I en sammanfattning av läget runt Europas gränser redovisar nätverket Mediterranea Saving Humans varje vecka migranternas och räddningsarbetarnas verklighet i skuggan av de stora medierna. Här en sådan veckorapport från en vecka i november 2021.
Gränsen Polen – Belarus
Under en vecka i november (15 till 21 november) dog en ett-årig pojke från Syrien i skogen i Polen vid gränsen till Belarus. Uppgiften kom från polska läkare. Pojken blev därmed det yngsta offret vid EU:s östra gräns.
Flyktingar i Libyen
Den proteströrelse bland migranterna, som uppstod i Libyen efter de arresteringar och massdeportationer som ägde rum den 1 oktober i Gargaresh-distriktet i Tripoli, fortsätter att kräva omedelbar evakuering av nästan 3 000 människor som samlats framför UNHCR:s högkvarter i över 50 dagar.
Den första oktober slog libyska säkerhetsstyrkor till mot papperslösa migranter, vilket resulterade i att över 5000 av dem sattes i förvar. Hundratals var kvinnor och barn. Sedan dess protesterar en grupp migranter utanför UNHCR:s högkvarter. De kräver evakuering av flyktingar och migranter från Libyen.
Landet har länge kritiserats för sin omänskliga behandling av migranter. Och ett par dagar efter händelsen sade FN-utredare utsedda av FN:s högsta organ för mänskliga rättigheter att de hade bevis på möjliga brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Libyen. Många av de påstådda brotten, säger de, begicks mot civila och migranter som fängslades i landet medan de försökte ta sig till Europa.
Läkare utan gränsers sjätte humanitär fartyg GeoBarents
Räddningsfartyget GeoBarents som sköts av Läkare Utan Gränser räddade 186 överlevande och lade till i Messina på Sicilien. Vid en av räddningsinsatserna räddades 99 personer från en båt. I lastrummet på samma båt påträffades 10 kroppar av döda människor. Nu kräver organisationen hjälp och stöd till dem som överlevde. Särskild omsorg, såsom medicinskt och psykosocialt stöd behövs till den migrant som förlorade sin bror under båtresan.
Tyska räddningsfartyget Sea Watch 4
“Stoppa motorn, annars skjuter vi”, så sade den libyska kustbevakningen och hotade att skjuta och kidnappa besättningen på räddningsfartyget Sea Watch 4. Europeiska regeringar har länge uppmanats att avsluta sitt “smutsiga” avtal med den libyska kustbevakningen, nu höjs återigen kravet efter hot om kidnappning och skjutningar mot en frivilligorganisations räddningsfartyg för migranter.
Spanien
Det spanska räddningsfartyget, Open Arms, även det drivet av en frivilligorganisation, sätter segel för uppdrag 87 mot centrala Medelhavet, ”detta internationella vatten som har förvandlats till en enorm kyrkogård som sväljer människoliv på drift”.
Frankrike
Den franska polisen rev ner ytterligare ett migrantläger nära den franska hamnstaden Dunkerque. I Grande-Synthe-lägret fanns omkring 1 500 migranter som hoppades kunna ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien.
Grekland
I Grekland står Seán Binder, Sarah Mardini, Nassos Karakitsos och 21 andra människorättsaktivister inför en rättegång. Anklagelserna mot dem är ”lika allvarliga som farsartade” skriver Mediterranean saving humans. Det handlar om anklagelser om människohandel, spionage, illegal användning av radiofrekvenser, tillhörighet till en kriminell organisation och penningtvätt.
Domstolen i Lesbos har hänskjutit målet till högre instans. De åtalade riskerar 25 års fängelse.
De tre åtalade arbetade med migranter för den humanitära organisationen Emergency response center international (ERCI) i Grekland mellan åren 2016 and 2018.
Organisationen var registrerad som ickestatlig organisation och samarbetade regelbundet både med grekiska myndigheter och den grekiska kustbevakningen, inte minst vid räddningsaktioner.
Medelhavet
Den Internationella organisationen för migration går ut med uppgifter om att 75 personer drunknat i Medelhavet nära den libyska kusten. Femton personer som befann sig på samma båt överlevde. Händelsen hade ägt rum några dagar innan den blev känd.
Mediterranea bildades i oktober 2018 när en rad ideella organisationer, ett parti och många aktivistnätverk gick samman med målet att köpa ett fartyg.
Giulietta Darm, som är en av dem som ingår i nätverket, berättade för Arbetaren 2019 att ”de tog mod till sig att tänka att vem som helst kan göra det – rädda liv på Medelhavet.
– Vi vill lägga tyngdpunkten just på att agera, utan att gå den långa vägen via protester, demonstrationer och debatt, säger hon och berättar att responsen blev enorm och snabb.
Sedan lanseringen av kampanjen har de samlat in miljontals kronor från frivilliga bidragsgivare, varav de allra flesta ger små bidrag på runt femhundra kronor.
Detta har gett nätverket möjlighet att chartra ett eget räddningsfartyg, Mare Jonio, på Medelhavet där det under flera år nu har saknats vittnen till vad som händer. Detta efter att ansvaret för räddningsoperationerna i Medelhavet har överlämnats från europeiska aktörer till den libyska kustbevakningen.