För de boende i skandalhuset Kinesiska muren i Malmö har drömmen om bostaden som en bra investering och ett tryggt boende blivit en mardröm. Byggnaden är misskött, styrelsen har inte gått att få tag på och nu börjar de som har protesterat att vräkas.
Majid Mohamed och Aliya Huseins sista saker står utanför trappuppgången. De har i flera timmar tömt lägenheten i väntan på avhysningen. Ett par släktingar och vänner till familjen är där. Kronofogden, media och socialtjänsten anländer.
Familjen är de första som står på tur för att vräkas sedan flera boende i huset slutat betala avgifterna till bostadsrättsföreningen, som de menar har kapats, misskötts och tömts på pengar. Det är förvirrat, och i den smala trappuppgången dyker grannen Hassan Zalha upp. Han vädrar sin frustration, mot styrelsen, mot avsaknad av hjälp och om vardagen i hans hem.
– Jag har inte haft el i min lägenhet på tre dagar. Det är så kallt att jag måste ha flera tröjor på mig och kan inte sova. Följ med upp och känn!
– Jag har betalat för allt men varför kommer de inte och fixar problemen? De andra lägenheterna har el, men de har stängt av den hos mig och skickar oss till Kronofogden för att vi protesterar mot styrelsen och vill skapa ett bättre liv för oss. Vill de att vi blir galna här?
Ytterligare en granne ansluter sig till trappuppgången. Även hon lever med ett hot om vräkning och säger samma saker som många boende i huset sagt till Arbetaren.
– Varför ska vi betala när vi inte får någonting? Det är styrelsen som borde kontrolleras, de har tjuvat pengar i 10 år… för att få betalt måste de i alla fall städa, fixa golven minst. Det har varit samma problem hur länge som helst och nu när vi protesterar ska vi bli utslängda, säger Elena Al Suheilly.
Kinesiska muren restes 1971 av MKB, som ett av de sista husen under miljonprogrammet. Komplexet består av två gråa betongklossar på Rosengård, som tillsammans sträcker sig över en halv kilometer, och reser sig nio våningar höga. Som en mur längs Malmös östra ytterkant. När bostadssituationen i Sverige blev bättre på 1980-talet byggdes många lägenheter i huset om till kontor. Ett par år in på 2000-talet renoverades kontoren om till lägenheter igen, och marknadsfördes som “Ny lägenhet till billigaste pris”. I dag finns det tre bostadsrättsföreningar i huset, varav två, Brf Taxeringsrevisorn 2 och Brf 5 (som tidigare hette Brf Thomsons väg), är mycket problemtyngda. De har bland annat fått föreläggande från Miljöverket på grund av hälsofarlig boendemiljö.
När Brf Taxeringsrevisorn 2 bildades fick företaget Amun Capital Sweden, enligt stadgarna, 76 procent av rösterna i föreningen. I flera år styrdes föreningen av två personer från Stockholm samt en före detta lokalpolitikern för Centerpartiet. Han har suttit i båda föreningarnas styrelser och hans företag har i olika utsträckning haft hand om både ekonomin och fastighetsförvaltningen.
Efter Sydsvenskans granskningar av föreningarna och avslöjande om hur boende i huset var rädda för den före detta lokalpolitikern och flera hade anmält honom för hot och våld, uteslöts han från Centerpartiet. Flera boende Arbetaren pratar med berättar om hot, våldsamma situationer och rädsla för mannen. Granskningarna visade också hur han kapitaliserat på fastigheten, och straffbeskattades på 880 000 kronor, för att bland annat ha betalat ut svarta löner. Han har genom sitt bolag hyrt ut lägenheter i huset till ett fastighetsbolag för upp till 16 000 kronor i månaden.
Fastighetsbolaget har i sin tur hyrt ut lägenheterna till Malmö stad som akutbostäder, för en månadshyra på upp till 52 000 kronor. Enligt Skatteverket har den före detta lokalpolitikern tjänat över 5 miljoner kronor i hyror under 2018-2019, medans fastigheten förfallit allt mer. I dag är han styrelseledamot för Brf 5:an, den andra problemtyngda bostadsrättsföreningen i huset.
