Tre frågor till John Lapidus, doktor i ekonomisk historia och författare till den nya och uppmärksammade boken Den sjuka debatten, bland vårdindustrins myter, nyspråk och lögner som ges ut på Verbal förlag.
Du har gått på djupet med frågorna om privata vårdgivare, försäkringsbolag och utvecklingen inom svensk sjukvård och hur den utvecklats de senaste åren. I bokens inledning skriver du att Sverige fått en tudelad välfärd. Vad menar du med det?
– Jag menar att vi raserar det gemensamma system som kännetecknade den svenska välfärdsmodellen. Utförsäljningen av offentlig sjukvård och framväxten av privata sjukvårdsförsäkringar gör att vi får två olika system i stället för ett gemensamt. Vi ser samma tendenser i andra välfärdssektorer, men det parallella, halvprivata försäkringssystemet inom sjukvården är det tydligaste exemplet. Den tudelade
välfärden karakteriseras av just detta: en plånboksstyrd vård för de som kan betala för sig, och en allt sämre fungerande offentlig vård för alla andra. Vi rör oss snabbt i den riktningen. Samtidigt finns mycket som kan göras för att bromsa utvecklingen om man nu skulle vilja det.
Är det något speciellt som har slagit dig när du jobbat med boken?
– I boken återvänder jag till många av de debatter som jag har varit inblandad i de senaste åren. Något som slår mig är hur allt fler aktörer dras in i privatiseringslogiken och börjar försvara den i praktiken. Samtidigt som de håller tyst och vägrar svara på frågor om sitt agerande. Ett typexempel är
tjänstemannafacken inom TCO och Saco, som erbjuder sina medlemmar privata sjukvårdsförsäkringar i allt större utsträckning. Men inte en enda gång har de deltagit i debatten, detta trots att jag har gjort allt jag har kunnat för att involvera dem.
Hur skulle du beskriva skillnaden mellan svensk sjukvård idag jämfört
med, säg, för 30 år sedan?
– Sjukvården som sådan har gjort enorma framsteg under de senaste 30 åren. Samtidigt har organisatoriska förändringar lett till ökad ojämlikhet. Framför allt har vi sett en omfattande driftsprivatisering, det vill säga att sjukvård har sålts ut till privata aktörer i Sverige och utomlands. Denna omfattande driftsprivatisering skapar ojämlikhet i sig. Men den har också triggat en begynnande privatisering av vårdens finansiering, där fler än 700 000 personer i dag tecknar privata sjukvårdsförsäkringar.
Vården ligger ständigt högt på listorna av väljarnas viktigaste frågor. Ändå verkar de flesta tycka att utvecklingen går åt fel håll. Hur kommer det sig?
– Välfärdsfrågorna tenderar att försvinna från dagordningen just då de behövs som mest. Exempelvis inför riksdagsvalen. Det beror på massor av saker: den borgerliga dominansen på svensk mediemarknad, den framgångsrika propagandan från de privata välfärdsaktörernas sida, den ständigt lika ambivalenta socialdemokratin, den övre medelklassens värnande av sina privilegier. Samtidigt skapas förvirring kring
de här i grunden enkla frågorna. Det är ett demokratiskt problem att borgerliga och sverigedemokratiska riksdagsledamöter står och ljuger om att privat sjukvårdsförsäkringar inte ger snabbare tillgång till vård, när detta är det huvudsakliga syftet med försäkringen.
En av teserna i boken är också att politiker inte talar öppet om sina avsikter med svensk sjukvård. Att de ”med nyspråk och rena lögner vill övertyga oss om att vård på lika villkor är en realitet”. Kan du förklara det där?
– De flesta medborgare sympatiserar med idén om vård efter behov och vård på lika villkor. Av taktiska skäl måste de privata vårdaktörerna därför lura i folk att det gemensamma inte alls far illa av all privatisering. Samma sak med försäkringstagarna och de organisationer som erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar. Dessa kan känna olust över att smita före alla andra i vårdkön, och de privata vårdaktörerna försöker därför intala dem att de tvärtom gör oss alla en stor tjänst genom att smita före. Det är förstås absurt. Men den privata vårdindustrin har lyckats bedriva denna och liknande lögnaktig propaganda med stor framgång.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.