Det grekiska, nazistiska partiet Gyllene gryning är en kriminell organisation. Det slog en grekisk domstol fast för två år sedan. Men domen överklagades och i somras började rättsprocessen om. Arbetaren har träffat Daphne Karagianni från Golden Dawn Watch, som bevakar rättegången.
För två år sedan klassade en domstol i Aten det grekiska nynazistiska partiet Gyllene för en kriminell organisation. När den slutgiltiga domen föll dömdes ledarna och partimedlemmar till fleråriga fängelsestraff för en lång rad brott.
69 personer stod åtalade när rättegången inleddes 2015. Partiledningen dömdes till fängelse i 13 år vardera, för att ha lett en kriminell organisation och en majoritet av de resterande dömdes för att vara en del av organisationen.
Några medlemmar dömdes för mordförsök och en medlem dömdes för mordet på den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas år 2013.
Den omfattande, och över fem år långa, rättsprocessen har kallats för den största nazisträttegången sedan Nürnberg och är en av viktigaste grekiska rättegångarna i modern tid.
Domen kom snart att överklagas till andra instans och omprövningen av fallet inleddes i somras. Efter tre dagar sköts rättegången upp och påbörjades igen den 28 september.
Daphne Karagianni är advokat och aktiv i Golden Dawn Watch, GDW, som grundades 2013. GDW bevakar rättegången mot Gyllene gryning, med syfte att säkerställa att den grekiska befolkningen får en opartisk rapportering av vad som sker inne i domstolen.
– Enligt grekisk lagstiftning är video- och radiotäckning av en rättegång endast tillåten om alla parter i en rättegång godkänner det. Redan från första stund invände Gyllene grynings försvarsadvokater mot detta. Som ett resultat av det får bara traditionell skriftlig medierapportering vara på plats. Då beror rapporteringen på medias vilja att vara närvarande och i det här fallet är det bara några få tidningar som har den viljan, säger hon.
Hon är en av flera advokater som bevakar omprövningen av rättegången för Golden Dawn Watch. GDW skriver live-rapporter från rättssalen som de publicerar via sina sociala medie-kanaler. Efter varje rättegångsdag skriver de även en omfattande rapport som publiceras på GDW:s hemsida.
Daphne Karagianni har bevakat några av de inledande förhören när rättegången nu börjat om.
– Det har redan inträffat allvarliga och provocerande incidenter, säger hon.
Det hon syftar på är Gyllene grynings försvarsadvokat Konstantinos Plevris. Han är uttalad nationalsocialist, men officiellt inte med i partiet.
– Han gjorde en nazihälsning när Pavlos Fyssas mamma avlade sitt vittnesmål.
Han gjorde samma sak måndagen den 17 oktober när en av Pavlos Fyssas vänner, som var på plats när mordet skedde, förhördes.
Gyllene gryning grundades som en organisation av Nikolaos Michaloliakos 1985 och blev ett politiskt parti 1993. Det dröjde dock fram till 2010 tills partiet fick sitt första genomslag. Då valdes Nikolaos Michaloliakos in i Atens fullmäktige.
Den ekonomiska krisen som drabbade Grekland 2010 gynnade partiet. Landets statskassa var vid den här tiden nästintill tom och statsskulden skyhög. För att undvika att landet skulle hamna i konkurs sjösattes flera åtstramningspaket, som resulterade i försämrade arbetsvillkor och nedmonterad social trygghet.
I maj 2010 presenterade den grekiska regeringen, tillsammans med trojkan (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden) ett stort krispaket som bestod av ett miljardlån. Men lånet hade ett högt pris: sänkta löner och pensioner, samtidigt som skatten höjdes. Som ett resultat av detta inleddes privatiseringar av offentliga tillgångar.
Demonstrationerna på gator och torg runt om i landet blev snart omfattande. Enligt Antonios Antoniadis, som författat den nyutkomna boken Greklands moderna historia, var det på Syntagmatorget i Aten som två nya rörelser föddes. Rörelser som skulle förändra den partipolitiska spelplanen i Grekland under de kommande tio åren.
På ena sidan av torget samlades vänsterorganisationer som lockades till socialistpartiet Syriza och på andra sidan nationalister och högeranhängare, där Gyllene gryning snart började hitta sympatisörer.
Partiet skyllde krisen på både flyktingarna och storbankernas politik, förespråkade massutvisningar och uppmanade till attacker mot vänsteranhängare.
I början av 2012 låg arbetslösheten på 22 procent i landet. Bland unga personer var siffran den dubbla. I valet som hölls samma år fick vänsterpartiet Syriza 17 procent av rösterna, men den stora skrällen var att nazistiska Gyllene Gryning tog sig över riksdagsspärren med 7 procent av rösterna.
Partiet hade en militär stormtrupp som attackerade meningsmotståndare och mördade migranter. Den paramilitära verksamheten kom att bli allmänt känd efter mordet på den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas, som mördades av en medlem i Gyllene gryning 2013.
Efter mordet greps partiledningen och flera partimedlemmar, anklagade för driva eller tillhöra en kriminell organisation.
2015 inleddes rättegången mot partiet som skulle ta över fem år. Det dröjde ända till 2019 innan partiet röstades bort från det grekiska parlamentet.
Nu omprövas hela fallet från grunden och Golden Dawn Watch kommer fortsätta bevaka rättegången från början till slut.
Varför är det viktigt att Golden Dawn Watch är på plats?
– Det är helt avgörande att vi är där inne och fortsätter att bevaka det som sker innanför rättegångens stängda dörrar. Vi garanterar att en oberoende rapportering kommer ut, utan kommentarer eller värderingar. Vårt mål är att uppmärksamma den avgörande rättegången och på så sätt bidra till internationaliseringen av den grekiska samhällsdebatten gällande Gyllene gryning. Detta eftersom vi tror att rättegångsbevakning leder till ett starkt motstånd mot rasism och nynazism, och bidrar till allmänhetens kännedom om rättegången. Vi är den grekiska befolkningens ögon och öron inne i rättssalen, säger hon.