Microsoft kräver att Transports skyddsombud skriver på ett amerikanskt sekretessavtal innan de släpps in på företagets datacenter. Men skyddsombuden vägrar och har nu lämnat sina uppdrag i protest. Techjätten bryter mot svensk lag, menar Tommy Iseskog, arbetsrättsjurist.
Det var inför Microsofts etablering i Gästrikland som lokala skyddsombud på Securitas hade till uppgift att kontrollera arbetsmiljön för väktarna som i framtiden skulle arbeta på datacentren. Men för att ge tillträde krävde Microsoft att skyddsombuden skrev under ett amerikanskt sekretessavtal.
Avtalet var på engelska och ett avtalsbrott skulle kunna få långtgående konsekvenser. Skyddsombuden skulle till och med kunna ställas inför rätta i USA.
Skyddsombuden skrev inte under avtalen och Microsoft vägrade då att ge tillträde till området. Skyddsombuden har nu lämnat sina uppdrag i protest vilket innebär att minst 230 väktare som ska arbeta på datacentren inte har tillgång till fackliga skyddsombud. Inte heller Transports regionala skyddsombud tilläts komma in på anläggningen.
– Det är tråkigt för mig som skyddsombud att det inte går att säkra arbetsmiljön. Det har varit tillräckligt med dödsolyckor redan i Sverige och det enda jag vill är att inte någon ska råka illa ut i arbetet, säger Fredrik Ohrling, regionalt skyddsombud på Transport till Arbetaren.
Enligt Transport garanteras kraven på tystnadsplikt redan av den svenska arbetslagstiftningen. Niclas Sandström är ombudsman på Transport i Gästrikland och menar att det är mycket problematiskt att Microsoft inte följer svenska regler.
– Microsoft verkar vilja göra som de vill och sätta sina lagar och regler. På Transport tycker vi det är mycket allvarligt att facket inte tillåts bedriva sitt arbete, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transport i Gästrikland till Arbetaren och tillägger:
– Allting är på engelska på datacentren. Till och med instruktionerna gällande skydd och säkerhet vilket skapar problem för våra medlemmar.
Transport har nu inlett förhandling med Securitas om hindrande av skyddsombud.
– Vi har avslutat en lokal förhandling och hemställer om central förhandling. Vi har inte alls samma syn på detta. De menar att det är kundens krav som gäller. Om vi inte kan lösa det med Securitas måste vi kalla Microsoft till förhandling, säger Niclas Sandström.
När Arbetaren söker Microsoft vill de inte ställa upp på intervju. Istället skickar de ett mejl från företagets pressekreterare Andreas Wingren som skriver att sekretessavtalen är ett ”standardförfarande”. Han skriver vidare att Microsoft hanterar konfidentiell data för bland annat regeringar och myndigheter såväl som samhällskritiska verksamheter, och att den fysiska och digitala säkerheten är företagets högsta prioritet.
Vi har redan en lagstiftning i Sverige och att man ska skriva på en klausul om tystnadsplikt gentemot någon annan än sin arbetsgivare låter mycket märkligt.
Tommy Iseskog, arbetsrättsjurist
”Regionala och centrala skyddsombud är välkomna att delta i våra skyddsronder, men precis som för alla andra behöver de följa de säkerhetsföreskrifter vi har på plats för att skydda våra datacenter och våra kunders data”, skriver Andreas Wingren, pressekreterare på Microsoft.
Magnus Dahlén, avdelningschef på Securitas, tycker inte att kravet om att skyddsombuden ska skriva på avtalet är orimligt.
– Med tanke på den dignitet som det är på informationen som lagras på datacentret har vi förståelse för att kunden vill ha en extra sekretessförbindelse, säger han till Arbetarbladet.
Tommy Iseskog är jurist med fokus på arbetsrätt. Han säger till Arbetaren att Microsoft bryter mot svensk lag när de kräver att skyddsombuden ska skriva på sekretessavtalet.
– De kan inte kräva att skyddsombuden skriver på ett sådant avtal, det låter helt befängt. Det är svensk arbetsmiljölag som gäller, vilket innebär att skyddsombuden har rätt till tillträde i lokalerna de vistas i. Vi har redan en lagstiftning i Sverige och att man ska skriva på en klausul om tystnadsplikt gentemot någon annan än sin arbetsgivare låter mycket märkligt. Särskilt om det innebär sanktioner som innebär att man kan ställas inför rätta i ett annat land, säger Tommy Iseskog.