Strejkvågen fortgår i Europa och i flera länder väntas nya protester i spåren av inflationen. Samtidigt har allt fler regeringar inskränkt strejkrätten de senaste åren. Vad innebär den här utvecklingen för facken? Arbetaren har talat med organisatören och strejkforskaren Katarzyna Rakowska.
Runt om i Europa pågår just nu strejker för bättre arbetsvillkor, rättvis inflationspolitik och bibehållen pensionsålder. Strejker har de senaste månaderna genomförts i flera europeiska länder, däribland Frankrike, Nederländerna, Spanien, Belgien, Finland och Grekland.
Även i Storbritannien har arbetare sedan flera månader strejkat för bättre villkor och löner. I tisdags diskuterades ett nytt förslag om att inskränka strejkrätten i brittiska överhuset. Ett lagförslag Arbetaren tidigare rapporterat om.
Det nya lagförslaget innebär att en ”lägsta servicenivå” införs i sex samhällsviktiga sektorer, däribland inom järnvägen, skolan, vården och räddningstjänsten. Arbetsköpare ska kunna kräva att en viss andel av verksamheten ska fortsätta under strejk.
Katarzyna Rakowska är facklig organisatör i det syndikalistiska polska facket IP och forskare på Warszawas universitet. Hon skriver just nu på en avhandling om inskränkningen av strejkrätten i Europa. Hon menar att försöket att införa en ny “lägsta service”-lagstiftning i Storbritannien inte handlar om något annat än ett försök att förbjuda strejker i sin helhet.
– Under täckmanteln att “skydda allmänheten” försöker regeringar tvinga människor att arbeta, även när de genom demokratiska omröstningar bestämmer sig för att strejka.
Hon menar att hon ser en liknande trend i många länder i Europa.
– Under de senaste månaderna har flera regeringar i Europa beslutat sig för att förbjuda strejker eller inskränka strejkrätten, särskilt inom det offentliga. I februari 2022 tvingade den ungerska regeringen strejkande lärare att arbeta. I juli avbröt en polsk domstol en strejk utlyst av socialarbetare och även i Norge införde regeringen ett strejkförbud bland lärare. Regeringar använder sig helt enkelt av förtryckande lagar för att neka arbetare möjligheten att göra motstånd.
Arbetaren rapporterade till exempel i höstas om Helsingfors tingsrätt som förbjöd tre varslade vårdstrejker på intensivvårdsavdelningar i Finland, och om den finska regeringens förslag att driva igenom en så kallad “patientsäkerhetslag”.
Katarzyna Rakowska menar att strejkförbuden som är på gång runt om i Europa är farliga av flera skäl.
– För det första involverar dessa strejker den offentliga sektorn, där den fackliga organiseringen är hög. Förtryck mot fackföreningar inom den offentliga sektorn syftar till att försvaga fackens inflytande på arbetsmarknaden.
För det andra menar hon att det finns en risk att kriser orsakade av coronaviruset och Rysslands invasion av Ukraina används av regeringar som en förevändning för att föra en nyliberal politik. En politik som innebär fler nyliberala reformer, ökade försvarsutgifter och minskade medel till det offentliga.
– Endast fackföreningar har möjlighet att motsätta sig sådana negativa budgetförändringar. Och dessutom återfinns de här yrkena, som påverkas av att man inskränker strejkrätten, i offentlig sektor.
Offentlig sektor domineras av kvinnor
Hon menar att de nya strejkförbuden särskilt slår mot kvinnor.
– Det är feminiserade yrkesgrupper som drabbas hårdast av strejkförbudet. Det är också dessa arbetande kvinnor som fick lida mest av pandemin, och det är deras insatser som räddade den offentliga sektorn under pandemin. Men nu när de kämpar för sina rättigheter – så förbjuds de att strejka.
Strejker rätt väg att gå
Inskränkningen av strejkrätten är enligt Katarzyna Rakowska ytterligare ett exempel på det strukturella patriarkatet i det moderna samhället, där kvinnor är ansvariga för så kallad ”social reproduktion”. Nämligen utbildning, hälsovård och socialt arbete.
– Kvinnor är systematiskt lönediskriminerade. Att förbjuda strejken i Storbritannien och andra länder kommer att exkludera kvinnor ytterligare från inflytande på sina arbetsplatser och försvaga fackens ställning.
Vad tror du måste till för att stoppa den här utvecklingen?
– Fackföreningar måste just nu fokusera på att försvara sitt inflytande på arbetsmarknaden, och deras mest effektiva vapen är strejker. Vi bör ta till oss ordspråket som just nu används bland fackföreningsmedlemmar i USA: Det finns inget sådant som en illegal strejk, bara en misslyckad. Att bygga en radikal fackföreningsrörelse tycks vara rätt väg att gå.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.