Över 70 000 universitetsanställda på 150 universitet i Storbritannien är redo att gå ut i strejk för bättre löner. Omkring 2,5 miljoner studenter kommer att drabbas, men studentkårerna stöttar varslet.
Den 8 november gick fackförbundet University and college union, UCU, ut med ett pressmeddelande om att alla universitetsanställda är redo att gå ut i en tredagarsstrejk den 24, 25 och 30 november. Inleds strejken är det den största universitetsstrejken i landets historia.
Anledningen till strejkvarslet har att göra med levnadskostnadskrisen i landet och att arbetsköpare inte mött de anställdas och fackens krav som gäller högre löner, bättre pensioner och arbetsvillkor.
I pressmeddelandet skriver UCU att de kräver ”en anständig löneökning för att hantera levnadskostnadskrisen och att användandet av osäkra kontrakt upphör”. Men att ”störningar” kan undvikas om arbetsköparna agerar snabbt utifrån deras krav.
Personalens undervisningsvillkor är elevernas lärandevillkor och vi måste tillsammans kämpa för ett rättvisare och hälsosammare utbildningssystem för alla som arbetar och studerar.
Chole Field, National union of students
Krav som facket menar att universiteten har ”mer än råd” att möta. Detta med tanke på att brittiska universitet genererade rekordvinster på 41,1 miljarder pund i fjol och rektorernas löner uppgick till hela 45 miljoner pund.
– Campus över hela Storbritannien är på väg att uppleva strejkaktioner i en omfattning som aldrig tidigare skådats. 70 000 anställda kommer att gå ut och visa att de vägrar acceptera sjunkande löner, nedskärningar av pensioner och otrygga anställningar, säger UCU:s generalsekreterare Jo Grady.
Den brittiska sammanslutningen av studentkårer, National union of students, NUS, backar strejken som kommer att påverka ungefär 2,5 miljoner studenter.
– Studenterna står i solidaritet med de 70 000 universitetsanställda över hela Storbritannien som kommer att strejka senare denna månad. Personalens undervisningsvillkor är elevernas lärandevillkor och vi måste tillsammans kämpa för ett rättvisare och hälsosammare utbildningssystem för alla som arbetar och studerar, säger Chole Field, NUS vice ordförande för högre utbildning, i pressmeddelandet.
Protesterna mot de ökade levnadskostnaderna i Storbritannien genomförs genom kampanjen ”Enough is Enough”. Bakom den står flera fackförbund och organisationer i landet.
Strejkvarslet är bara en del av den strejkvåg som sköljer över Storbritannien. Under året har bland annat tågpersonal, hamn- och postanställda strejkat. Enligt The Guardian är det troligt att även sjuksköterskor och skolpersonal går ut i strejk under de kommande veckorna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.