Efter granskningen i Expressen har stämningen hårdnat på Zalandos lager i Brunna. Underentreprenören Ingram Micro har delat ut lappar och kallat uppgifterna som kommit fram i media för felaktiga. Idriss Mohamed, facklig aktivist, som var med att starta upp sektionen ZADS har avskedats.
– Jag blev behandlad som skräp och fick betala ett högt pris, säger han till Arbetaren.
Ett lätt duggregn faller över motorvägen utanför Ingram Micros fyravåningslager i Brunna i utkanten av Stockholm. Klockan är strax efter 14 och utanför de grå gallergrindarna till parkeringen har några anställda samlats för att dela ut flygblad och utskrifter av den Zalando-granskning som publicerades i Expressen tidigare under sommaren. Ingram Micro är underleverantör till klädjätten Zalando och Expressens artiklar har skapat tumult på företaget.
Veckan efter publicering delades en lapp ut på skiftet till de anställda undertecknad av företagets VD Sylvain Monneyron. Han menade att Expressen spridit felaktiga uppgifter om arbetsmiljön inne på lagret.
”Här på Ingram Micro Services logistikcenter i Brunna är vi stolta över att erbjuda jobb på en respektfull arbetsplats. En säker arbetsmiljö och engagerade medarbetare är vår högsta prioritet. Därför är det mycket tråkigt att Expressen i helgen återgivit felaktiga påståenden om vår arbetsplats och vår arbetsmiljö.”
Redan för två år sedan granskades företaget i en artikelserie i Aftonbladet, men den här gången i Expressen vågade anställda för första gången framträda med namn och bild i tidningen. De valde att öppet berätta om arbetsförhållandena inne på lagret och om sina personliga erfarenheter. Expressen bevakade också en protestaktion de anställda genomförde utanför lagret.
Snart ansluter sig flera anställda som gått av sina skift till flygbladsutdelningen. En av dem är 26-årige Gaby Kass Elias. Han har fortfarande Ingram Micros mörkblå arbetskläder på sig och ställer sig utanför grindarna där bilarna inför nästa skift börjat anlända. Bilrutor vevas ned och händer tar emot utskrifterna. Nästan alla bilar stannar. Snart anländer också den abonnerade bussen och människor strömmar mot ingången.
Gaby Kass Elias har arbetat på Ingram Micro i tre och ett halvt år. Han flydde till Sverige från Syrien 2015. När han slutligen fick sin fasta anställning på Zalando innebar det en trygghet för honom.
– Många här har bristande kunskaper om sina rättigheter på jobbet i Sverige, vilket cheferna utnyttjar. Mina kollegor vågar inte säga ifrån då de är beroende av jobbet för att få uppehållstillstånd eller för att kunna ta hit sina anhöriga. Jag som har en fastanställning vågar engagera mig fackligt, men de med osäkra anställningar vågar inte protestera, säger Gaby.
Flera anställda berättar att Ingram Micro efter Expressens granskning varnat bland annat på uppstartsmöten för att lagret kan stängas ned och människor förlora jobbet om Zalando får negativ publicitet i media. I Expressens artikel beskrivs villkoren för de anställda som ”slavliknande”.
Senare talar Arbetaren med bemanningsanställda Sara, som egentligen heter något annat. Sara berättar att en person på företaget efter Expressens granskning bett anställda skriva under på att man inte håller med om det som står i reportaget.
– Den här personen gick runt med ett papper under skiftet och frågade oss en och en om vi ville skriva på att vi inte höll med. Jag höll med om det mesta i artikeln. Men nästan alla skrev under från bemanningssidan eftersom de var rädda att inte bli inringda igen. Vi är inte garanterade några pass så de kan bara jävlas med oss och ursäkta sig med att det är för låga volymer. Jag skrev på eftersom jag var rädd att inte bli inringd igen, säger Sara.
Det är Transportarbetareförbundet som har kollektivavtalet på arbetsplatsen, men många anställda har istället gått med i SAC Syndikalisterna. De är nu över 100 medlemmar på arbetsplatsen.
– Transport hjälpte inte oss som de borde göra. Det känns som om de nästan aldrig kom till lagret, om inte företaget kallade dem. Vi bestämde oss för att ta saken i egna händer och bryta tystnadskulturen, säger Gaby Kass Elias.
