I Västerås har personal i hemtjänsten tvingats ta ut semester för att kunna vaccinera sig mot covid-19. Detta trots att rekommendationen är att vård- och omsorgspersonal ska få vaccinera sig på arbetstid och utan löneavdrag. ”Horribelt” säger Kommunal som betraktar vaccineringen som en arbetsuppgift och säger att semestern ska användas till återhämtning.
Vårdpersonal och personal inom hemtjänst och äldrevård är en prioriterad grupp för vaccinering. Runt om i landet har vaccineringen inletts. Arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar att verksamheterna låter sina anställda vaccinera sig på arbetstid, eller vara lediga utan löneavdrag. Men i Västerås kommun följer man inte den rekommendationen. Nu kommer rapporter om att anställda dessutom fått ta ut semester för att ens få möjlighet att få sin dos.
– Det är horribelt. Personal inom hemtjänsten är en prioriterad grupp för att få ned smittspridningen bland de äldre. Det här är en del i deras arbete. Man kan inte behöva ta ut semester när det ingår i mitt jobb, säger Annica Jansson, central ombudsman på Kommunal.
Nyheten rapporterades först av Sveriges Radio, som säger att minst två personer tvingats använda intjänad semester för vaccinering, men Kommunal misstänker att det rör sig om fler.
– Det har varit krångligt att vaccinera sig. Min chef sa att vi inte fick göra det på arbetstid för att vi är underbemannade, säger en anonym hemtjänstanställd i Västerås till Kommunalarbetaren.
Vaccineringen i Västerås sker genom att personalen själva tar kontakt med 1177 och bokar in sig för de två doserna och många gånger får man acceptera den tid man får tilldelad. Därefter får den anställde kontakta sin chef. I vissa verksamheter har personal fått gå på arbetstid och dessutom fått ersättning, medan andra fått begära tjänstledigt eller ta semester.
– Jag frågade min chef hur jag skulle göra och om jag skulle ta en semesterdag och då sa hon ja. Det känns tråkigt, men jag ville inte bråka, säger den anställde till Kommunalarbetaren.
Bemanningen är ett arbetsgivaransvar och en arbetsmiljöfråga. Det är förstås inget snack om att bemanningen måste fungera, men vaccineringen måste också fungera med tanke på brukarna som de bedriver omsorg om.
Annica Jansson, central ombudsman på Kommunal
Att Västerås inte följer SKR:s rekommendation beror enligt Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen, på en ansträngd bemanningssituation. Han säger att kommunen inte kan ge löfte om att det ska kunna ske på arbetstid, men det har heller inte varit något krav att det måste ske på fritiden eller att man måste ta ut semester eller tjänstledigt.
– Vi är måna om att så många som möjligt vaccinerar sig. Samtidigt är vi måna om att ha en god bemanning nära de vi finns till för brukarna. Det har inte varit möjligt att säg att alla ska vaccinera sig på sin arbetstid. Det skulle inte fungera i verksamheten, säger Tobias Åsell till Sveriges Radio P4 Västmanland.
Men Annica Jansson på Kommunal kallar det ”en dum bortförklaring”.
– Bemanningen är ett arbetsgivaransvar och en arbetsmiljöfråga. Det är förstås inget snack om att bemanningen måste fungera, men vaccineringen måste också fungera med tanke på brukarna som de bedriver omsorg om, säger hon.
Vård- och omsorgspersonalens tuffa år i kamp mot pandemin är välrapporterad, men också hur personalen trots detta under sommaren också fått ställa in sina semestrar och beordrats arbeta. Att nu istället tvingas använda den semester som inte kunnat plockas ut för att utföra arbetsuppgifter är oacceptabelt anser Kommunal.
– Vi tycker att det är förjäkligt att man fått använda semester som man ska ha till vila och återhämtning, att man vid vissa tillfällen fått ta tjänstledigt utan lön och förlora pengar för att gå och vaccinera sig, säger Hannah Widmark, sektionsordförande för Kommunal Västerås till Sveriges Radio.
Men enligt Tobias Åsell är kommunens nuvarande agerande också ett sätt att värna om personalens hälsa.
– Ett sätt att värna medarbetare är att säkerställa att det finns bemanning så att inte belastningen blir för stor på de som finns kvar, säger han till radion.
Tobias Åsell säger till Kommunalarbetaren att situationen nu håller på att utredas i dialog med Kommunal.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.