– Jag lider med de familjer som köpt lägenhet här och undrar över hur deras problem ska lösas. Det är extremt mycket i fastigheten som måste åtgärdas. Om fastigheten skötts om och det hållits fint i området för de boende, så tror jag inte problematiken varit så stor som den är här i Kinesiska muren, säger Malin Morän, polisområdeschef i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Det var 2014 som Malmö stads miljöförvaltning gav Kinesiska muren det första i en rad förelägganden. Då var det Brf Taxeringsrevisorn 2 som hade fukt- och ventilationsprolem, vilka inte åtgärdades varpå vite blev utdömt av Mark- och miljödomstolen i Växjö.
– Vad gäller den andra föreningen, Brf 5:an, så handlar det om att vi fick ett brev från VA Syd om att vattnet skulle stängas av på grund av obetalda fakturor, säger Vian Mirza, enhetschef på Miljöförvaltningen i Malmö och fortsätter:
– Under de senaste inspektionerna så har det handlat om fukt, mögel, dålig ventilation och en del kring värme. Det är Taxeringsrevisorn 2 som har det värst, anledningen till detta är omfattande problem med värmen, säger hon.
I januari 2018 gick kommunens miljöinspektörer igenom Brf 5:an. Då rapporterade Miljöförvaltningen om att det finns hot mot människors hälsa. Vattnet riskerades att stängas av, och ventilationen var dålig. I december 2020 dokumenterades omfattande mögel i flera lägenheter och Miljöförvaltningen valde i januari att göra en kollektiv orosanmälan på 119 barn i fastigheten.
– Om barn bor utan advekat värme, så är det en hälsorisk. Men det finns andra risker också som är kopplade till huset, Polisen har signalerat om kriminalitet och missbruk i huset, vilket också är en del av anmälan, säger Vian Mirza och tillägger:
– Det finns många utredningar och de som vi prioriterar är de som har störst effekt på hälsan. Det ett stort antal lägenheter som är i behov av att saneras.
Taxeringsrevisorn 2 har misskött ekonomin till den grad att Handelsbanken har konkurshotat föreningen. Boende upplever en hopplös situation och många har slutat betala avgifterna. Miljöförvaltningen har försökt få de ansvariga att åtgärda bristerna, och höja boendekvaliteten i flera år – utan att något händer. Nu hotas alltså 17 hushåll som valt att sluta betala avgifterna i protest, av vräkning.
– Inget fungerar här och vi får ingen hjälp. Varför ska vi då betala för något? Hälften av alla familjer vi här i huset har inte betalat sin avgift på många månader, jag känner en person som har bott här i sju år och som inte betalat sin avgift, säger Majid Mohamed.
Han, Alyia Husein och deras två barn är först ut med att vräkas, på grund av försenade avgifter. När de fick första brevet från Kronofogden betalade de skulden på 60 000 kronor direkt, men ytterligare en månad senare krävdes de återigen på samma summa och ränta. Det visade sig att föreningen inte meddelat Kronofogden att en betalning inkommit, och trots att de nu betalat ska de vräkas. Familjen köpte lägenheten för två år sedan och trodde sig ha gjort ett fint köp.
– Först när vintern kom märkte vi problemen. Fönstren susar när det blåser. Elementen fungerar inte, och inte gjort det under tiden vi bott här. Vi frös hela vintern, och sedan slutade ventilationen fungera, säger Majid Mohamed.
Majid är säker att det är en bestraffning för att han stått upp emot styrelsen, och öppet pratat om den boendesituation som råder.
– Folk här stöttar mig, men är rädda. (Den före detta lokalpolitikern reds. anm) har bokstavligen talat dödshotat mig genom att ta strypgrepp på mig framför min familj och frågat varför jag inte betalar avgiften och varför jag pratar med media. Ingen i samhället bryr sig om oss. Vi har varit med i media och politiker och andra har pratat om oss men det finns ingen lösning, säger Majid Mohamed.
