Upprördheten är stor inom räddningstjänsten i Sverige. Nu finns det risk för massuppsägningar inom brandmanskåren. På tisdag anordnar brandmän inom räddningstjänsten i Stockholm en demonstration.
– Vi blir inte brandmän på grund av lönen, men schemat har kompenserat för det. Nu blir det omöjligt för många att fortsätta, säger brandmannen Daniel till Arbetaren.
Den 1 oktober ändras regelverket för dygnsvila för anställda i landets kommuner och regioner. Bakgrunden är att EU-kommissionen granskat anställdas möjligheter till återhämtning. För att undvika att EU-kommissionen stämmer Sverige ska reglerna stramas åt. EU-direktivet får dock stora konsekvenser inom räddningstjänsten, där det är tillåtet att jobba 24-timmarspass.
Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, som förhandlar med Kommunal om frågan, säger att de ”inte kan ha kollektivavtal som strider mot arbetstidsdirektivet”.
– Vi har förståelse för att det kommer reaktioner och de är förväntade. Omfattande schemaändringar påverkar ju både medarbetarnas arbete och fritid. Men det handlar ytterst om att skydda medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö, säger Jeanette Hedberg till Expressen.
Över 1 700 brandmän har skrivit på uppropet ”Skydda räddningstjänstens arbetstider”, som ska lämnas över till politiker och arbetsmarknadens parter. Nu på tisdag anordnas även en demonstration på Slussen i Stockholm. Demonstrationen är inte utlyst av något fackförbund, utan är självorganiserad.
Arbetaren har pratat med brandmannen Daniel. Han arbetar på Ekerö inom Södertörns Brandförsvarsförbund, men understryker att han inte är kritisk mot sin arbetsgivare utan mot EU-direktivet. Daniel beskriver en stor oro inom räddningstjänsten för hur samhället kan drabbas vid massuppsägningar framöver – och hur det i framtiden ska gå att rekrytera nya brandmän.
Varför demonstrerar ni?
– Oron växer inom räddningstjänsten i Sverige. Vi riskerar ett stort tapp av personal och kompetens. Sverige behöver satsa på civilt försvar, det här kunde inte komma sämre i tid med tanke på omvärldsläget. Schemat vi har nu har sina fördelar, framför allt kan brandmän få ihop vardagspusslet. Om vi inte får undantag från EU-direktivet kommer det innebära mycket mindre tid med familjen, för ensamstående kommer det i princip vara omöjligt att fortsätta arbeta. Samma sak gäller de som pendlar långt till arbetet, vilket väldigt många brandmän gör.
Hur kommer det nya schemat att påverka er?
– EU-direktivet är till för att skydda oss arbetare, men i det här fallet är det kontraproduktivt, vi får mycket mindre vila och möjlighet till återhämtning. Idag är nattpass och dygn inget större problem, tvärtom. Vi har jour på natten. När det inte är larm kan vi faktiskt sova på stationen. Vi blir inte brandmän på grund av lönen, men schemat har kompenserat för det.
– Det här är ett kall och vi brinner för att hjälpa. Men nu blir det omöjligt för många att fortsätta. Brandmän jobbar storhelger, julafton och många andra helger när andra är lediga, men har man ett okej schema så väger det upp. Men nu diskuterar man att plocka bort även det. Många brandmän kommer känna att det inte är värt att fortsätta, det är ett underbetalt jobb.
Kan det nya direktivet äventyra säkerheten i arbetet?
– Rökdykning är Sveriges farligaste arbetsuppgift. Med de nya reglerna riskerar vi att inte få tillräckligt med vila och återhämtning. Alla de brandmän och styrkeledare jag pratat med runtom i Sverige känner likadant. Jag tror inte man inser vidden av problemet detta kan komma att innebära för tredje man, de vi finns till för att hjälpa vid krissituationer. Det finns undantag som gjorts i andra länder, till exempel i Finland. Varför kan inte Sverige få samma undantag?
På vilket sätt menar du att man skulle kunna få undantag?
– EU-direktivet tillåter undantag från dygnsvilan. Kritiken gäller inte längden på arbetspassen. EU-kommissionen riktar in sig på att man inte tydliggör i kollektivavtalet att man gjort undantag, och att det inte framgår att arbetstagarna får tillräcklig vila efter ett arbetspass. Om kollektivavtalet tydliggör detta finns det inga hinder för att fortsätta arbeta efter exakt samma schema som vi gör i dag.