Den svenska fastighetsmiljardären och tidigare socialdemokraten Ilija Batljan hjälper, via sitt bolag SBB, norska välfärdskapitalister att dölja hur stora vinster de gör på skattemedel. Detta genom ett raffinerat fastighetsupplägg som döljer miljardvinster i välfärden.
Ilija Batljan har kallats fastighetsbranschens Zlatan. Pressen döpte honom till Nynämnhamns Obama. Han pekades ut som “socialdemokratins räddning” efter valförlusten 2010.
Men Ilija Batljan lämnade politiken. I stället startade han företag och blev miljardär på skattepengar.
Hans företag, Samhällsbyggnadsbolagets (SBB), affärsidé är att köpa och bygga samhällsfastigheter såsom förskolor, äldreboende och skolor. Fastigheter som kommuner efter försäljning hyr av SBB. Till ett orimligt högt pris enligt kritiker.
En affär SBB gjort är extra anmärkningsvärd. Det är en affär där SBB hjälper förskolemiljardärerna i Læringsverkstedet (LV) att plundra norsk välfärd och gömma undan vinster i välfärden.
När Arbetaren räknar på de siffror Ilija Batljan och förskolemiljardärernas själva kommunicerar kring sitt upplägg blir det tydligt att det fungerar som en omvänd Robin Hood-verksamhet. SBB får in skattepengar via förskolehyror och via aktieutdelning får förskolemiljardärerna tillbaka mer än en tredjedel av pengarna.
Fördelen för förskolemiljardärerna, förutom pengarna, är att pengar från aktieutdelning inte sticker lika tydligt i allmänhetens ögon. Aktieutdelningarna syns inte som vinster i välfärden från förskolorna, trots att pengarna kommer från förskolornas hyra. Välfärdsvinsten tar i stället en omväg genom SBB och trillar ut som aktieutdelning.
När Arbetaren frågar Ilija Batljan om upplägget över mejl bekräftar han att förskolekoncernen fått specialaktier (D-aktier) men slår ifrån sig kritiken.
– Att koppla detta innehav (LV:s specialaktier, red’s anm) till era påstående är felaktigt och saknar helt verklighetsförankring, säger Ilija Batljan.
“Det ekonomiska är inte så viktigt” – flyr förmögenhetsskatt
Under tidigt 2000-tal grundar Ilija Batljans kommande affärspartner Hans Jacob Sundby och dennes fru Randi Sundby en privat förskolekedja: Læringsverkstedet (LV). Startkapitalet får de genom fastighetsaffärer som de genom smarta upplägg undviker skatt på.
I Sverige etablerar LV sig 2017 genom köpet av förskolekedjan Inspira, senare omdöpt till Dibber. I dag består koncernen av 520 förskolor i åtta länder.
– Vi är motiverade av kvalitet. Det ekonomiska är inte så viktigt säger Hans Jacob och Randi Sundby till Aftonbladet i en intervju 2021.
Paret Sundby med barn flyttar ett år senare till Schweiz där de kan undkomma norsk förmögenhetsskatt.
För att förstå vilka miljoner paret Sundby kanske skulle vilja undanta beskattning tittar vi närmare på den omstridda affären som skedde sommaren 2020. En affär där Ilija Batljan och SBB spelar huvudrollen.
LV “ger bort” 1,3 miljarder till SBB mot specialaktier
I juli 2020 säljer Læringsverkstedet 138 förskolefastigheter till SBB till ett värde av svindlande 4,2 miljarder. I betalning får förskolekoncernen inte bara reda pengar utan även 45 miljoner specialaktier, så kallade D-aktier. Det är upplägget kring specialaktierna som gör affären anmärkningsvärd.
I SBB/LV-affären får förskolekoncernen 2,9 miljarder i kontanter och från specialaktierna cirka 90 miljoner i aktieutdelning om året mot fastigheter värda 4,2 miljarder.
Eller omskrivet: LV ger bort 1,3 miljarder i engångssumma till SBB. I utbyte får de 90 miljoner om året i aktieutdelning utan någon bortre tidsgräns.
Specialaktierna fungerar som ett lån som SBB aldrig kan betala av. Till en ränta som betalas för evigt till specialaktiernas ägare: förskolemiljardärerna.
Men vare sig pengarna, aktierna eller kommande aktieutdelningar för försäljningen går till barnen eller personalen i förskolorna. Det säger LV själva i ett brev till norska utbildningsdepartementet. Intäkterna kommer ägarna av förskolekoncernen: paret Sundby till godo.
I intervjuer ger paret Sundby ett annat sken än att välfärdsföretagandet skulle handla om pengar. Till Dagens Industri berättar de hur de tänker.
