”Förgiftning med nervgiftet novitjok, fem månaders vård i Tyskland och gripande direkt vid ankomsten till Moskva – förfarandet med den oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har uppmärksammats stort det senaste året. Men det finns fortfarande många frågor kring hans högernationalistiska politiska bakgrund.” Det skriver Katarina Lindqvist i Arbetaren.
Bara dagar efter att Navalnyj hade återvänt till Ryssland och genast gripits släppte hans stab en knappt två timmar lång film med titeln Putins slott. En vecka efter publiceringen på Youtube hade den nästan 90 miljoner visningar. På flygbilder och smygtagna fotografier syns den ryske presidentens hittills okända ägor vid Svarta havskusten: gigantiska arealer med palatsliknande byggnader, tennisbanor, egen strand, teater, kyrka, casino, vattenpipesalong med strippstång och svulstiga inredningar. Dessutom redovisas ett intrikat pussel av hur fastigheter, förmögenheter och bolag hänger samman med Putins vänkrets och kolleger liksom statliga myndigheter.
Korruptionen i Ryssland är nu ingen nyhet, men filmens innehåll var iögonfallande även för en luttrad rysk publik. Filmen avslutas med att Navalnyj uppmanar befolkningen att gå ut och demonstrera: “De” är max några hundratusen, säger Navalnyj och syftar på den krets kring Putin som har berikat sig och skyddat varandra med tjänster och gentjänster, medan “vi” – alla övriga invånare – är tiotals miljoner.
Uppmaningen hörsammades. Lördagen den 23 januari gick tiotusentals människor ut på gatorna över hela landet, också i regioner och orter där demonstrationer inte är lika vanliga som i storstäderna – åtminstone inte om annat än regionalpolitiska frågor. I sociala medier spreds information om hur man bäst skulle förbereda sig för demonstrationerna och de förväntade gripandena: spara telefonnummer till hjälporganisationer, bär inte några vapenliknande föremål och godta inte statliga advokater i händelse av häktning. Dessutom syntes uppmaningar att med pengar eller volontärkrafter hjälpa organisationer som OVD-Info som bistår dem som råkat illa ut vid demonstrationer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr