Janis Bekmanis högerhand sågades av till 80 procent i en arbetsplatsolycka. Handen gick att rädda, men han kan inte använda den längre. Nu har både Polisen och Arbetsmiljöverket avskrivit det som en olycka som Janis orsakat sig själv, utan att ens ha tagit kontakt med honom.
Arbetaren har tagit del av dokument där arbetsköparen uppger andra versioner än vad som lämnades till Arbetsmiljöverket och polisen.
När han vaknade upp på sjukhuset efter en 16 timmar lång operation var smärtan det enda han kunde tänka på.
– Min arm var gipsad och jag förstod inte riktigt vad som hade hänt, när jag vaknade till. Men jag kunde se mina fingrar och var glad att de fanns kvar. Men sen insåg jag att jag inte kunde röra på dem. Då fick jag panik, berättar Janis Bekmanis.
När Janis Bekmanis behövde pengar tvekade han inte på att ta anställning hos ett litauiskt bemanningsbolag. Han skulle över till Sverige för att arbeta som inhyrd personal på ett bygge. Men han hann bara jobba i två veckor innan han blev skadad.
Dagen då handen sågades av
Morgonen för olyckan, den sjätte september 2022 vaknade han som vanligt, drack en kopp te med två sockerbitar, ordnade med en macka och klädde på sig. Precis som han gjort den korta tid han befunnit sig i Sverige. Sedan körde han två andra byggarbetare från huset de bodde i till byggarbetsplatsen där jobbet fanns.
Vad som sedan skedde är omtvistat och versionerna om vad som hände går isär. Det som dock talar för det Janis Bekmanis uppger är det faktum att han är högerhänt, och då håller man i regel en såg med höger hand, vilket gör det svårt att såga sig i densamma.
Enligt Janis Bekmanis var det tre personer på bygget dagen då olyckan inträffade. En av dem, låt oss kalla honom Oleg, och Janis var på samma våning för att såga. Den andre befann sig på våningen under.
– Jag höll i en träbräda som skulle sågas till på längden. Eftersom träbitarna var ganska långa och någon behövde hålla i dem för att de inte skulle flyga iväg, gjorde jag det. Jag stod bakom kollegan som sågade när sågen slant och kapade min hand, säger Janis Bekmanis.
Han menar också att kollegan som höll i sågen inte var i skick att arbeta.
– Personen som sågade var full och inte uppmärksam på att sågen ”hoppade” ur sitt spår och kom allt närmre min hand. Han slant och min hand kom emellan och kapades.
Olyckan skylls på Janis
Janis Bekmanis transporterades akut till Södersjukhuset i Stockholm.
I brottsanmälan som upprättas samma dag som olyckan står att han sågat sig själv i handen. Även i Arbetsmiljöverkets slutsatser går den versionen igen. Den 28 september besöker Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och på en förfrågan från polisen skriver de efter besöket att de inte kommer att göra någon åtalsanmälan:
”AT frångick instruktioner som var lämnade för arbetsuppgiften, brister i bolagets arbetsmiljöarbete bedöms inte ha orsakat olyckan”, står det i dokumentet.
Det var en fjärde person, arbetsledaren på Panton Construction, som berättar till Arbetsmiljöverket hur olyckan gick till:
”En arbetstagare skulle klyva en bräda med hjälp av en cirkelsåg, sågbladet kom emot handen av okänd anledning vilket resulterade i att han sågade sig i handen och började blöda kraftigt.”
Han har även angivit sig som vittne till Polisen. Trots att han, enligt Janis och Oleg, inte var på plats.
– Det var bara vi där, för i helvete, säger Oleg till Janis i ett inspelat samtal som Arbetaren tagit del av.
Efter olyckan har Oleg sagt upp sig från företaget och flyttat tillbaka till Lettland. Samtalet mellan honom och Janis bekräftar Janis version av olyckan.
– Det var så det var. En av oss tittade inte och en tänkte inte, säger Oleg.
I dokument som Arbetaren tagit fram uppger företrädare från huvudentreprenören, Panton Construction, bemanningsföretaget Enversa, där Janis var anställd och underentreprenören Jouzas Tentris handelsbolag, som var ansvarig för arbetsplatsen, andra versioner än den som låg till grund för Arbetsmiljöverkets beslut att inte göra åtalsanmälan.
När Panton och Jouzas Tentris handelsbolag den 12 oktober lämnar in sin utredning till Arbetsmiljöverket återkommer i stället en version som mer liknar den Janis berättar om. De skriver:
”2 timmar in på arbetsdagen tar den skadade arbetstagaren tillsammans med en annan arbetstagare ett beslut om att kapa en träregel längsmed långsidan. Verktyget de använder är en handhållen cirkelsåg. Den ena arbetstagaren fastnar troligen med maskinen vilket resulterade i att han slant med verktyget.”
Olika versioner av arbetsplatsolyckan
I ett annat dokument som Arbetaren tagit del av ser man att Janis Bekmanis litauiska arbetsköpare, bemanningsbolaget Enversa, har skickat dokument till Försäkringskassan där de skriver att de var två som sågade när olyckan skedde. De skriver:
”A colleague cut the board with a circle saw. Janis held the board. The saw stall jumped and cut off Janis hand.”
Historierna går alltså emot det som Arbetsmiljöverket angav när man beslutade att inte göra åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott.
Janis Bekmanis är besviken över att varken polis eller Arbetsmiljöverket kontaktat honom. Han ringde till polisen på 114 14 när han låg inne på sjukhuset för att ta reda på vad som händer i ärendet och fick då veta att hans ärende var nedlagt.
– När jag vaknade upp och fick veta att de ljög om vad som hänt, ringde jag polisen. De sa att de inte kunde göra något i efterhand, möjligheten för att göra ett utandningsprov var försent. Och de sa att det var en olycka och inte ett brott. När jag vaknade upp på sjukhuset hade jag ingen aning om att det skulle bli så här, att ingen skulle tro på mig och att alla ljuger, säger Janis Bekmanis.
”Säg att det var du som höll i sågen””
Janis och Oleg är inte anställda av Panton Construction, som egentligen bara har ansvar för arbetsmiljö kopplat till verktyg och maskiner på bygget. Panton har tagit in byggpersonal via Juozas Tentris handelsbolag och är de som bär på personalansvaret. De har i sin tur tagit in arbetskraft från det litauiska bemanningsbolaget Enversa.
Janis berättar även att en jurist på Enversa bad honom att ljuga för polisen om vad som skett.
”Om någon frågar, säg att det var du som höll i sågen”, berättar Janis att juristen uppmanat honom till.
Arbetaren har försökt nå juristen ett flertal gånger utan framgång.
Trots att Enversa tidigare skickat in ett dokument till Försäkringskassan där det står att en kollega råkade skära av Janis hand, skriver bolaget såhär till Arbetsmiljöverket den 16 december:
”Based on the collected documents and the conclusions of specialists, the victim himself is to blame for the accident. (How disappointing it would be not to admit it).”
– Det är oerhört sorgligt och allvarligt att ett bolag som skickar ut människor för att jobba i hela Europa ljuger när en olycka inträffar, säger Emil Boss förhandlingssekreterare i Stockholms LS av SAC, som Janis Bekmanis gick med i efter olyckan.
Varför tror du att företaget håller fast vid den här versionen?
– Jag får intrycket att de är oroliga för att olyckan ska skapa problem med svenska myndigheter. I stället undviker de arbetsmiljöansvaret och skyller allt på den drabbade, säger Emil Boss.
När Arbetaren ringer Arbetsmiljöverket menar de att deras roll är endast att samtala med arbetsköparna och se till så att de följer rätt arbetsmiljöregler som finns. Anette Wendel är sektionschef på Arbetsmiljöverket Öst och den som varit ansvarig för utredningen. Till Arbetaren säger hon att arbetet med arbetsplatsolyckor är svåra att utreda.
– Vi tittar på om det ska åtalsanmälas från vår sida. Vi avgör om vi vill lämna in en åtalsanmälan och det innebär inte att polisen måste göra detta. Viktigt att det framgår att Arbetsmiljöverket inte är de som ser till att det blir åtal utan vi talar om ifall vi kan se att man brustit i att följa Arbetsmiljölagen eller någon av föreskrifterna, säger Anette Wendel.
”Döljer att en person arbetat full på bygget”
Arbetaren har pratat med Jouzas Tentris, som hade personalansvar på platsen. Även han håller fast vid att Janis ska ha orsakat skadan själv.
– Så som jag förstår det var det Janis som höll i sågen och som orsakade olyckan. Men jag har hört flera versioner och jag kan inte avgöra vad som är sant, säger Juozas Tentris.
Janis menar även att Juozas Tentris var medveten om Olegs alkoholproblem och att han varit full på bygget.
– Om det som Janis berättar stämmer har Juozas brustit i personalansvaret. Det vill de kanske inte ge sken av till Arbetsmiljöverket. Janis bodde i förläggning med personen som kapade hans hand och han menar att den personen var berusad varje dag och att deras chef var väl medveten om det, men inte tog till tillräckliga åtgärder. Hade det här bara hänt av en olyckshändelse hade de inte haft incitament att ljuga. Här vill de dölja för Arbetsmiljöverket att det varit en person som arbetat full på bygget, utan att de gjort någonting, säger Emil Boss.
Men anklagelserna stämmer inte, menar Juozas.
– Jag har inte en alkoholmätare så hur ska jag veta om någon är full på jobbet? Dessutom förhörde polisen Oleg efter olyckan och de sa inget om att han var alkoholpåverkad, säger han.
Janis Bekmanis framtidsutsikter har påverkats dramatiskt av olyckan.
– Jag är väldigt ledsen. De första tre månaderna kämpade jag verkligen med att försöka förstå hur jag ska ta mig vidare. Hur ska jag överleva nu? Innan var jag en glad kille. Inte deprimerad utan mer positivt inställd till livet. Men nu känner jag bara sorg.
Tårar börjar rinna ner för hans kinder. Han är tagen av situationen han befinner sig i och försöker förklara den outhärdliga smärtan han kämpar med efter olyckan. Eftersom Janis Bekmanis inte har någon rörlighet i fyra av hans fem fingrar, måste han lära sig att använda vänsterhanden som inte är den hand han använder annars.
Trots smärtan och den traumatiska upplevelsen från olyckan tänker han inte ge upp. Han har planer på att jobba med reklam framöver.
– Det var min plan från början. Att komma hit och jobba, spara mina pengar och sedan starta ett it-företag i Lettland, säger Janis Bekmanis.