Personal på Södersjukhuset har larmat att personalbristen blivit farlig för patienter. Patienter med akuttillstånd har fått vänta i ett dygn innan vård. Läkare: “Vi har haft dödsfall på akuten, som vi tror kan bero på de långa väntetiderna.”
Enligt Aftonbladet, sade ett trettiotal sjuksköterskor upp sig före sommaren från Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm. Nu larmar personal om att situationen är farlig för patienter. Uppsökande vårdtagare med akuta tillstånd som bland annat hjärtproblem, frakturer och svåra infektioner behöver ibland vänta uppemot ett dygn innan de får vård.
– Vissa av våra patienter skulle behöva få ett snabbt omhändertagande, som de som kommer in med en hjärtinfarkt. I stället får de vänta i timmar på läkemedel och behandling. Andra grupper har akut smärta eller farliga tillstånd, säger läkaren Johan Stormdal Starck, till Aftonbladet.
Anledningen till att de tvingas vänta är att rätt diagnos inte hinner ställas, då personalen är upptagna med andra patienter. Men även att mottagningens personalstyrka består av en stor del andel oerfarna medarbetare.
– Vi har haft dödsfall på akuten, som vi tror kan bero på de långa väntetiderna. Alla patienter blir lidande av den långa väntetiden, säger Johan Stormdal Starck till Aftonbladet.
Det finns dagar på Södersjukhuset då antalet sjuksköterskor inte ens är hälften av vad dem är under en dag utanför sommaren. Vårdpersonal på sjukhuset har tidigare flaggat för en pressad arbetssituation. Trots detta planeras en neddragning på 79 miljoner kronor i personalkostnader 2022.
Arbetaren har tidigare pratat med Charlotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska på SÖS och förtroendevald på Vårdförbundet säger att de tidigare inte förstått vidden av de här nedskärningarna.
– När folk sliter och sen får höra att det ska skäras ned mer gör att personalen blir uppgiven. Man får ont i magen. Man mår dåligt. Det får vårdpersonal att börja leta sig bort från sjukvården, eftersom arbetsvillkoren är för dåliga. Makthavare och ansvariga tjänstemän på regionen är rent föraktfulla mot vårdpersonal, säger hon.
För DN berättar Andreas Fischer, läkare och ordförande i Sjukhusläkarna i Stockholm, att han som ansvarig för kirurgjouren blev kallad till akutmottagningen, i förra veckan, för att bedöma patienter som kunde skickas vidare för operation.
– Vi skickade patienterna för att vi inte hade kapacitet. Två i taxi och tre i ambulans. Det här visar att vi inte klarar vårt akuta uppdrag. Fyra var blindtarmsoperationer och den andra var en ljumskoperation, säger Andreas Fischer till DN.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.