I fredags nåddes en överenskommelse mellan Kommunal och SKR i den omstridda frågan om dygnsvila, men överenskommelsen är inte tillräcklig. Det anser LSS-arbetare och brandmän som kallat till demonstration mot överenskommelsen under onsdagen.
Det nya regelverket innebär att arbetsgivare kan söka om dispens eller utifrån lokala MBL-förhandlingar höja arbetstimmarna upp till 24 timmar. EU-kommissionen har tidigare kritiserat Sverige för att kollektivavtalen inom räddningstjänst och LSS inte följt EU:s arbetstidsdirektiv när det kommer till kraven på dygnsvila. I och med överenskommelsen kan arbetstid förläggas upp till 20 timmar utifrån verksamhetens behov.
Att ansöka om dispens kan möjliggöra arbete upp till 24 timmar för räddningstjänst- och LSS-personal. För personliga assistenter förläggs timmarna efter lokala MBL-förhandlingar.
Detta är något som flera LSS-arbetare menar ökar oron kring den egna ledigheten och att det går utöver privatlivet. Det finns även oro kring om det är nyttigt för brukarna som är i behov av stabilitet och trygghet av personal som kan finnas där längre perioder.
Dispansreglerna otydliga
En av de berörda är Ylva Falkenhem som arbetar som personlig assistent. Hennes stora oro är att reglerna kring dispens är otydliga.
– Framförallt kommer brukarna drabbas hårt av det. Rätten till dispens är luddigt formulerade vilket gör att dispens kan hamna i godtyckligt tolkande där ingen vet om det ens går att tolka till att ge rätt till dygnspass och det skapar väldigt stor oro.
Hon menar vidare att parterna har väldigt lite insyn i hur verksamheterna fungerar i verkligheten.
– Om man vore intresserad av assistenternas arbetsmiljö hade man rådfrågat oss i den här processen, men de har i stället fattat verklighetsfrånvända beslut över huvudet på oss som inte fungerar i praktiken, säger Ylva.
Kritiska mot 24-timmarsgränsen
Många assistenter hävdar att de som drabbas hårdast blir vårdtagarna själva som utsätts för stress vid personalbyten under dagen, oavsett regelverket som möjliggör längre arbetstid. Ansvaret att leva och umgås med sin vårdtagare blir inte möjlig, när man måste byta personal flera gånger om dagen under en dagsaktivitet.
Det är något som Marie Grönberg, personlig assistent i Karlskrona, menar att det inte kommer fungera i praktiken.
– I praktiken vet de inte hur detta ska arrangeras, eftersom mer personal måste vara tillgänglig under dygnets alla timmar för våra vårdtagare.
Gränsen på max 24 timmar försvårar också för personer med assistans att exempelvis göra resor.
– Vi kan inte gå ut på längre aktiviteter eller resa tillsammans. Det är som att barn på ett nattdagis skulle gå och lägga sig med en person och vakna upp till ett helt främmande ansikte, säger Marie Grönberg.
Imorgon onsdag klockan 13.30 samlas personliga assistenter och räddningstjänstpersonal utanför Kommunals lokaler vid Norrmalmstorg i Stockholm för en protest mot överenskommelsen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.