Miljödepartementet läggs ned. Det förklarade Ulf Kristersson i samband med sin regeringsförklaring under tisdagen. Beslutet sågas nu av en lång rad klimat- och miljöorganisationer.
Översvämningar, omfattande skogsbränder och akut klimatkris. Trots den senaste tidens många naturkatastrofer väljer den nytillträdda blåbruna regeringen att lägga ned miljödepartementet.
– Om det här sker är det katastrofalt och det visar hur lågt miljö- och klimatfrågorna står på den nya regeringens agenda, säger Greenpeace Sverigechef Erika Bjureby till Arbetaren.
Det här är extremt oroande mitt i en brinnande miljö- och klimatkris.
Erika Bjureby, Sverigechef för Greenpeace
Både Greenpeace och flera andra klimat-forskare och miljöorganisationer bävar nu inför den blåbruna regeringens kommande politik.
– Det här är extremt oroande mitt i en brinnande miljö- och klimatkris, säger Erika Bjureby.
Också Miljöpartiets språkrör och den tidigare miljö- och klimatministern Per Bolund är upprörd över tisdagens besked från Ulf Kristersson.
– Det är ett historiskt beslut som kommer få förödande konsekvenser för miljöfrågorna, säger Per Bolund i ett uttalande.
Under regeringsförklaringen fick klimatfrågan inte särskilt stor uppmärksamhet. Ny kärnkraft utlovades och drivmedelspriserna ska sänkas. Trots det lovade den nytillträdda statsministern att Sverige ska nå nettoutsläpp i linje med Parisavtalet till 2024.
Miljödepartementet, som inrättades 1987, kommer nu i stället att ingå i näringsdepartementet under ledning av den nye energi- och näringsministern Ebba Busch. Som miljö- och klimatminister under henne utsågs Liberalernas Romina Pourmokhtari. Något som också det möttes av hård kritik från flera håll från flera experter på miljö- och klimatområdet.
– Att ta bort miljödepartementet och att ge klimat- och miljöministerposten till en person som saknar gedigen erfarenhet på området är en signal om att klimatomställningen inte är högts prioriterad i den här regeringen, säger Mathias Fridahl som är klimatforskare vid Linköpings universitet till Dagens Nyheter.
Även Naturskyddsföreningen är starkt kritiska till den nya regeringens klimatambitioner.
– Att miljödepartementet avvecklas som eget departement och i stället hamnar under näringsdepartementet är bekymmersamt och signalerar en allvarlig nedprioritering av det miljöpolitiska arbetet. Förhållandet borde vara det omvända. Inget näringsliv på en död planet, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.
Naturskyddsföreningen gick redan i fredags, i samband med att det så kallade Tidöavtalet mellan de blåbruna partierna presenterades, till hårt angrepp på den kommande regeringen som de menade inte tog klimatfrågan på tillräckligt stort allvar. I stället, förklarade Naturskyddsföreningen i ett uttalande, riskerar den nya regeringen att öka utsläppen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.