Den 9 november gick grekiska arbetare ut i storstrejk för löneökningar. Inflationen i landet gör att det blivit allt svårare för befolkningen att få lönen att räcka till.
Färjorna till den grekiska skärgården stod stilla i hamnarna och arbetstopp inom kollektivtrafiken ledde till att tågen inte rullade i den grekiska huvudstaden. Den 9 november gick grekiska arbetare runt om i landet ut i en 24-timmar lång generalstrejk, vilket är den andra storstrejken i Grekland i år.
Arbetarna kräver högre löner i takt med att inflationen fortsätter att stiga i landet. De privatanställdas fackliga paraplyorganisation GSEE kräver tillsammans med landets fackliga centralorganisation för offentlig sektor, ADEDY, en höjning av minimilönerna i landet.
– Jag klarar mig inte genom månaden. Att klara sig genom den betyder att lönen räcker till månadens sista dag. I mitt fall räcker lönen bara i tio dagar, säger undersköterskan Voula Pakou, till Reuters.
Den grekiska ekonomin har vuxit det senaste året tack vare att turister återvänt till landet efter pandemin. Däremot ligger inflationen på cirka 12 procent, vilket är den högsta nivån på nära 30 år, skriver Reuters.
Enligt ett pressmeddelande på ADEDY:s hemsida genomförs strejken även i protest mot åtstramningspolitiken som den nuvarande regeringen, ledd av det konservativa partiet Ny demokrati, driver.
De skriver vidare att strejken är en fortsättning på den mobilisering som inleddes med generalstrejken tidigare i år. Protesterna kommer enligt facken att fortgå tills dess att regeringens ”arbetsfientliga politik omkullkastas”.
Under den senaste månaden har arbetare inom olika sektorer strejkat runt om i Europa. Detta med anledning av de stigande priserna, som delvis är ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.