Det har snart gått två veckor sedan 22-åriga Mahsa Amini dog sedan hon greps av Irans ökända moralpolis efter att inte burit sin huvudsjal på rätt sätt. Händelsen har rört upp starka känslor i landet och lett till de största protesterna på många år.
Minst 76 personer har hittills dödats, enligt den Oslo-baserade mäniskorättsorganisationen Iran Human Rights, IHR. Men de verkliga dödstalen befaras vara betydligt högre än så. Regimen har satt in sina säkerhetsstyrkor som bland annat skjutit skarpt mot folkmassorna och stora delar av internet har stängts ned. Något som gör det svårt att för proteströrelsen inne i landet att få ut information om det allt mer kritiska läget.
Tusentals demonstranter och journalister ska ha gripits samtidigt som lärare och studenter uppmanat till en landsomfattande strejk till stöd för de som demonstrerar. Men trots de utbredda protesterna är det långt ifrån säkert att regimen kommer att falla.
– Det här har ju varit på gång under lång tid. Protesterna dör aldrig ut men de blossar upp med jämna mellanrum och det har ju funnits en ständig motståndsrörelse sedan 43 år. Samtidigt som jag blir extremt glad av alla de som går ut på gatorna och protesterar så blir jag också extremt orolig, för regimen mördar folk på löpande band just nu.
Det säger den svenska exiliraniern Foujan Rouzbeh. Hon följer händelserna i hemlandet noga och hoppas samtidigt att omvärldens tryck på regimen ska öka.
För trots de senaste dagarnas fördömanden från bland annat det tyska utrikesdepartementet och Kanadas premiärminister Justin Trudeau krävs det betydligt mer, förklarar Foujan Rouzbeh för Arbetaren.
Stora demonstrationer har ägt rum i ett flertal städer världen över, bland annat i London, Stockholm och Göteborg.
– Det finns jättemycket man kan göra som privatperson. Allt från att sprida artiklar och information om det som händer till att delta i demonstrationer. Sedan är det också viktigt att sätta tryck på makthavarna. Få dem att uttala sig och kalla upp den iranska ambassadören på möte, eller ännu hellre utvisa honom. Kontakta dina politiker i Europaparlamentet och pressa på. Alla ageranden från omvärlden ger fortsatt kraft till proteströrelsen inne i Iran, säger Foujan Rouzbeh.
Samtidigt sprids det också rykten om slitningar inom den iranska regimen. Bland annat om arresteringar inom militären. Men för att upproret inte ännu en gång ska slås ned krävs att protesterna växer ytterligare inom landet.
– Problemet nu är att landet fortfarande rullar trots demonstrationerna. Det skulle behövas en generalstrejk som slår ut hela infrastrukturen, säger Foujan Rouzbeh.