Janis Bekmanis hand sågades av till 80 procent när han arbetade på ett bygge i Stockholm. Eftersom arbetsköparen inte tecknat någon arbetsskadeförsäkring har det syndikalistiska byggfacket Solidariska byggare tillsammans samlat in över 120 000 kronor till honom.
Janis Bekmanis arbetade på ett bygge på Lindigö, strax utanför Stockholm, när olyckan inträffade och hans hand sågades av till 80 procent. Något Arbetaren skrivit om här.
Han var anställd på det litauiska bemanningsbolaget Enversa, som hyrt ut personal till det svenska byggbolaget Jouzas Tentris handelsbolag, som i sin tur hyrt ut personal till byggbolaget Panton Construction.
Ingen arbetsskadeförsäkring
Till följd av olyckan har Janis inte kunnat använda sin högra hand och därmed tvingats sluta jobba som byggarbetare. De flesta som arbetar i Sverige omfattas genom sin arbetsköpare av en arbetsskadeförsärking, men Enversa, det litauiska bemanningsbolaget, har inte tecknat någon arbetskadeförsäkring för sin byggpersonal.
– Det är otroligt att man kan vara helt oförsäkrad. Det borde finnas stoppmekanismer på arbetsmarknaden för sånt här. Byggbranschen är ett högriskyrke och byggnadsarbetare från andra länder är överrepresenterade i allvarliga arbetsplatsolyckor, säger Emil Boss, förhandlingssekreterade på Stockholms LS av SAC.
Arbetaren har försökt nå Enversa ett flertal gånger utan resultat.
Olyckor vanligt förekommande på byggen
”Olyckor och arbetssjukdomar är dubbelt så vanliga bland byggnadsarbetare som hos andra arbetstagare”, skriver Arbetsmiljöverket i en rapport från 2017.
Bara under förra året inkom över över 3 600 anmälningar om arbetsplatsolyckor på olika byggarbetsplatser till Arbetsmiljöverket. Byggbranschen är även en av de branscher som är värst drabbad av arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.
– Mörkertalet för arbetsplatsolyckor är stort och incitamenten att dölja dem är enormt inom byggbranschen. Det kan till exempel bero på att företagen inte betalar skatt, att de har anställt papperslösa eller att de bryter mot arbetstidslagen, säger Emil Boss.
I Sverige kan man få livränta från Försäkringskassan om man har fått en arbetsskada som påverkar arbetsförmågan och därigenom inkomsten under minst ett år framöver. För detta krävs bland annat ett läkarintyg och att man är försäkrad i Sverige, vilket de flesta som arbetar i Sverige är.
Vad som gäller i ett fall som Janis, där en person är anställd av ett bolag i ett annat land, som i sin tur hyr ut personal till svenska företag i två led, är däremot inte glasklart. EU-lagstiftningen på området är komplex. Det menar Daniel Hansson, områdeschef för arbetsskador på Försäkringskassan, som däremot inte kan uttala sig om Janis fall.
– Vilket lands lagstiftning som ska tillämpas när det kommer till arbetsbaserade förmåner, som livränta, är en komplex fråga i fall som de här, säger han och tillägger:
– Men generellt sett så är det så att om du normalt arbetar i ett annat EU-land och under en begränsad tid blir utsänd för att utföra arbete i Sverige så fortsätter du att omfattas av det andra landets socialförsäkring, säger han.
Men när det kommer till utländska företag med anställda som endast arbetar i Sverige så är det svensk socialförsäkringslagstiftning som gäller för de anställda, tillägger han.
Som ett komplement till livräntan omfattas alla arbetsplatser med kollektivavtal av en Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Ersättningen betalas då ut genom Afa försäkring. Även arbetsköpare utan kollektivavtal kan teckna TFA för sina anställda.
Fackkamrater startade insamling
Eftersom att Janis arbetsköpare inte tecknat försäkring för sina anställda, trots att de enligt Janis sagt det till honom, hoppas han nu på att få ut livränta från Försäkringskassan.
Efter olyckan gick Janis med i SAC:s byggsyndikat Solidariska byggare. Medlemmarna valde att starta en insamling för att stötta honom ekonomiskt. Tillsammans samlade de in 120 000 kronor och planerar att starta upp en till insamling framöver.
– Det var fantastiskt och hjälpte mig mycket rent psykiskt. Efter olyckan visste jag inte vad jag skulle göra. Jag hade inget jobb och ingenstans att bo, men pengarna de samlade ihop hjälpte mig att ha råd med både mat och rehabilitering.
Han berättar att läkaren sagt att handen troligtvis kommer återfå upp till 80 procent av rörligheten och 50 procent av greppstyrkan, samt att smärtan borde försvinna inom ett år.
– Jag hoppas på att få mitt vanliga liv tillbaka, att rehabiliteringen går bra så att smärtan försvinner. Att jag kan gå vidare från detta. Jag har planer på att starta upp en kaffebar i Riga och har hittat en bra och billig lokal för det.