Kritiken mot det så kallade hälsoschemat inom vården, som införts på många håll runt om i Sverige, fortsätter att växa. Samtidigt kommer allt fler berättelser om undersköterskor som gått in i väggen och vårdpersonal som säger upp sig i protest.
– Görs inget drastiskt nu så kommer en allvarlig kris i vården att vara ett faktum inom en väldigt snar framtid, säger nattundersköterskan Petra Hultberg till Arbetaren.
Arbetaren har tidigare rapporterat om protesterna mot så kallade hälsoscheman inom vården. Med kortare men fler nattpass och jobb varannan helg, som redan införts i många av landets kommuner, vittnar nu allt fler undersköterskor hur de är på väg att gå in i väggen.
Många har redan sagt upp sig, då de upplever att de inte hinner få någon återhämtning mellan passen i den allt mer pressade arbetsmiljön. Undersköterskan Petra Hultberg jobbar natt i Lunds kommun sedan tre år tillbaka. Innan dess jobbade hon 22 år i Malmö, varav de tio sista åren inom kommunens nattpatrull. Nu har hon sagt upp sig i protest.
– De stänger fullständigt ner alla möjligheter till att påverka vår arbetstid. De påstår att de inte har några andra sätt att lösa schemaläggningen när heltid ska bli norm. Men vi påstår att det går alldeles utmärkt och att det här bara handlar om ekonomi. Möjligtvis handlar det också om att göra det omöjligt för oss att faktiskt orka heltid så att de kan få tillbaka sin gamla deltidsverksamhet igen, säger Petra Hultberg till Arbetaren.
Tillsammans med en kollega startade hon Facebookuppopet Hälsoschema NEJ TACK i september förra året och gruppen har redan nu samlat nästan 12000 medlemmar som tillsammans protesterar och försöker diskutera sig fram till en lösning av den, som de menar, ohållbara situationen.

Många beskriver där hur de drabbats av utbrändhet då de inte fått tillräckligt med vila mellan de många passen och hur privat- och familjelivet påverkas negativt.
– Det finns ingen återhämtning och vi har heller ingen insyn i hur schemat läggs. Innan var vi delaktiga och lade vårt önskeschema. Det här har påverkat privatlivet ganska mycket. Är man ensam med barnen behöver de vara på nattis och då ska man hämta dem halv sju på morgonen och kanske är det den enda lediga dagen. Innan jobbade jag varierat en kväll och sedan dag efter det och så, säger Julia Nilsson som är undersköterska i Bromölla kommun.
Precis som många andra beskriver hon att det så kallade hälsoschemat knappast förbättrat hennes egen hälsa.
– Jag har aldrig varit så här trött i mitt liv, säger Julia Nilsson till Arbetaren.

Även Susanne Svensson som arbetar som vårdbiträde på ett demensboende i samma kommun som Julia Nilsson är irriterad över den nya schemaläggningen som kommit till efter att fler kommuner sagt att de vill göra heltid till norm.
– Det här fördärvar hela min fritid. De kallar det hälsoscheman men det är ohälsoscheman. Vi ska jobba kortare men fler pass. Det är inte hälsosamt för fem öre.
Hon förklarar att ett 40-tal av hennes drygt 230 kollegor i Bromölla sagt upp sig, eller gått i förtida pension, då de inte orkar längre. Andra är långtidssjukskrivna och hon beskriver hur både hon och hennes arbetskamrater mår dåligt över situationen.
De senaste veckorna har protesterna tagit fart rejält och på flera håll i Sverige har det hållits coronaanpassade manifestationer mot arbetsköparna i landets kommuner.
I tidningen Kommunalarbetaren tillbakavisar Bromöllas kommunalråd Jenny Önnevik (S) att 40-tal anställda sagt upp sig och menar att det rör sig om cirka 25. Hon känner inte till varför.
– Som arbetsgivare vill man aldrig att människor slutar, det är viktigt att erbjuda schysta arbetsvillkor. Vi får titta vidare på hur vi kan göra det bättre, säger Jenny Önnevik till Kommunalarbetaren.

Nu hoppas Petra Hultberg och de andra i Facebookuppropet att de ska bli lyssnade på.
– Den gamla myten om att detta yrke är ett kall måste dö. Jag jobbar för att leva, jag lever inte för att jobba. Görs inget drastiskt nu så kommer en allvarlig kris i vården att vara ett faktum inom en väldigt snar framtid. Ge oss lön, schema och arbetsvillkor som är rimliga, säger Petra Hultberg.