I oktober förra året dokumenterade fotojournalisten Eti-Inyene Godwin Akpan den polisbrutalitet som drabbade demonstranter i Lagos. Nu har han tvingats ställa in en planerad utställning med de bilder han tog under protesterna. Det skriver Jonathan Franzen, från pressfrihetsorganisationen CPJ, i en kommentar.
Eti-Inyene Godwin Akpans bilder från händelsen i staden Lekki, strax utanför huvudstaden Lagos, den 20 oktober förra året visar skadade demonstranter som grimaserar av smärta på asfalten, efter att säkerhetsstyrkorna öppnat eld i samband med en protest mot polisbrutalitet.
Myndigheterna har dock fortsatt att förneka att händelsen ägt rum. Ett år efter att bilderna publicerades på sociala medier planerade Eti-Inyene Godwin Akpan att ställa ut sina foton på ett museum i Lagos. Detta för att uppmärksamma att ett år gått sedan protestvågen mot polisbrutalitet svepte över Nigeria.
Inför årsdagen blev han intervjuad av en lokal tv-kanal och berättade då om den planerade utställningen. Strax därefter blev Eti-Inyene Godwin Akpan uppringd av den federala säkerhetstjänsten DSS, som begärde att han skulle inställa sig på ett förhör. Vilket gjorde att han kände han sig tvungen att ställa in fotovisningen.
– Nu blundar jag bara med ena ögat när jag sover och håller hela tiden koll på omgivningen, säger Eti-Inyene Godwin Akpan.
Han anser att det handlar om en liknande form av trakasserier som han drabbades av direkt efter protesterna – som då fick honom att gå i exil under en period. Han har nu begärt att DSS ska lämna in en formell kallelse till till förhör. Annars finns det en risk att han blir gripen utan att erbjudas tillgång till en jurist, ett förfarande som tidigare har dokumenterats av CPJ.
När CPJ vänder sig till DSS förnekar dock säkerhetstjänstens företrädare att man har kontaktat fotojournalisten.
Eti-Inyene Godwin Akpan är en av många vittnen som uppger att människor sköts till döds av säkerhetsstyrkor vid protesterna i Lekki. Händelsen var en av de dödligaste incidenterna i den proteströrelse som blossade upp under förra året med krav på att den fruktade polisenheten Sars skulle upplösas.
Flera journalister som bevakade protesterna misshandlades och trakasserades av polisen. En reporter, Onifade Emmanuel Pelumi, hittades död i slutet av oktober. Detta efter att han gripits av polisen i samband med att han bevakade en av protesterna.
Enligt Eti-Inyene Godwin Akpan är de bilder som togs i samband med händelserna i Lekki särskilt känsliga för landets myndigheter eftersom de så tydligt tillbakavisar att något övervåld ägde rum. Landets armé har medgett att skott avlossades, men uppger att det bara handlade om varningsskott i luften.
Efter att Eti-Inyene Godwin Akpan publicerat sina bilder på sociala medier blev han kontaktad av anonyma personer som krävde att de skulle tas bort. Han uppger också att hans bankkonto frystes och att personal från DSS letade efter honom i hans bostad.
Efter att ha gått i exil under en period valde Eti-Inyene Godwin Akpan att återvända till hemlandet efter att proteströrelsen falnat. Men till följd av de senaste samtalen från påstådda DSS-agenter växer hans oro.
Han uppger även att han på senare tid blivit uppringd av olika anonyma personer som ställt frågor om hans arbete.
Jonathan Rozen bevakar situationen i Afrika för pressfrihetsorganisationen CPJ.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.