Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro har aldrig gjort någon hemlighet av att han har Donald Trump som förebild. Men upploppet hans anhängare ställde till med den 8 januari överträffade faktiskt det som skedde i Washington nästan exakt två år tidigare, skriver Jon Weman.
Medan Trump-demonstranterna bara stormade Kongressen lyckades Bolsonaristerna ockupera och vandalisera parlamentet, Högsta Domstolen och presidentpalatset i huvudstaden Brasilia. Det tog flera timmar innan polisen lyckades utrymma institutionerna, och ytterligare en dag innan lägret framför det nationella militärhögkvarteret – som varit där i två månader under paroller som vädjat till militären att stoppa maktöverlämnandet till Lula da Silva – upplöstes.
Demonstrationer och vägblockader hölls samtidigt på en del andra håll i landet, bland annat vid en av de största infartsvägarna till Sao Paulo. Journalisten Ignazio Ramonet, som skriver för Le Monde Diplomatiques, säger i en första kommentar att händelserna i Kapitolium och Brasilia representerar något nytt i världshistorien.
”Tidigare har fascistiska maktövertaganden skett genom militärkupper eller aktioner från paramilitära stormtrupper med den reguljära militärens uppbackning”, skriver han – nu har vi för första gången sett fascistisk folkresning, sådana som tidigare varit vänsterns specialitet.
Orsakerna till det ser han i de politiska ideologiernas kollaps med utbredd pessimism, förlust av förtroende för samhällets institutioner och en epok av ”post-sanning” samtidigt som dessa politiska tendenser förstärks av att sociala medier tagit över rollen som den viktigaste arenan för opinionsbildning.
Kongressutredningen av stormningen av Kapitolium har allt eftersom klarlagt att den var betydligt mer planerad än vad som framgick från början. Det gäller antagligen i ännu högre grad dess motsvarighet i Brasilien.
Jon Weman
Ignazio Ramonet har viktiga poänger, men allt med kuppförsöket den 8 januari är inte som det ser ut på ytan. Uppskattningar av antalet inblandade demonstranter varierar, men de har sträckt sig från 4 000 till 10 000 personer – ett förvånansvärt litet antal. Mobiliseringen var möjlig genom att bussa in människor från alla landsändar.
En del stödaktioner genomf֨ördes parallellt på andra platser, men i en första enkät av företaget Quaest uppgav bara 8 procent vara ”glada” över händelserna, medan ”sorg” (46 procent), ”rädsla” (25 procent) och ”avsmak” (18 procent) var vanligare reaktioner.
En annan undersökning av samma företag analyserade 2 miljoner inlägg på sociala medier och fann 90 procent negativa och 10 procent positiva till händelsen. Det är tveksamt om attacken kan beskrivas som en genuin ”folkresning”, ens en misslyckad sådan.
Om säkerhetsstyrkorna hade mobiliserat som vanligt hade söndagens demonstrationer troligen bara resulterat i en, i varje fall med latinamerikanska mått mätt, mindre kravall.
Den mest uppenbart inblandade personen är delstaten Brasilias guvernör, bolsonaristen Ibaneis Rocha. Detta eftersom han bär ansvaret för att protesten endast möttes med en symbolisk polisinsats, varav många av poliserna inte ens tycks ha konfronterat demonstranterna utan snarare uppmuntrat dem.
Ibaneis Rocha har nu stängts av från sitt ämbete i tre månader av Högsta Domstolen samtidigt som regeringen tagit över kontrollen av delstatspolisen. Men den federala regeringen hade också haft befogenhet att skicka in styrkor – om den förstått att en stormning planerades.
Det är svårt att tro att säkerhetstjänstens misslyckande med att förvarna enbart beror på inkompetens. Aktionen måste också ha krävt en hel del finansiering (stora jordägare, som gynnats av Bolsonaros politik i Amazonas bland annat, är en tänkbar källa som förekommit i spekulationer) för att bekosta busstransporterna och logistik under två månaders tid för lägret som protesterna utgick från, finansiering som Lula nu har utlovat att spåra.
Kongressutredningen av stormningen av Kapitolium har allt eftersom klarlagt att den var betydligt mer planerad än vad som framgick från början. Det gäller antagligen i ännu högre grad dess motsvarighet i Brasilien.
En av de personer ur Donald Trumps krets som ställt sig bakom anklagelserna om valfusk i Brasilien, och som efter stormningen öppet uttryckte sitt stöd och kallade demonstranterna ”frihetskämpar”, är Steve Bannon.
Veckorna efter valet, den 18 och 19 november, var Bannon en av deltagarna i en konferens anordnad av organisationen Conferencia Politica de Accion Conservadora, tillsammans med Jair Bolsonaros son Eduardo Bolsonaro och spanska ultrahögerpartiet Vox ledare Santiago Abascal.
Demonstranternas förhoppning var troligen att orsaka sådant kaos att det provocerade fram ett militärt ingripande. Det misslyckades, men de kan fortfarande på sätt och vis lyckas pressa politiken åt höger.
Jon Weman
Konferensen upprepade nästan identiska argument som demonstranterna framförde – om en internationell kommunistisk konspiration. De representerar en allt mer internationellt sammankopplad nationalistisk och populistisk rörelse, som i Europa bland annat finns representerad i Ungern och Italien och i Latinamerika av nya politiska krafter i Chile och Argentina.
Bolsonarismen hade däremot inte kunnat vinna förra valet om den enbart förlitat sig på radikala och konspirationistiska idéer. Den är en koalition av flera höger- och extremhögerkrafter, där exempelvis den tidigare vicepresidenten Hamilton Moreau, tydligt visat att han var ovillig att gå utanför den grundlagsenliga ordningen. Det är anledningen till att Bolsonaro själv gömt sig i Florida och i sina korta uttalanden balanserat mellan att varken fördöma eller stödja stormningen eller tidigare radikala aktioner.
Demonstranternas förhoppning var troligen att orsaka sådant kaos att det provocerade fram ett militärt ingripande. Det misslyckades, men de kan fortfarande på sätt och vis lyckas pressa politiken åt höger.
Lulas nya koalition har redan tagit ett steg mot mitten genom att utse en tidigare centerpolitiker som Gerardo Alckmin till vicepresident. Efter söndagens dramatiska händelser torde politiken ännu mer koncentreras på en bred uppslutning till ”försvar av demokratin” – vilket förstås är nödvändigt, men något som kan innebära att mer positivt radikala reformer skjuts på framtiden.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.