Nu är det klart. Sent i måndagskväll röstade Stockholms stads blågröna majoritet, där bland annat Miljöpartiet ingår, för en försäljning av två kommunala skolfastigheter. Bland annat såldes Gubbängens gamla gymnasium till den hårt kritiserade och skandalomsusade Internationella engelska skolan, IES. Något som lett till hård kritik från flera håll.
Beslutet att sälja de kommunala skolfastigheterna i förorterna Tensta och Gubbängen har skapat både oro och ilska hos oppositionen. Inte minst med tanke på att Miljöpartiet varit en av de drivande krafterna bakom utförsäljningen. Under måndagskvällen hölls därför en manifestation av bland annat Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ utanför stadshuset där den infekterade frågan avgjordes.
– Det är en ideologisk utförsäljning. De i majoriteten vill inte att det offentliga ska äga fastigheter, sade det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård i ett uttalande.
Oppositionen menar i stället att Stockholms stad borde fortsätta att äga fastigheterna, som de senaste åren både stått tomma och hyrts ut till privata skolaktörer. Nu säljs lokalerna i stället till den skandalomsusade Internationella engelska skolan, IES, och det privata samhällsfastighetsbolaget Hemsö till ett pris som fått många att reagera starkt. 212 respektive 143 miljoner kronor. Dessutom med klausuler i kontrakten som inom bara några år kan göra de ännu mer ekonomiskt fördelaktigt för köparna.
– På sikt är det mycket mer lönsamt att äga och hyra ut än att sälja av, säger Karin Wanngård till Dagens Nyheter och hänvisar samtidigt till en rapport som Riksgälden nyligen lagt fram.
Stockholms moderata stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson menar dock att försäljningen är viktig för kommunens ekonomi.
– Det här handlar om icke-strategiska fastigheter där vi inte har kommunal verksamhet utan det är fristående aktörer som driver skolor i dem, säger Joakim Larsson till Dagens Nyheter.
Miljöpartiet i Stockholm valde Moderaternas vänner framför barnen när de säljer ut Gubbängens gamla skola till Internationella Engelska Skolan. De går mot sitt eget partis program och nu kommer ett sargat svikarparti möta väljarna i Stockholm, väljare de behöver för att komma in i riksdagen.
Robin Zachari, kanslichef för den vänsterinriktade folkrörelsen Skiftet
Kritiker mot beslutet anser däremot att utförsäljningens enda vinnare är de stora skolföretagen och aktieägarna.
– Förlorarna är lärare och elever. Inför höstens val kommer det vara glasklart vilka partiet stockholmarna ska välja om de vill ha ett stopp på utförsäljningar och nedskärningar i välfärden, skriver Vänsterpartiets oppositionsborgarråd Clara Lindblom i ett pressmeddelande.
Störst ilska bland kritikerna har dock riktats mot Miljöpartiet, som ingår i den borgerliga majoritet som styr Stockholm. Inte minst med tanke på att partiet i flera uttalanden den senaste tiden varit starkt kritiska mot vinstdrivande skolor.
– Miljöpartiet i Stockholm valde Moderaternas vänner framför barnen när de säljer ut Gubbängens gamla skola till Internationella Engelska Skolan. De går mot sitt eget partis program och nu kommer ett sargat svikarparti möta väljarna i Stockholm, väljare de behöver för att komma in i riksdagen. Det är MP Stockholms ansvar att ge vänsterlutande väljare skäl att rösta på dem, men med dagens besked finns det knappt något kvar. Varje gång Miljöpartiet är ute på gator och torg i Stockholm ska de få står till svars för deras antidemokratiska utförsäljning där de skyddar IES från demokratiskt fattade beslut, säger Robin Zachari som är kanslichef för den vänsterinriktade folkrörelsen Skiftet som bland annat samlat in protestlistor mot utförsäljningen av skolbyggnaderna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.