Förra veckan skrev Arbetaren om Lunds effektiviseringspolitiska råd, vars senaste rapport var skriven av Timbros chefsekonom, utan att detta framgick. Rådet kritiseras även av lokala fackliga företrädare och Vänsterpartiet Lund.
Den så kallade Lundakvintetten (M, L, KD, C och det lokala partiet FörNyaLund) styrde kommunen föregående mandatperiod. Koalitionen införde ett effektiviseringspolitiskt råd, som enligt kommunen består av oberoende experter, i syfte att skära ner på kommunens kostnader. Den rapport som Arbetaren tidigare granskat – ”Från allmännytta till nytta för alla” – visar att rådet i princip vill införa marknadshyra.
Rådet rekommenderar att hyreslägenheter ska omvandlas till bostadsrätter, alternativt säljas till privata värdar. På längre sikt vill man avveckla det kommunala bostadsbolaget Lunds Kommuns Fastighets AB och enbart ha ett hyresbestånd på 1000 lägenheter. Dessa ska omvandlas till boende för resurssvaga.
– Det enda som skulle vara kvar av kommunens hyresbestånd är en liten del som är helt inriktad på “social housing”, säger lokalpolitikern Mats Olsson (V).
Vad ger det för konsekvenser?
– Man får starkt segregerade områden, där man kan se på en persons adress att det är en socialt utslagen människa. Detta är också dåligt för socialpolitiken.
Vidare vill rapportförfattarna att hyresgäströrelsen bryts upp i mindre delar. Enligt Mats Olsson är det ett tecken på att rådet vill krossa Hyresgästföreningen.
– De vill ta bort den kollektiva förhandlingsrätten och i stället låta hyresgästerna föra individualiserade förhandlingar. Rådet gömmer sig bakom akademiska titlar för att ge uttryck för sina egna ståndpunkter och att avveckla ett kommunalt bostadsbolag ser jag som ett extremt förslag, säger han och tillägger:
– Vill man hitta verkliga effektiviseringar måste det växa fram genom en mer tillitsbaserad modell, istället för att reproducera några av Timbros värsta pajaskonster.
Rapportens källförteckning visar att nästan hälften – 9 av 21 – källhänvisningar är till studier eller debattartiklar som skrivits av själva rapportförfattarna själva. Nämligen ekonomiprofessorn Lars Jonung och Fredrik Kopsch, chefsekonom för högertankesmedjan Timbro.
Vänsterpartiets lokalpolitiker i Lund Jesper Sahlén menar att rapporten inte handlar om vad som gäller för Lunds kommun.
– När man ställer specifika frågor kring kommunen så har de svårt att svara. De fick en fråga om byggnadskostnaderna för en av stadens gymnasieskolor. En väldigt enkel fråga, som de inte kunde svara på, säger han och tillägger:
– Jag fattar inte varför kommunen betalar 200 000 kronor för saker som står i Timbro-rapporten. Vi tycker att kommunen kan göra mer vettiga saker med de pengarna, nu kastas de i sjön.
Den budgeterade summan täcker ordförandes årliga arvode om 30 000 kronor, respektive vice ordförandes arvode som ligger på 15 000 kronor. Resterande summa bekostar exempelvis kostnader för fysiska möten.
Rådet släppte sin första huvudrapport – “Lund kan bättre” – i början av 2022. Samtidigt släppte man en sidorapport där rådgivarna rekommenderar att kommunens drygt 10 000 anställda ska ges ett utvidgat lönebesked, där hela lönekostnaden står angiven. Ett krav som även drivs av Svenskt näringsliv och Timbro.
– Att ha mer information på lönespecar är snarare oerhört ineffektivt och det blir bara extra kostnader för kommunen, säger Jesper Sahlén.
I själva huvudrapporten fastslår författarna att Lunds kommun årligen slösar bort hundratals miljoner kronor. Enligt experterna kan man spara in 190 miljoner kronor på enbart skola och förskola.
Tidigare föreningsombudet för Lärarnas riksförbund, Robert Jivegård, är också han kritisk till rapporten. Numera är han ordförande för det nystartade fackförbundet Sveriges lärare i Lund.
– Det vi reagerade på främst från fackets sida på var när man började tala om antalet elever per undervisningsgrupp, lönenivå och andelen av arbetstiden som är schemalagd undervisning. I princip betyder det att de vill att man ska undervisa fler och större elevgrupper. Undervisa mer och fler, det är ju ett lätt sätt att spara pengar på kan man väl säga, säger han.
Han påpekar också att kommunen redan genomfört hälften av de besparingar som rapportförfattarna använde i sina siffror.
– Under 2020 genomförde kommunen besparingar på 100 miljoner kronor på grundskolan. Eftersom rapporten byggde på den ekonomiska situationen 2019, innan besparningarna hade gjorts, så blev siffrorna felaktiga.
Arbetaren söker Lunds kommunstyrelses ordförande Anders Almgren (S), samt Vice ordförande Rasmus Törnblom (M) för kommentar.