Handels som också har medlemmar på arbetsplatsen har varit kritiska till SAC Syndikalisternas organisering. Sektionen kräver ett eget kollektivavtal och varslade om en strejk när förhandlingarna med företaget strandade. Sedan drog de tillbaka varslet om strejk för att försöka komma överens med företaget. Men då företaget ville begränsa antalet personer som fick vara med på förhandlingsmötet, valde sektionen att istället genomföra en protestaktion framför media mellan skiftbyten.
Innan de anställda genomförde protesten dök en annan lapp upp inne på lagret på vilken det stod skrivet ”Handels säger nej till strejk”.
– Vår uppfattning när vi har pratat med våra medlemmar är att de tyckt att strejken varit något bra. De har ju varit så pass missnöjda så att de velat hämnas på sin arbetsgivare helt enkelt. Vi kan inte uppmuntra till sånt, säger Mia Hämäläinen Persson, ombudsman på Uppsalaavdelningen på Handels när Arbetaren frågar henne om lappen. Hon fortsätter:
– Om våra medlemmar väljer att gå ut i en vild strejk, då tror jag inte att Syndikalisterna tar något ansvar kring eventuella skadestånd i det läget. Då måste våra medlemmar få veta vad som kan hända i yttersta ledet. Skadestånden hamnar på individen. Vi kan inte stå bakom en vild strejk eftersom fredsplikten råder och vi har inte det bärande kollektivavtalet, säger Mia Hämäläinen Persson.
När Arbetaren vänder sig till Transport med ett antal frågor hänvisar de till ett pressmeddelande på deras hemsida. Där skriver de att Transport inte delar bilden om situationen på lagret som kommit fram i media och att medarbetare tvärtom vittnar om att de har en bra arbetsmiljö.
“Vi är medvetna om att det finns arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen och att allt inte är optimalt, vilket tyvärr inte är ovanligt på en stor arbetsplats. Därför arbetar Transport hårt med att förbättra situationen på arbetsplatsen”, står det på hemsidan.
Vår uppfattning när vi har pratat med våra medlemmar är att de tyckt att strejken varit något bra. De har ju varit så pass missnöjda så att de velat hämnas på sin arbetsgivare helt enkelt. Vi kan inte uppmuntra till sånt.
Mia Hämäläinen Persson, ombudsman på Uppsalaavdelningen på Handels
Transport skriver bland annat att de inte kommer driva kravet om att anställda ska ha möjlighet att ha sina mobiltelefoner under arbetspassen, ett krav som ställts av anställda i sektionen som är föräldrar och vill ha möjlighet att kontakta sina barn.
“Att inte ha mobiltelefon under arbetstid är inget nytt fenomen och är vanligt förekommande på många arbetsplatser och i flera branscher, av olika skäl. Denna fråga kommer inte Transport driva för att ändra just nu.”
När Arbetaren återkommer till Transport och ber om specifika svar på frågor från någon talesperson får tidningen ett kort svar från Transports pressenhet:
“Gällande medlemsantal är det inget Transport kommunicerar. Gällande aktionen fick Transport vetskap om den först efter att den hade ägt rum. I övrigt har Transport en annan bild av hur situationen på arbetsplatsen är än vad Syndikalisterna har. Övriga svar framgår i länken.”
Ingram Micro har också avskedat personal som varit fackligt engagerade. Dagen innan Expressens granskning fick Idriss Mohamed, 30 år, besked om att han blivit avskedad.
Idriss Mohamed, som är fackligt engagerad i SAC Syndikalisternas sektion, ZADS, menar att företaget betraktat honom som en obekväm person. Det var han som tillsammans med några kollegor startade upp den syndikalistiska sektionen vintern 2019, strax efter Aftonbladets granskning av arbetsplatsen. Trots larmen från de anställda i artikelserien hade arbetsmiljön inte förbättrats.
Idriss Mohamed och några kollegor uppsökte då det sociala centret i Folkets Hus i Husby i Stockholm där SAC Syndikalisterna på tisdagskvällarna hade mottagning för personer som behövde facklig hjälp eller juridisk rådgivning. En lång process påbörjades för att starta upp en organisering på lagret.
– Jag var tidigare medlem i Transport, men vi fick ingen hjälp av dem. Företaget vet att jag var en av de första att starta upp sektionen och de har haft ögonen på mig. De vet att folk gillar mig och lyssnar på vad jag säger. Jag tror att företaget har avskedat mig för att jag varit en aktiv facklig person, som frågar efter rättigheter. De försökte avskeda mig förra året också men lyckades inte. Nu är vi över 100 medlemmar i sektionen och det gör dem nervösa, säger Idriss Mohamed.