Inne i lägenheten har det dock tänts ett hopp för Majid Mohamed, då kronofogden Fredrik Lugnmark meddelar att det finns möjlighet att ge familjen anstånd i två veckor. Han uppmärksammar en detalj i de papper familjen fått.
– På grund av språkliga brister, så har de säkert missat det. Men om det kommer in en ansökan om anstånd kommer avhysingen prövas i Tingsrätten, och de har en möjlighet att behålla lägenheten, säger han.
Familjen lämnar in en ansökan om anstånd på plats och det hopp de har nu är att tingsrätten stoppar vräkningen, eller att styrelsen drar tillbaka den.
– Rätten kommer att avgöra om det är ett rimligt eller skäligt att vräka dem. Föreningen måste också följa avtal. Om det är så att den har misskötts så mycket så kan det vara grund till att hålla tillbaka med avgiften, säger Fredrik Lunggren.
Majid Mohammed har försökt att få tag på styrelsen, men det är aldrig någon som svarar på det telefonnummer som angetts. Under vräkningen finns dock en representant för styrelsen med. Men mannen i 40-årsåldern uppger att han inte tänker svara på några frågor.
– Jag tänker inte uppge mitt namn. Jag är här som en tredjepart och har ingen koppling till styrelsen. Jag är utvald att vara här idag för att jag är kollega till kollegor inom säkerhetsbranschen. Jag representerar föreningen och är här för att lämna grejer och har ingenting mer att säga. Finns det frågor som får ni ringa dem. Det är av en säkerhetsaspekt jag inte säger mitt namn, säger han.
Kronofogden delger dock hans namn och enligt register har den man som styrelsen har valt ut som representant i dag tidigare dömd för misshandel med järnrör, dopingbrott och narkotikabrott.
– Jag har inte sovit på flera nätter och tänker på detta varje dag, jag vet inte vad som kommer hända med oss nu, säger Majid Mohamed.
Trots att den före detta lokalpolitikern inte sitter i styrelsen för Taxeringsrevisorn 2 längre är generellt konsensus bland grannarna att det fortfarande är han som styr bakom kulisserna. Sibel Hasan är en annan boende som fått hot om vräkning. Tillsammans med 16 andra hushåll begärde hon en extra stämma för att byta ut styrelsen.
– När röstkorten kom så fanns två alternativ representerade. Den sittande styrelsen och en grupp med mig och tre andra. De gjorde det omöjligt för vår grupp att ha en chans för att bli invalda. De personer som ville avsätta styrelsen… deras röster räknades inte då stadgarna säger att rösten inte räknas om man har obetalda avgifter, vilket vi har, säger hon.
Enligt Kronofogden så kommer ytterligare 16 vräkningar att ske.
– Jag har sett listan och 90 procent av de som ska vräkas är de som krävt avsättning av nuvarande styrelse, säger Sibel Hasan.
Enligt uppgifter till Arbetaren så har flera medlemmar i bostadsföreningen stora skulder till föreningen, utan att fått vräkningshot. I minst ett fall ska en boende även diskuterat om en avbetalningsplan med den före detta lokalpolitikern.
– Jag har en inspelning där han säger “det är jag som bestämmer vem som går till Kronofogden”. Han sitter ju inte i styrelsen och har inte den makten egentligen, men 100 procent att han har en påverkan på vem som blir utslängd, säger Sibel Hasan.
Sibel Hasan har ett krav från Kronofogden på tre avgifter. Enligt henne så har hon inte fått någon avi för dessa, nu är hon i kontakt med advokat och vill sälja sin lägenhet.
– Men eftersom de inte har lämnat in redovisningen på flera år så är det svårt, säger hon.
För denna gång lämnade låssmeden lägenheten utan att byta lås. Familjen ska nu försöka hitta en jurist men väljer att inte sova i lägenheten på grund av rädsla. Majid Mohamed har inte sovit på flera dygn och skakar av utmattning när han berättar:
– När beskedet om vräkning kom erbjöds vi en lägenhet hundra kilometer från Malmö, men det går inte då barnen går i skola i Malmö.
