För första gången på 15 år ökar löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Det visar rapporten “Lön hela dagen”, som i årets undersökning kommer fram till att kvinnors löner är 9,9 procent mindre än mäns.
48 minuter. Så länge gratisarbetar kvinnor varje dag. Förutsatt att arbetsdagen slutar klockan 17 så får kvinnor bara betalt fram till 16:12, i jämförelse med män som får betalt hela arbetsdagen.
Uppgifterna kommer från kampanjen ”Lön hela dagen”, som består av Sveriges kvinnoorganisationer, flera kvinnoförbund och fackförbund, som uppmärksammat löneskillnaderna mellan könen sedan 2012. Den senaste rapporten baseras på Medlingsinstitutets statistik från 2021 och visar på att kvinnors löner är 9,9 procent mindre än mäns.
För första gången sedan mätningen började ökar nu lönegapet mellan könen. I förra årets mätning fick kvinnor i snitt betalat fram till 16:13.
”För första gången sedan vi bildades går klockan nu bakåt med en minut”, skriver företrädare för organisationer som ingår i Lön hela dagen i en debattartikel i Aftonbladet, publicerad under onsdagen.
Södertälje kommun har mest ojämlika löner
Södertälje är den kommun med allra störst inkomstskillnader. Där arbetar kvinnor gratis efter 15:31, vilket innebär att kvinnor i genomsnitt tjänar 18,5 procent mindre än män i kommunen.
I debattartikeln skriver företrädarna att pandemin var en bidragande orsak bakom de ökade löneskillnaderna, eftersom den drabbade arbetarkvinnor och utrikesfödda kvinnor särskilt hårt. Samtidigt, menar dem, att de mångmiljardbelopp som staten pumpade ut för att rädda jobb och företag främst gick till män.
– Redan innan den ekonomiska krisen var det många kvinnor som inte kunde lämna en relation av ekonomiska skäl. Med skenande priser och räntor kommer kvinnors frihet att inskränkas ytterligare om inget görs, säger Clara Berglund generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer som är initiativtagare till Lön hela dagen, i ett pressmeddelande.
Organisationerna bakom Lön hela dagen kräver i debattartikeln fyra åtgärder från politikerna. De kräver bland annat att strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas, att ett jämt uttag av föräldraledigheten säkerställs samt att trygga anställningar och heltidsarbete blir norm på arbetsmarknaden.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.