”När folk undrar hur stora vi ska bli svarar vi: hur många behöver höra att de är värdefulla?” säger Randi Sundby.
”Ju fler barn desto bättre”, säger Hans Jacob Sundby.
Så gick det till när vinsterna i välfärden gömdes
Innan försäljningen av fastigheterna sker har LV gjort en bolagsteknisk åtgärd och lagt över alla fastigheter i ett eget bolag i koncernen. Det bolaget ägs av Hans Jacob & Randi Sundby i ett moderbolag som också äger förskoleverksamheten.
Efter verksamheterna strukturerats om säljs fastighetsbolaget till SBB och förskolekoncernen får betalningen. Kontanterna går till att betala av kvarvarande lån för fastigheterna, aktierna och i förlängningen aktieutdelningen, går till moderbolaget som ägs av paret Sundby.
Vid första anblick ser det ut som en vanlig transaktion mellan företag. Men här är det värt att stanna upp ett tag. Det finns vissa anmärkningsvärda detaljer i den här affären.
En märklighet är att hyresgästen, LV, har tecknat triple net-avtal. Det vill säga avtal där förskolekoncernen står för alla kostnader såsom fastighetsskatt, underhåll och försäkringar. Hyresvärden, SBB, har ingen aktiv förvaltning utan är snarare en finansiär. Hyran som betalas är snarast att likna vid räntor på ett lån till en bank.
Den andra märkligheten är att i samband med försäljningen tecknar SBB och LV underligt långa avtal på 35 år. Det betyder att SBB är garanterade hyror från 138 förskolor i 35 år.
Under avtalsperioden har SBB garanterade hyresintäkter (förmodligen mer eftersom avtalet enligt branschstandard bör vara inflationsjusterat) på 8,7 miljarder från LV – betalade med skattepengar. Beroende på hur specialaktierna utdelar kan LV’s ägare kan få upp till 3,2 miljarder under samma period.
Det är ett ekonomiskt upplägg där LV via driften av förskolorna kan se till att SBB får åtminstone 8,7 miljarder i hyra och att de själva får en bit av den kakan till sitt moderbolag.
Med Ilija Batljans hjälp blir aktieutdelningarna bokföringstekniskt inkomster från kapital i stället för vinster på förskoleverksamheten.
Det här är inga hemligheter. Det är siffror bolagen själv kommunicerar. Men såklart inte på det här viset.
“Lukrativt men moraliskt bankrutt” – ytterligare anklagelser
Åtta månader efter affären dimper en rapport med sprängstoff ner hos norska utbildningsministern. Avsändaren kallar sig Viceroy och säger att de är en grävande researchgrupp inriktad på företag.
De publicerar sin research kring företag i rapporter och använder slutsatserna till att själva spekulera på börsen. Vissa menar att sådana rapporter används för att manipulera aktiemarknaden och del tycker att granskningarna av företagen tillför något.
Tidigare har Viceroy haft rätt om jättehärvan i Tysklands motsvarighet till Klarna, Wirecard. Wirecard-skandalen kallas nu för ”största ekobrottsfallet i tysk efterkrigshistoria”.
Till den norska utbildningsministern larmar Viceroy om SBBs och LV:s upplägg. De kallar det “lukrativt men moraliskt bankrutt”. SBB anklagas för att tillsammans med LV blåsa upp hyrorna och låta skattebetalarna för notan. För att bevisa sin sak har de gått igenom boksluten.
År 2020 betalade LV 206 miljoner norska kronor i räntekostnader för sina fastigheter enligt Viceroys genomgång. Det hade varit en rimlig ny hyra att betala till SBB. Detta eftersom SBB endast agerar finansiär, alltså står för lånekostnaden. SBB hade ändå kunnat göra en vinst eftersom de som fastighetsbolag kan ha tillgång till bättre lånevillkor än LV.
Så blir det inte.
Försäljningen innebär att SBB trycker upp hyran till 251 miljoner om året. En kostnadsökning på 20 procent för förskolorna, i förlängningen skattebetalarna. Hyreshöjningen kan betala hälften av den möjliga aktieutdelningen till dagismiljardärerna.
LV tillbakavisade anklagelserna från Viceroy i ett brev till utbildningsdepartementet. Till sitt försvar skriver de att pengarna från försäljningen av fastigheter och aktieutdelningarna inte kommer förskolorna till godo.
SBB:s och LV:s förfarande är oreglerat konstaterar norska myndigheter. Inspektion har inletts mot förskolor i LV-koncernen men i övrigt har norska myndigheter varit förtegna.
De offentliga dementierna tar strid mot anklagelserna men visar också något annat.
I de publicerade försvaren från SBB och LV avslöjas siffror, tankesätt och metod för hur de tillsammans plundrar välfärden på flera miljarder.