Lycksele BB har stängt. Nu måste gravida i Västerbottens inland resa upp till 45 mil för att föda. Under tisdagen meddelade regionen att de inte har möjlighet att tillsätta de pengar som krävs för ett snabbt återöppnande.
Lycksele BB är Sveriges minsta BB och ett av få som finns kvar i Norrlands inland. Under 2022 skedde cirka 270 förlossningar på lasarettet. I regionen, som styrs av en rödgrön majoritet, finns två BB utöver det i Lycksele – ett i Skellefteå och ett i Umeå.
Lycksele har länge haft bemanningsproblem och till följd av personalbristen drog regionen ned på förlossningsverksamheten under julen. I januari meddelande regionen att förlossningen stänger helt. Planen är att den ska öppna igen, men det är osäkert när.
I samband med nedstängningen gick hundratals personer genom staden i ett fackeltåg. På plakaten stod det ”Låt inlandets framtid födas hör” och ”vägen är inget BB”. Till manifestationen hade folk rest från andra delar av inlandet, rapporterar SR Västerbotten. Bland annat från Kiruna, där BB stängde 2001.
Svårt att behålla personal
Lycksele BB har för tillfället två heltidsanställda barnmorskor. Det betyder att det saknas mellan tio och tolv barnmorskor på förlossningen.
– Barnmorskorna som är anställda på BB arbetar nu på gynmottagningen i Lycksele, säger Erika Broman Häggblad, som är ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.
Den 17 januari beslutade regionens hälso- och sjukvårdsnämnd att de vill försöka upphandla ett privat bolag som kan ta över driften av förlossningen och att en återöppning kan ske tidigast hösten 2023. Därefter vill de hitta en mer långsiktig lösning i egen regi.
För att få till en upphandling har Hälso- och sjukvårdsnämnden bett om 50 miljoner kronor extra. Men regionstyrelsen säger nej. Det finns inga pengar för det.
– Vi befinner oss i ett moment 22. I november beslutade regionen att vi ska arbeta efter den handlingsplan som personalen tagit fram, men vi får inga pengar i år för att göra det, säger Erika Broman Häggblad.
Peter Olofsson är socialdemokratiskt regionråd och ordförande för regionstyrelsen i Västerbotten. När Arbetaren ringer upp poängterar han att Kommunfullmäktige står bakom att det ska finnas tre förlossningsavdelningar i regionen och att fullmäktige tror på handlingsplanen som tagits fram. Men regionen har inte utrymme att skjuta till mer pengar utifrån budgeten för 2023, menar han.
– Vi tar aldrig ett enskilt budgetbeslut för ett kommande år, det tas alltid i ett samlat grepp för hela budgeten, säger han.
Däremot kommer Hälso- och sjukvårdsnämnden kunna söka det statsbidrag som regeringen lovat till förlossningsvården, menar han.
Enligt Peter Olofsson är den höga inflationen och det nya pensionssystemet två bakomliggande faktorer till den ekonomiskt ansträngda situationen i regionen.
– Men upphandlingen kommer att göras, det har vi beslut på. Som det ser ut nu kommer BB troligtvis att öppnas i oktober, säger han.
Nytt barnmorskelett arbetssätt
Erika Broman Häggblad menar att det krävs ett nytt, barnmorskelett arbetssätt för att göra förlossningsvården i staden mer attraktiv, för både personal och blivande föräldrar.
– För att få till det krävs att arbetar efter den handlingsplan vi tagit fram och som regionen beslutat att vi ska följa, säger hon.
Även Peter Olofsson tror att handlingsplanen, som kallas för Lyckselemodellen, kommer att öka intresset för att arbeta på Lycksele BB.
– I grund och botten saknas det barnmorskor i hela landet. Vi behöver även få mer stöd från staten, säger han.
Handlingsplanen är inspirerad av ”Min barnmorska”, ett koncept som bland annat används på Karolinska i Huddinge. Det är ett arbetssätt som beskrivs som ”en sammanhållen graviditetsvård med ett barnmorsketeam”.
– För oss skulle det här arbetssättet innebära att barnmorskorna får arbeta fullt ut med förlossningarna, utan att läkare blandar sig i förutom om något avviker. Vi skulle även kunna införa vattenförlossningar och göra det här till en klinik där föräldrar vill föda sina barn och där de vet att de får ett ordentligt omhändertagande, säger Erika Broman Häggblad..
Hur påverkar nedstängningen Lycksele?
– Det påverkar otroligt mycket. Inte bara föräldrar som ska ha barn, utan alla andra också då hela sjukhusets struktur påverkas. När man stänger en akutverksamhet som en förlossning, börjar även andra verksamheter undra om de kommer kunna vara kvar. Utan förlossningsvården så behöver inte narkosen ha dygnet runt verksamhet. I förlängningen blir det svårare för dem att hitta personal, och det i sin tur kommer att påverka kirurgin, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.