriteter liksom stora delar av vänstern och liberalerna hoppas snarare att Navalnyj fortsätter sitt arbete med att belysa korruptionen och på så sätt banar väg för andra politiker.
Navalnyj själv brukar påpeka att det inte är för hans skull man ska demonstrera, utan för sig själv och för ett nytt Ryssland. Inför kommande söndag väntas nya protester – mot korruption, polisvåld och rättsosäkerhet och för demokrati.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.