Mammor från Järvaområdet i Stockholm har fått nog. På torsdagen samlades föräldrar utanför riksdagen för att kräva förändring.
– Jag är mamma till en femtonåring och de barn som dör är inte mycket äldre än honom. Tänk dig att ditt barn går hemifrån men inte kommer tillbaka. Den känslan går inte att beskriva, säger Mona Said som är med och arrangerar demonstrationen som hölls utanför riksdagen.
Den 17 augusti sköts två unga killar ihjäl i Tensta. För Mona Said, som är boende i området, var det här droppen som fick bägaren att rinna över.
Hon berättar att hon jobbade natt som undersköterska när hon fick höra nyheten.
– Jag fick ont i hjärtat och började gråta. Det kändes som jag skulle få en hjärtinfarkt, att jag skulle dö. Jag kände bara att ”nu får det räcka”, säger hon.
I slutet av augusti besökte inrikesminister Mikael Damberg Tensta för att samtala med föräldrar och personer som drabbats av gängkonflikterna i området. Mona Said beslutade sig för att höra vad han hade att säga. På plats mötte hon andra föräldrar som delade hennes känsla: våldet måste ta slut.
– Vi kan inte vänta på att någon annan hjälper oss, vi medborgare måste se till att något görs, säger hon.
Efter mötet startade de en chattgrupp för att fortsätta prata om det som sker i området. Inom en vecka var över 300 mammor med i gruppen och de började ha möte en gång i veckan.
– Folk mår inte bra här. Barn dör, många känner människor som förlorat sina barn eller är oroliga för sina egna, säger hon och fortsätter:
– Det är alldeles för många unga som förlorat sina liv under det senaste året till följd av det eskalerande våldet. Det måste ske en förändring, säger hon.
Med hjälp av trettio ungdomar från området har de planerat demonstrationen som hölls under torsdagen. I samband med demonstrationen presenterades ett 34-punktsprogram, som ett alternativ till regeringens åtgärder mot gängkriminalitet. Programmet har fokus på orsakerna till våldet, snarare än de polisiära insatserna.
– Punkterna berör allt från sociala frågor till bostads- och skolpolitik och orsaker till gängkriminalitet, säger Mona Said.
Bland punkterna finns förslag på fler sommarjobbsplatser för unga, hårdare tag mot drogkonsumenter i rikare områden, ökade resurser till Tullverket, att fler billiga hyresrätter ska byggas, ekonomiskt stöd till ensamstående föräldrar och utökade resurser till skolan.
Hur är det att vara mamma i Järvaområdet idag?
– Förut var föräldrar oroliga för att ens barn ska börja knarka eller inte gå till skolan. Idag tänker många ”ska mitt barn dö?”. Det är en väldigt jobbig känsla att ha, säger hon.
Sverige är det enda land i Europa där det dödliga skjutvapenvåldet ökat under 2000-talet enligt en rapport av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som släpptes tidigare i år.
”Även om själva upptakten till utvecklingen i Sverige är svår att förklara, är det kartlagt att våldet kan eskalera genom en slags smittoeffekter där en skjutning tenderar att utlösa en annan. Det blir allt lättare att ta till vapen, och man använder våld både offensivt och för att försvara sig”, skriver BRÅ i ett pressmeddelande i samband med rapporten.
Föräldrarna kallar nätverket som de organiserat sig i för ”Nationell kris”.
– De här barnen är födda i Sverige och dör på svenska gator. Det här är en nationell kris som drabbar hela landet, säger Mona Said och fortsätter:
– Det finns flera orsaker till att det ser ut som det gör idag. Vi tror att vi har något att komma med, och vi hoppas att politikerna kan titta lite närmare på våra förslag, säger hon.