Afrikanska unionen riktar i ett pressmeddelande stark kritik mot Danmarks planer på att outsourca hela flyktingmottagandet, från asylansökan till integration, till länder i Afrika.
Tidigare i år godkände det danska Folketinget regeringens förslag gällande nytt asylsystem. Den nya lagen innebär att personer som söker asyl i Danmark, ska flyttas till mottagningscenter i länder utanför EU.
– Om du ansöker om asyl i Danmark vet du att du kommer att skickas tillbaka till ett land utanför Europa, därför hoppas vi att människor kommer att sluta söka asyl i Danmark, säger regeringens talesperson Rasmus Stoklund (S), till DR.
Asylprocessen kommer alltså skötas i mottagarlandet, där den asylsökande kommer integreras, och stanna i om personen får uppehållstillstånd.
Danmark har fört diskussioner med flera länder i Afrika. Samtal förs, enligt Jyllandsposten, med bland andra Egypten och Tunisien. Marocko och Libyen har redan sagt nej, medans Rwanda är positiva inför ett samarbete.
– Rwanda har redan anläggningar för asylsökande och vi uppskattar samarbetet med Danmark inom detta område. Vi är öppna för förslag som kan leda till att erbjuda lämpliga villkor för asylsökande, skrev Rwandas ambassad, enligt Jyllands posten.
I måndags uttalade sig den 55 medlemmar starka, Afrikanska unionen kritiskt mot Danmarks lag, och vilja att exportera asylprocessen till utvecklingsländer. De menar att, genom effektivt exportera asylprocessen, friger sig Danmark ansvaret och skickar vidare en börda. I uttalandet går det även att läsa:
”Dessutom noterar Afrikanska unionen, med stor oro, försök och förslag att upprätta sådana bilaterala arrangemang i Afrika. Vi uppfattar sådana försök som en förlängning av länders gränsen, och en förlängning av deras kontroll i Afrika.”
Afrikanska Unionen anser även att sådana försök är ”xenofobiska och totalt oacceptabla”.
De menar att en sådan lagstiftning är ett avstående från det internationella ansvar Danmark har för att tillhandahålla skydd för asylsökande på deras territorium. En sådan utlänningslag snedvrider, enligt Afrikanska unionen, ett internationell asylsystem och tillåter rika länder att flytta ansvaret till utvecklingsländer som redan tar emot 85% av världens flyktingar.
Uttalandet avslutas med en vädjan till alla länder som undertecknat FN-konventionen från 1951, där i bland Danmark, att vidhålla sin plikt, och detta speciellt gentemot asylsökande som kommer utanför Europa.
Även FN:s flyktingorgan, UNHCR, har tidigare riktat skarp kritik mot Danmark. Flyktingkommissarien Filippo Grandi menar också att Danmark låter bli att ta ansvar för att skydda flyktingar i en sårbar position.
– UNHCR diskuterar med Danmark, ett land som fortsättningsvis är en värdefull och långvarig UNHCR-partner, för att komma på praktiska sätt att gå framåt och försäkra förtroendet hos det danska folket och för att upprätthålla Danmarks internationella åtaganden, säger Filippo Grandi, under en presskonferens.