Det senaste året har Arbetaren publicerat en rad artiklar på temat “gula fackföreningar” och avtalsshopping. Nu presenterar vi en tidslinje för att ge en överskådlig bild av utvecklingen och de senaste artiklarna i ämnet.
Den 1 augusti 2019 inskränktes strejkrätten, vilket redan skett på många andra håll i Europa.
Den nya lagen hade udden riktad mot fack utanför de stora centralorganisationerna LO, TCO och Saco, framförallt mot Hamnarbetarförbundet och SAC Syndikalisterna. Men nu, knappt tre år senare, anser arbetsmarknadsexperter att lagen också fått konsekvenser för hela arbetsmarknaden.
Vi börjar med begränsningarna i rätten att vidta stridsåtgärder. När dessa år 2019 infördes i Medbestämmandelagen, MBL, varnade många experter för att det kunde medföra ökad avtalsshopping och tillkomsten av så kallade gula fackföreningar.
En gul fackförening utmärks av att den kontrolleras av arbetsköparen, eller verkar i dennes intresse genom att teckna förmånligare kollektivavtal och hålla reguljära fack och deras avtal borta.
Enligt strejkrättsförändringens kritiker innebär ändringen i MBL att om ett gult fack tecknar avtal först är de reguljära facken bakbundna genom att de nu är förbjudna att vidta stridsåtgärder för att deras avtal ska tillämpas istället. I dag menar experter att uppkomsten av ”gula fackföreningar” är något som nu måste tas på allvar och att de nya reglerna måste utredas igen.
Avtalsshopping har under modern tid ansetts vara en relativt marginell företeelse. Men under de senaste två åren har Arbetaren kunnat rapportera om sju fall av så kallad avtalsshopping som drabbat LO-fack, en oroande ökning enligt LO:s egen rättsorganisation LO/TCO Rättskydd. De ser i dag den risk som många såg när lagändringarna infördes men som helt avfärdades av såväl den före detta statsministern Stefan Löfven (S) som dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och LO:s avtalssekretare Torbjörn Johansson.
I Arbetarens senaste magasin och på nätet kan du läsa om den nystartade föreningen BlåGul Fackförening, som också har kopplingar till Sverigedemokraterna. Företrädare för denna är helt tydliga med att den nya lagstiftningen bidrog till föreningens bildande. Läs mer om resan från bildandet fram till nederlaget i arbetsdomstolen. På arbetaren.se kan du därefter ta del av hela rapporteringen. Där har vi rapporterat om cateringbolaget Gate gourmet där alla arbetsuppgifter som gick under Transports avtal plötsligt försvann och alla anställda skulle omfattas av Hotell- och restaurangfackets billigare avtal.
Och om hur larminstallatörer omklassats från arbetare till tjänstemän på ett franchiseföretag i Verisurekedjan för att kunna teckna det lättare tjänstemannaavtalet från Unionen i stället för Elektrikernas.
Här finns också solcellsföretaget Svea Solar som valde att teckna avtal med kritiserade Tingvallabro Fackförening. Ett betydligt tunnare avtal än avtalet med Elektrikerförbundet, som länge försökt få till ett kollektivavtal med bolaget.
Arbetaren har kunna visa hur processen steg för steg motsvarar den avtalsshoppingmodell som flera experter varnade för när strejkrätten inskränktes.
Framöver kommer vi att fortsätta att bevaka frågan och ber alla våra läsare om tips från verkligheten.