Arbetaren har tagit del av flera varningar som företaget gett Idriss Mohamed, där de bland annat skriver att han vägrat infinna sig på möten med arbetsledare och gjort ”konstiga väsande ljud”, som Idriss menar är visselljud.
Företaget vet att jag var en av de första att starta upp sektionen och de har haft ögonen på mig. De vet att folk gillar mig och lyssnar på vad jag säger. Jag tror att företaget har avskedat mig för att jag varit en aktiv facklig person, som frågar efter rättigheter.
Idriss Mohamed, facklig aktivist i ZADS
Idriss Mohamed berättar att han mycket riktigt flera gånger blivit kallad till ett möte av en arbetsledare, men bett om att få att ha en facklig representant med sig och någon som kunde hjälpa honom med språket, men Ingram Micro sade enligt honom blankt nej. Han säger att den sista tiden hade vakterna alltid extra koll på honom när han skulle in eller ut från returavdelningen.
Idriss Mohamed fick i juli 2019 en ögoninflammation. Han bad om att få byta från returavdelningen till en avdelning där man arbetade mindre med skärmar, och visade upp ett läkarintyg för ledningen. De accepterade inte det och han blev kvar på avdelningen. När ögoninflammationen återkom ett år senare bad han åter igen om att bli omplacerad, men ingenting hände. Idriss har också diagnostiserats med psoriasis som förvärras vid stress. När Idriss i samband med mötet under sommaren frågade arbetsledaren om det handlade om ett avsked vilket kunde förvärra hans psoriasis, sade de nej. Men när han gick till mötet samma dag fick han veta att han fått sparken.
– Det känns jättetråkigt att Ingram Micro har avskedat mig utan anledning. Det råder en tystnadskultur på lagret. Det är så många som inte vågar inte prata med chefer eller fråga om sina rättigheter. De tror att de kommer få sparken direkt, säger Idriss Mohamed.
Zalandos pressansvariga skriver i ett mejl till Arbetaren att företaget inte uttalar sig om enskilda personalärenden.
”Men vi understryker att eventuell facklig tillhörighet har aldrig, och kommer aldrig, att påverka någons anställning hos oss.”
Ingram Micro skriver vidare att:
”Vi tycker att det är viktigt att understryka att vi kraftigt tar avstånd från de påståenden som SAC Syndikalisterna sprider. Det har förekommit en rad olika felaktiga uppgifter, allt från att anställda inte får gå på toaletten under arbetstid, om påstådda löneavdrag och trakasserier. Vi vill särskilt understryka att vi har nolltolerans mot alla typer av trakasserier mot den typ av påståenden som målats upp i media. I den händelse vi får uppgifter om trakasserier, utreds dessa så att vi kan vidta lämpliga åtgärder.”
Ingram Micro skriver också att de inte känner till att bemanningsanställda uppmanats skriva under något dokument gällande Expressens granskning.
”Nej vi känner inte till något sådant dokument, och företaget har inte heller organiserat något i stil med vad du beskriver”, skriver de via mejl.
”I övrigt vill vi tillägga att vi fortsätter att arbeta för en god, säker och respektfull arbetsmiljö för alla våra medarbetare i nära samarbete med våra anställda och med det kollektivavtalsbärande facket Transport. Att vara en attraktiv arbetsgivare är en förutsättning för att vår verksamhet ska fungera väl. Vilket den gör, och dessutom är vi glada över en låg personalomsättning och goda resultat i våra medarbetarundersökningar. Detta stärker oss i vårt arbete för att utveckla vår arbetsplats.”
Men anställda Arbetaren talar med håller inte med om att verksamheten fungerar väl. Arbetsprestationerna mäts in i minsta detalj genom skannrar och feedback-system. Bemanningsanställda måste just nu arbeta i varma byxor och obekväma skor inne på lagret, där det saknas fläktar och ”känns som en bastu”. De uppger också att företaget ger sämre arbetsuppgifter till anställda som de vet gått med i sektionen.
Idriss Mohamed har jobbat tre år på Ingrams lager. Han hoppas nu på att få ett nytt jobb.
– Jag har arbetat tidigare inom lagerbranschen och på restaurang, men det här är den absolut värsta arbetsplatsen som jag har upplevt i Sverige. Jag blev behandlad som skräp och fick betala ett högt pris. Och detta på grund av mitt fackliga engagemang.