Ursprungsbefolkningar i den mexikanska delstaten Yucatan har i flera år lyckats blockera utbyggnaden av en stor solenergianläggning. Det privata energibolaget uppges inte ha konsulterat de lokala bönderna först – samtidigt som urfolken befarar att satsningen skulle få stora lokala miljökonsekvenser.
Lokalbefolkningen har drivit en juridisk process mot projektet som pågått ända sedan 2016.
– De började anlägga vägar utan att vi hade fått någon information. Det hölls en konsultation i ett annat område, men inte här, säger Aurelio Mugarte, som tillhör mayafolket.
Liksom sina grannar bedriver han jordbruk på en så kallad ejido i San José Tipceh, ett offentligt markområde som kan brukas av lokalbefolkningen.
Ett mexikanskt dotterbolag till det USA-baserade företaget Sun Power står bakom den planerade solkraftsanläggningen, som bland annat skulle innebära att 700 hektar mark måste röjas i ett område vars biologiska mångfald är känslig.
Men lokalbefolkningens juridiska protester har gjort att projektet hittills har stoppats.
Reformen påverkade oss genom att företag släpptes in, och gynnades av regeringen. Men om jag kan inte se vinsten med förnybar energi om den ska leda till att naturen förstörs.
Aurelio Mugarte, aktivist
Planerna på anläggningen sjösattes efter att Mexiko 2013 genomfört en reform som innebar att landets energisektor öppnades för både inhemska och utländska kommersiella intressen, medan distributionen skulle skötas av det statliga bolaget CFE.
Det ledde till att upphandlingar genomfördes via auktioner, och företaget bakom den planerade solenergianläggningen var en av vinnarna.
– Reformen påverkade oss genom att företag släpptes in, och gynnades av regeringen. Men om jag kan inte se vinsten med förnybar energi om den ska leda till att naturen förstörs, säger Aurelio Mugarte.
Nu har dock president Andrés Manuel López Obrador, som kom till makten i december 2018, lagt fram ett förslag som skulle dra tillbaka delar av den tidigare reformen. Enligt den reviderade lagen ska den framtida elproduktionen främst komma från anläggningar som drivs av det statliga CFE, även om kostnaderna blir högre.
Det skulle innebära att den tidigare öppningen för privata företag skulle dras tillbaka, eftersom el producerad av CFE skulle gynnas.
Lagförändringen som nu lagts fram har ännu inte trätt i kraft, men förväntas göra det.
För närvarande står CFE för ungefär hälften av den el som konsumeras av Mexikos 126 miljoner invånare, medan privata företag står bakom den andra hälften. Nästan tre fjärdedelar kommer från fossila bränslen.
Ursprungsbefolkningen som bor nära den planerade solenergianläggningen menar att det nya lagförslaget ger dem lite andrum. Men de menar att även det statliga energibolaget CFE, har en historia av att bortse från lokalbefolkningarnas vilja.
Enligt det nya förslaget kommer CFE och det statliga bolaget Pemex, tillsammans med andra företag, att ansvara för nya energiprojekt i landet.
När stora satsningar ska genomföras krävs det först att samtal genomförs med berörda ursprungsbefolkningar. Men kritiker menar att dessa konsultationer ofta blir till rena formaliteter, eftersom planerna redan slagits fast.
Och solenergiprojektet i Yucatan är långt ifrån det enda som resulterat i juridiska processer där ursprungsbefolkningar hävdar att reglerna inte har följts.
Ett annat exempel gäller delstaten Puebla, där ett företag planerar att installera ett vattenkraftverk som bland annat ska förse det mexikanska dotterbolaget till varuhusjätten Walmart, med el. Projektet har dock hittills stoppats av juridiska processer drivna av lokalbefolkningen som motsätter sig de två enorma dammar som planeras.
Sedan 2018 har lokalbefolkningar genom liknande åtgärder lyckats stoppa flera andra satsningar på förnybar energi i Yucatan.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.