Aldrig förr har så många journalister suttit fängslade som just nu. Sammanlagt sitter 533 reportrar frihetsberövade runt om i världen, vilket är en kraftig ökning bara sedan förra året. Dessutom har antalet mord på journalister ökat det senaste året.
Rysslands krig i Ukraina, det pågående upproret i Iran, militärdiktaturen i Myanmar och den allt mer auktoritära regimen i Turkiet. Det är några av orsakerna bakom de dystra siffrorna som visar minst 553 journalister just nu sitter fängslade runt om i världen på grund av sitt arbete.
Det här är en ökning med hela 13 procent sedan 2021. I exemplevis Iran sitter 48 journalister fängslade och minst två av dem riskerar nu dödsstraff på grund av sin rapportering om polismordet på Mahsa Jina Amini i september.
– Vi ser tyvärr en kurva som bara pekar uppåt och många av de som sitter fängslade gör det dessutom helt utan rättsprövning, säger Erik Halkjaer som är pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige till Arbetaren.
Han förklarar att krig och de ökade antalet väpnade konflikter bidrar till de dystra siffrorna. Men också att allt fler stater runt om i världen nu styrs av allt mer auktoritära ledare.
– Det är ju uppenbarligen en effektiv metod från många ledare att tysta journalister.
Även antalet mördade journalister ökade i år till 57, vilket gör 2022 till det dödligaste året sedan 2018.
Värst är situationen i Mexiko där minst elva reportrar har dödats hittills i år. Men också journalister på Haiti och i krigets Ukraina är svårt drabbade där flera har dödats i tjänst. Även i Sverige märker Erik Halkjaer en förändring, även om läget är långt ifrån detsamma som i många andra länder.
– Vi har ju även sett en tendens också här där attacker och hot mot journalister ökat de senaste åren. Exempelvis finns det ju tillfällen då polisen inte alltid valt att skydda journalister som varit på plats och bevakat manifestationer eller demonstrationer, säger Erik Halkjaer.
Den journalist som enligt Reportrar utan gränser suttit fängslad längst är svensk-eritrianske Dawit Isaak som varit frihetsberövad i den brutala militärdiktaturen sedan 2001.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.