Under onsdagen arrangerade Seko Pendelklubb och fem andra fackklubbar en stor demonstration utanför SL:s huvudkontor i Stockholm, med anledning av trafiknämndens möte, där frågor om tågvärdarnas framtid skulle diskuteras.
Det har gått tre veckor sedan beslutet togs om att plocka bort tågvärdarna på hälften av Stockholms pendeltåg och ersätta dem med kameror. Reaktionerna från personalen har inte låtit vänta på sig. Bara under onsdagen var ett sextiotal lokförare sjukskrivna och MTR har kraftigt reducerat trafiken. Enligt beslutet ska tågvärdar på pendeltågen ska vara avvecklade i slutet av augusti.
Hundratals samlades utanför SL:s huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm på onsdagen, där trafiknämnden höll möte. Sex fackklubbar inom kollektivtrafiken hade gemensamt kallat till demonstrationen.
De ställde fyra krav till trafiknämnden: anständiga arbetsvillkor, stoppa personalflykten, ingen lek med säkerheten och tågvärden kvar i hytten.

Trafikregionrådet Anton Fendert, från Miljöpartiet, möttes av högljudda protester från demonstranterna. “Avgå”, “Säkerheten först” och “Vi vill ha tågvärdarna kvar”, var några av slagorden som ropades.
Fendert fick motta en lista på 23471 namnunderskrifter, som kampanjen “Rör inte min tågvärd”, samlat in.
– Vi har sagt det här många gånger förut och vi hoppas att vi kan komma överens till slut. Det här är vår verklighet, vår arbetsmiljö. Det är inte hållbart, sade Moa Friman, lokförare aktiv i nätverket Rör inte min tågvärd, till politikerna under demonstrationen.

Göran Lind, lokförare och vice ordförande för klubb 106, Seko SJ Stockholm Hagalund, var på plats under protesten. Han menar att det blir viktigt för arbetare inom järnvägsbranschen att visa solidaritet med pendeltågspersonalen.
– Om det här beslutet går igenom på pendeltågen i Stockholm, så kommer det sprida sig i branschen. Den typen av försämringar sprider sig som ringar på vattnet. Det handlar om en generell urholkning av säkerheten på många punkter, säger Göran Lind.

På plats var också flera funktionsrättsorganisationer. Arbetaren har tidigare rapporterat om hur personer med funktionsvariation fått svårare att ta del av kollektivtrafiken. Det kan bland annat handla om hjälp med att lägga ut en ramp vid på- och avstigning på pendeltåget, så att rullstolsburna kan komma på tågen. Nu måste också alla resor bokas minst 30 minuter i förtid.
Vid mötet fattades ett beslut om att tillsätta fler resurser i form av kundservicevärdar på pendeltågen. Det handlar om 1000 timmar i månaden året ut till en kostnad av fyra miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 6,5 heltidsanställda kundservicevärdar.
Samtidigt omplaceras 350 tågvärdar.
Vänsterpartiet lade under mötet fram ett förslag om att riva upp beslutet. Sverigedemokraterna var det enda partiet som förutom Vänsterpartiet röstade mot tågvärdsavvecklingen.
Anton Fendert skriver i ett mejl till Arbetaren att beslutet om att avveckla tågvärdarna står fast och hänvisar till utredningen som gjorts av WSP. En utredning som Arbetaren tidigare granskat.
Kommer Fendert stå fast vid beslutet att avveckla tågvärdar trots protester från fackliga organisationer, resenärer och funktionsrättsorganisationer?
“Beslutet står fast. Vi har tillsatt en extern utredning som har tittat på tillgänglighet, arbetsmiljö och trafiksäkerhet och konstaterar att de processer som tidigare varit har kunnat säkerställa dessa, och drar slutsatsen att man kan gå vidare med projektet. Avtalet vi har med operatören om spontan rampservice gäller fortfarande, men det kommer inte att utföras av just en tågvärd. De kommer att finnas antingen personal på perrongen eller spärrvakter som kommer att säkra rampservicen för resenärer som har behov av det. Funktionen spontan rampservice kommer fortsatt finnas kvar men som genomförs av annan personal”, skriver Anton Fendert i mejlet.