Rysslands invasion av Ukraina har fått en lång rad konsekvenser för omvärlden – däribland en förväntad minskning av biståndet till världens fattigaste länder. Nu varnar FN:s livsmedelsprogram för att den globala hungerkrisen kan förvärras kraftigt på grund av det fortsatta kriget.
Mängder av civila har dödats och flera stora städers centrum, samt skolor och vårdcentraler, har förstörts sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari. Men kriget har även lett till en ökning av försvarsutgifterna i Europas länder, medan biståndet till utvecklingsländerna beräknas minska.
David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, varnar dessutom för att ytterligare 44 miljoner människor i världen nu riskerar att drabbas av svält, samtidigt som Ukraina har stora lager av spannmål som inte kan exporteras.
– Kulorna och bomberna i Ukraina kan leda till en global hungerkris av en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt, sade WFP-chefen i samband med att han nyligen besökte den polsk-ukrainska gränsen.
David Beasley betonade att hundratals miljoner människor i världen är beroende av livsmedel som produceras i Ukraina.
– Tiden är på väg att rinna ut och kostnaderna för uteblivna åtgärder kommer att bli högre än någon kan tänka sig. Jag uppmanar alla parter att se till att denna mat kan transporteras ut från Ukraina till de platser där den är så desperat efterfrågad – för att vi ska kunna avvärja hotet om svält.
Om inte Ukrainas hamnar åter kan öppnas kommer landets bönder inte att ha någonstans att lagra sina kommande skördar i juli och augusti, enligt David Beasley. Det skulle innebära att stora berg av spannmål går förlorade samtidigt som WFP och andra internationella organ gör allt de kan för att undvika att en katastrofal hungerkris bryter ut i världen.
Kulorna och bomberna i Ukraina kan leda till en global hungerkris av en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt.
David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram
Ukraina är en av världens viktigaste spannmålsproducenter och uppges ha närmare 14 miljoner ton av dessa produkter lagrade och tillgängliga för export. Men på grund av Rysslands agerande har transporterna från hamnarna i Svarta havet blockerats.
USA, som under denna månad innehar ordförandeposten i FN:s säkerhetsråd, kommer i veckan att sammankalla till en debatt om ”kopplingarna mellan konflikter och livsmedelssäkerhet”, där landets utrikesminister Antony Blinken förväntas delta.
Danielle Nierenberg, ordförande för tankesmedjan Food Tank, säger att det ryska anfallskriget kommer att få konsekvenser under lång tid framöver. Invasionen av Ukraina inleddes enligt henne samtidigt som skördarna varit dåliga i stora delar av världen på grund av klimatkrisen och andra konflikter
– Kriget förvärrar många av de kriser världen redan var drabbad av. Och eftersom Ukraina och Ryssland står bakom så mycket av den mat, matolja och konstgödsel som produceras till andra delar av världen riskerar vi nu en jättelik hungerkris, varnar Danielle Nierenberg.
Hon menar att kriget på sikt kan driva på en välbehövlig utveckling mot stärkta lokala och regionala livsmedelssystem – men att lidandet under tiden riskerar att bli stort.
Förra veckan uppgav FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att han varit i kontakt med Ryssland, Ukraina, Turkiet och flera andra viktiga länder för att diskutera problemen mot matsäkerheten.
Enligt WFP riskerade redan 276 miljoner människor i olika delar av världen att drabbas av akut hunger i början av året. Det antalet beräknas nu kunna öka med ytterligare 44 miljoner, främst i södra Afrika, om kriget i Ukraina fortsätter.
Daniel Bradlow, professor i internationell utveckling vid universitetet i Pretoria, säger att kriget i Ukraina riskerar att få förödande konsekvenser i Afrika. Detta eftersom så många av kontinentens länder importerar livsmedel och konstgödsel från Ryssland och Ukraina. Samtidigt har olika extremväder slagit hårt mot den lokala matproduktionen.
– Det är därför troligt att allt fler kommer att gå hungriga på hela kontinenten och att effekterna för barnens utveckling och välbefinnande kommer att bli tragiska, säger Daniel Bradlow.
Hanna Saarinen, expert på mat- och jordbruksfrågor hos biståndsorganisationen Oxfam, säger att kriget i Ukraina kommer att leda till skenande matpriser.
– Detta är katastrofalt för människor som bor i de länder som är beroende av vete som importeras från Ryssland och Ukraina, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.