Om tingsrättens beslutar om vräkning så kommer familjen att förlora sin kontantinsats, ha kvar sitt bolån samtidigt som deras lägenhet kommer tvångsförsäljas av Kronofogden.
Den nuvarande styrelsen svarar på Arbetarens frågor via mail.
Varför tar ni beslutet att nu vräka 17 hushåll?
”Det finns många medlemmar i föreningen som har uteblivna årsavgifter (månadsavgifter) till föreningen. Beslut om att driva in obetalda årsavgifter togs tillsammans med övriga medlemmar som vill förbättra föreningens ekonomi så att vi får möjlighet att undvika konkurs.”
Har samtliga obetalda avgifter?
”Samtliga 24 ärenden som skickades in februari 2021 gällde försummelse av årsavgifter. I några fall gällde det en kombination av obetalda årsavgifter och allvarliga störningar. De ärenden där medlemmarna betalade inom tidsfristen har återkallats. Men mycket beror på Kronofogdens handläggning och därför befinner sig varje ärende på olika stadier.”
Finns det hushåll med obetalda avgifter som ni inte skickat till Kronofogden?
”Ja, ett fall där vi saknar uppgifter till medlemmen som lämnat lägenheten för länge sen. Men så snart vi får alla underlag från den gamla styrelsen och hittar korrekta ägaruppgifter och utreder vad som hänt så kommer vi gå vidare med den också om det behövs.”
I Majid Mohameds fall dröjde det en månad innan ni meddelande KF att ni fått betalning, varför denna fördröjing?
”Styrelsen har varit extremt överbelastade med viktiga arbetsuppgifter. Men vår meddelande till Kronofogden var inte orsaken till avhysningen. I Majids fall rörde det sig om 11 utestående månadsavgifter som inte betalades inom tidsfristen. Därtill förlorar man i regel utnyttjanderätten till sin lägenhet om man har för många upprepade och långvariga betalningsförseningar. Det enda som kan rädda bostadsrättsinnehavare i det läget är föreningens välvilja att låta misskötsamma medlemmar bo kvar men då det tog nästan 1 år innan han betalade sina skulder var det för riskfyllt för föreningen att acceptera. Det är inte hållbart för en förening att fortsätta tolerera förlust av inkomstkälla i så hög utsträckning och så långa perioder. Då är det inte bara misskötsamma medlemmar som förlorar sina lägenheter utan även alla medlemmar som har skött sig och fullgjort sina förpliktelser gentemot föreningen. Det skulle innebära att ännu fler som inte gjort något fel råkar illa ut.
Detta fall tillsammans med flera andra har skadat föreningens ekonomi och minskat chanserna till att komma längre fram i arbetet att rädda föreningen. Föreningen går under om vi fortsätter dras med de medlemmar som försummar sina årsavgifter. Därför är vi rädda om föreningens framtid och gör vårt yttersta för att tillvarata föreningens intressen.”
Riksdagsledamoten Momodou Jallow (V) tog upp frågan om konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden vid en interpellationsdebatt den 19 mars. Han lyfte kinesiska muren som ett exempel där bostadsrättsinnehavare saknar hopp om en ljusare framtid, med tanke på bristen på dagens lagstiftning. Det saknas ansvariga myndigheter när bostadsrättsföreningar kollapsar, och de boende kan inte få hjälp någonstans ifrån.
Det går heller inte att tvångsförvalta bostadsrättsföreningar, då det enbart finns verktyg för misskötta hyresfastigheter. Han påpekade även att Regeringskansliet under en längre tid berett frågan fast bristerna för de drabbade i exempelvis ”Kinesiska muren” kvarstår. Vänsterpartiet krävde att regeringen skyndsamt skulle lägga fram lagförslag så “att vi i framtiden slipper se fler kinesiska murar.”
Majid Mohamed tror dock att familjen kommer hinna förlora sin lägenhet innan något händer.
– Vi vill att detta går så långt som det bara kan, hela vägen till regeringen… men innan det kommer någon hjälp har vi förlorat vår lägenhet, säger Majid Mohamed.
Arbetaren har sökt den före detta lokalpolitikern utan resultat.