Under tisdagsförmiddagen samlades över 200 brandmän och annan räddningstjänstpersonal för att protestera mot EU:s nya krav på arbetstidsregler. Ett förslag som kommer leda till försämrade arbetsvillkor och massuppsägningar, menar brandmannen Viktor Holewa.
Under tisdagsförmiddagen fylldes Södermalmstorg i Stockholm med över 200 brandmän som samlats i protest mot EU:s nya arbetstidsdirektiv.
EU-direktivet innebär att anställda måste ha minst elva timmars vila mellan arbetspass. För brandmän, men även för flera andra yrkeskårer i landet, innebär detta att 24-timmarspass kommer att förbjudas. I Sverige kommer Sveriges kommuner och regioner att ändra sina regler för dygnsvila från och med den 1 oktober i år.
Brandmän kommer säga upp sig
Det är initiativet Skydda räddningstjänstens arbetstider som står bakom protesten och gruppen har gjort en egen enkätundersökning där brandmän svarat på hur förändringarna kommer påverka dem. 74 procent uppger att de kommer att överväga att säga upp sig om förändringarna går igenom. 97,8 procent anser att förändringarna inte kommer ge möjlighet till bättre återhämtning.
– Det räcker nu. Det här kommer innebära avsevärt sämre arbetsförhållanden och kommer kosta samhället otroligt mycket pengar. I förlängningen kommer det leda till att många kommer att säga upp sig och därmed kommer det påverka tredjeman, säger brandmannen Viktor Holewa, som i fredags startade Facebook-gruppen ”Rädda räddningstjänsten”. En grupp som fått över 900 medlemmar på fyra dagar.
Brandmännen menar att det finns ett undantag i direktivet som tillåter undantag från arbetstidsreglerna. I samband med demonstrationen lämnade brandmännen över en skrivelse till Sveriges kommuner och regioner som uppmanar till att göra ett sådant undantag för räddningstjänsten.
– Vi vill behålla det schema vi har i dag, så att vi slipper ett tapp på massa erfarna och duktiga brandmän, säger han.
Viktor Holewa menar att de nya arbetstidsreglerna kommer att leda till att arbetspassen blir både fler och längre.
– Det kommer bli svårt att få ihop familjelivet och därmed svårt för många att fortsätta arbeta som brandman. Vi jobbar redan helger, storhelger och nätter med en lön som ligger på runt 30 000 i månaden.
Familjelivet påverkas negativt
Madelene Olsson och Erik Harstäde är båda brandmän och har med sig deras gemensamma barn på demonstrationen.
– Det kommer bli omöjligt för oss båda att fortsätta jobba som brandmän framöver. Det finns ingen förskola som har öppet till klockan 8 på kvällarna och vi kommer att bli beroende av hjälp från familj och vänner. Så ska det inte behöva vara, säger Madelene Olsson.