“Ung Vänster har tagit beslutet att lägga valrörelsen på is i en vecka och åka till Tyskland med aktionen Ende Gelände för att stoppa bygget av en enorm infrastruktur för fossilgas.” Det skriver Alexis Aguirre och Amanda Jemander, ordförande och vice ordförande för Ung Vänster Storstockholm.
Det är valrörelse i Sverige, samtidigt har bygget av en enorm infrastruktur för fossilgas påbörjats i Tyskland. Detta påverkar inte bara människor i Tyskland, det påverkar oss i Sverige och människor globalt.
Som politiskt ungdomsförbund har vi i Ung Vänster tagit beslutet att lägga valrörelsen på is den här veckan och åka till Tyskland med aktionen Ende Gelände för att stoppa bygget. Vi kommer inte kunna rösta bort klimatkrisen den 11 september och klimatet har inte råd att vänta.
Förespråkare för fossilindutrin påstår att fossilgas ska ses som ett övergångsbränsle. Det svenska företaget Swedegas beskriver fossilgas som naturgas för att kunna marknadsföra detta som en grön energikälla. Problemet är att fossilgas är precis lika smutsigt som vilket fossilt bränsle som helst.
Utöver att förbränningen av fossilgas släpper ut mängder av växthusgasen metan är fossilgasen svår att hantera. En stor andel går till spillo under utvinning, transport och förvaring. På så sätt får vi ett nettoutsläpp likställt med att bränna brunkol. Att fossilgas är ett grönt alternativ är en smutsig lögn.
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har energiförsörjning blivit ett stort problem. Många länder har förlitat sig på den ryska fossilgasen och Tyskland har letat febrilt efter en alternativ energikälla i skuggan av hotet om att Ryssland skulle strypa gastillgångarna.
I detta läge bör man rimligtvis satsa på förnybara energikällor men nu har Tyskland i stället landat i att satsa på inhemsk infrastruktur för fossilgas. Detta är ett steg i helt fel riktning. Klimatkrisen är akut och att i detta läge investera miljardbelopp i en industri som aktivt förstör klimatet är katastrofalt.
Människors liv underställs företagens vinster som kommer från brinnande skogar, förgiftat dricksvatten och de människor som tvingas fly sina hem till följd av klimatförändringarna.
Alexis Aguirre och Amanda Jemander, Ung Vänster Storstockholm
Tyskland har som målsättning att vara fossilfritt 2045, men nu ska landet investera 1 miljard euro i infrastruktur för fossilgas. Att Tyskland inom 20 år ska kunna avveckla fossilindustrin när så mycket pengar står på spel är inte förankrat i verkligheten. I stället för att låsa fast och investera 1 miljard euro i fossilgasindustrin bör pengarna investeras i förnybara energikällor. Om man vill bromsa klimatförändringarna är det oacceptabelt att tillåta att att LNG-hamnarna (LNG är fossilgas i dess flytande form) i Hamburg byggs.
Fossilindustrins lobbyister har i flera år arbetat intensivt med att övertyga politiker och allmänheten om att investera i smutsiga energikällor. Vinnarna i ekvationen blir företag som RWE, Uniper, Shell och DOW Chemical som tjänar miljarder på de nya marknadstillfällena som dyker upp till följd av kriget i Ukraina.
Oavsett om vår fossilgas importeras från Ryssland, Tyskland, Colombia eller från hamnar hemma i Sverige är varenda kubikmeter gas vi använder en katastrof för klimatet. Människors liv underställs företagens vinster som kommer från brinnande skogar, förgiftat dricksvatten och de människor som tvingas fly sina hem till följd av klimatförändringarna.
2019 hotades Sverige av ett liknande problem. Swedegas hade planer på att bygga ut fossilgashamnen i Lysekil och att expandera sin infrastruktur. Planerna mötte stort motstånd av klimatrörelsen och Ung Vänster deltog i de civila olydnadsaktionerna utanför fossilgashamnen. Efter dessa påtryckningar tog regeringen beslut om att stoppa planerna.
De senaste åren har vi sett hur ungdomar har tagit klimatfrågan på allvar. Med klimataktivister som Fridays for Future i spetsen har vi protesterat och vädjat till politiker att lyssna på forskningen och att lyssna på oss. Det har inte varit tillräckligt. Oavsett hur röstsiffrorna ser ut kommer fossilgashamnen i Tyskland byggas ut om vi inte tar saken i egna händer.
Den enda lösningen vi har på problemet i dagsläget är att fysiskt stoppa utbyggnaden. Därför kommer vi i egenskap av ordförande och vice ordförande för Ung Vänster Storstockholm att blockera utbyggnaden av fossilgashamnen i Tyskland istället för att stå i valstugor. Det räcker inte med att rösta för att rädda klimatet, vi måste agera.
Alexis Aguirre, Ordförande Ung Vänster Storstockholm
Amanda Jemander, Vice ordförande Ung Vänster Storstockholm
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.