I fredags kom industriavtalets parter överens om märket – 7,4 procents löneökning fördelat på två år. Trots att nivån i nominella termer är historiskt hög innebär avtalet reallönesänkningar.
Industrifacken gick in i avtalsrörelsen med krav på 4,4 procent löneökning under det kommande året, samtidigt som motpartens krav låg på 2 procent. Detta samtidigt som inflationen i landet legat runt 10 procent.
Under fredagskvällen, samma dag som många avtal löpte ut, kom beskedet att parterna enats om ett nytt tvåårigt avtal.
Det första året kommer att ge löneökningar på 4,1 procent och det andra 3,3 procent. Sammanlagt betyder det att lönerna kommer att öka med 7,4 procent under två år. Avtalets andra år är inte uppsägningsbart. Så skulle inflationen bita sig fast kan även 2024 innebära reallönesänkningar.
Avtalet innebär även att lägstalönerna höjs med 1350 kronor från och med 1 april 2023 samt avsättningar till deltids- och flexpension.
Trots att ökningen är den högsta i industriavtalets historia kommer inte avtalet kompensera för prisökningarna och innebär i praktiken reallönesänkingar under det kommande året. Detta till följd av den höga inflationen.
Industriavtalet blir nu normerande för övriga arbetsmarknaden. Transport är det enda LO-förbund som ställt sig utanför LO-samordningens gemensamma krav och förbundet kräver löneökningar på 5,5 procent under kommande avtalsår.
Även flera lokala fackklubbar har gått ut med krav som går emot de centrala. Gruvfyran, en fackklubb inom IF Metall på LKAB vid Malmfälten, är ett exempel. Där har medlemmarna krävt löneökningar på 20 procent.
– När Metall satte sitt krav på 4,4 procent var många medlemmar besvikna. Vi ska ha ett medlemsmöte imorgon så då får man höra mer om vad medlemmarna tycker och tänker om det nya avtalet. Samtidigt har vi en lokal löneförhandling som drar igång nu och jag hoppas vi kan få till något där. Vi har ett bra engagemang ute på arbetsplatserna, säger Tomas Larsson.
Under söndagskvällen skrev även Pappers under ett nytt tvåårigt avtal med löneökningar på 3,6 procent det första året och 2,8 procent det andra.
Tillkommer gör en avsättning för semesteruppdelningsersättning och ob-tillägg inför storhelger värd 0,5 procent. Utöver detta blir värdet på arbetstidskontot högre.
– Så totalt sett innebär detta ett ekonomiskt värde på ungefär 8,4 procent, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo till Dagens arbete.
Även handelsanställda har fått ett nytt avtal efter att fackförbundet Handels och arbetsköparorganisationen Svensk handels enades om ett nytt avtal under söndagen. Avtalet ligger i linje med Industriavtalet med löneökningar på 7,4 procent under två år. Avtalet innebär även att möjligheten till fler arbetstimmar stärks och att det blir svårare för arbetsköpare att hyvla, alltså att skära ned på antalet timmar för de anställda.
“Det här avtalet stärker handelsanställdas rätt att få fler timmar på sina kontakt. Från och med nu ska arbetsgivare sträva mot att ge anställda minst 30 timmar per vecka på kontrakten. Det blir också svårare för arbetsgivare att hyvla arbetstid. Det är ett viktigt steg mot att fler handelsanställdaska leva på sin lön”, skriver Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund i ett pressmeddelande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.