I veckan samlas regeringschefer, experter och representanter för techjättar som Facebook och Twitter i Malmö för att delta i en stor konferens som syftar till att minnas Förintelsen och bekämpa antisemitism.
– Det finns ingen annan väg framåt än tillsammans, säger Fredrik Sieradzki, presstalesperson för judiska församlingen i Malmö.
I januari 2020 bjöd statsminister Stefan Löfven in till ett toppmöte om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Mötet som regeringen kallar för “Remember – ReAct” skulle egentligen hållits i oktober 2020, 20 år efter det första internationella forumet om Förintelsen i Stockholm. Då skulle det även ha gått 75 år sedan andra världskrigets slut.
Med anledning av pandemin sköts mötet fram ett år.
På forumet, som inleds den 13 oktober, kommer stats- och regeringschefer samt representanter från internationella organisationer och sociala medieplattformar att delta. Den senare kategorin eftersom ett av mötets fyra teman är ”Antisemitism på sociala medier”.
– Det är viktigt att världen tar tag i antisemitism på ett samordnat sätt. Det här är ett globalt fenomen som går över landsgränserna. Mycket av hatpropagandan går över nätet och nätet har inga gränser, säger Fredrik Sieradzki som är presstalesperson för judiska församlingen i Malmö.
Andra teman som kommer att tas upp är hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, och bekämpande av antisemitism och andra former av rasism. Totalt sett väntas mellan 350 och 450 delegater att delta.
I en artikel från Statsrådsberedningen, publicerad på regeringens hemsida, svarar statsminister Stefan Löfven som är värd för konferensen, på frågan varför han anser att den är viktig:
– Trots att antisemitismen borde tillhöra historien så ser vi att den sprider sig i dagens samhälle. Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer. Vi ser konspirationsteorier i sociala medier och hur minnet av Förintelsen förvanskas och exploateras för politiska ändamål.
I samband med toppmötet ska alla länder som deltar bidra med konkreta åtgärder för att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen och bekämpandet av antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.
Inför forumet har regeringen presenterat åtaganden som Sverige ska genomföra. Bland annat ska ett museum – Sveriges museum om Förintelsen – inrättas för att föra vidare minnet av Förintelsen. Skolverket ges resurser för att tillsammans med Forum för levande historia stärka demokratiarbetet i landets skolor, och ett språkcentrum för Jiddisch och Romani chib ska inrättas.
En annan åtgärdspunkt är ett förslag om att kriminalisera organiserad rasism liksom att kriminalisera stöd åt organiserad rasism, ett förslag som för tillfället är på remiss.
Det finns ingen annan väg framåt än tillsammans. Hela samhället måste hjälpas åt med detta. Framförallt de som har makt att bestämma.
Fredrik Sieradzki, ansvarig på Informationscentret Judiska Församlingen Malmö
Enligt Malmö stads hemsida beror regeringens val att hålla mötet just i Malmö dels på att många judar som flydde till Sverige under andra världskriget anlände just till Malmö, dels att Malmö stad haft ett aktivt arbete mot antisemitism.
Fredrik Sieradzki, ansvarig på Informationscentret Judiska Församlingen Malmö, menar att antisemitismen i staden är ett allvarligt problem.
– Det har lett till att en del judiska Malmöbor genom åren känt att de inte vill stanna kvar. Framförallt när det kommer till yngre personer, säger han och fortsätter:
– När det gäller antisemitism i Malmö handlar det tyvärr mycket om barn och ungdomar som har en negativ bild av judar, som de fått med sig hemifrån.
Han berättar att antisemitismen i staden triggas av Israel-Palestinakonflikten och att vissa Malmöbor med rötter i Mellanöstern visar ett öppet hat mot judar. Han säger även att antisemitism kopplad till konspirationsteorier på nätet har ökat.
Fredrik Sieradzki berättar om organisationen Amanah som arbetar för att motverka antisemitism och islamofobi genom att öka förståelsen mellan Malmös judiska och muslimska befolkning.
– Det finns ingen annan väg framåt än tillsammans. Hela samhället måste hjälpas åt med detta. Framförallt de som har makt att bestämma.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.