Svea Hovrätt omprövar sabotagedomen mot den minderåriga klimataktivist som i somras deltog i en demonstration i centrala Stockholm. Enligt advokaten Linus Gardell är allt annat än ett ogillande av domen skandal.
– Fortsätter det så här har vi snart politiska fångar i Sverige, säger han till Arbetaren.
Det var i mitten av augusti förra sommaren som klimatorganisationen Extinction Rebellion genomförde ett flertal koordinerade demonstrationer i centrala Stockholm.
På den så kallade Guldbron, som förbinder Gamla stan med Södermalm, genomförde en grupp aktivister en fredlig sittprotest i en av vägfilerna. Det orsakade störningar i trafiken, men både bilar och cyklister kunde dock passera. Inget utryckningsfordon larmade om några svårigheter att ta sig fram, vilket också framkommer i den aktuella domen.
Trots detta grep polisen ett stort antal aktivister varav en minderårig senare dömdes i tingsrätten för sabotage. Enligt polisen satt personen på vägbanan mellan fem till tio minuter. För detta dömdes hon till 30 timmars ungdomstjänst. Hade personen varit över 18 år skulle påföljden dock blivit fängelse. Det här efter den senaste tidens skärpning av straffen för bland annat civil olydnad.
– Det som tidigare kunde resultera i ett avlägsnande från polisen kan nu ge fängelse. Det här kan skapa hämmande effekter och skrämma folk från att utnyttja sin grundlagsskyddade rättighet att demonstrera. Fortsätter det så här har vi snart politiska fångar i Sverige, säger advokat Linus Gardell som företräder den minderåriga klimataktivisten till Arbetaren.
Amnestys kritik mot Sverige
Han är starkt kritisk mot den ökade repressionen som drabbat främst klimataktivister, något Arbetaren tidigare rapporterat om. Bland annat förklarar Linus Gardell att människorättsorganisationer som Amnesty och Civil Right Defenders varnat för utvecklingen i Sverige där polisen gått allt hårdare fram mot framförallt klimataktivister den senaste tiden.
– Här handlade det om en fredlig sittprotest i en av vägfilerna och jag hoppas att Hovrätten lyssnar på vår argumentation, för demonstrationsfriheten är oerhört viktig. Vad blir annars nästa steg om exempelvis Turkiets utrikesminister skulle besöka Sverige och det uppstår demonstrationer som påverkar trafiken, ska man kasta alla i fängelse?
I samband med måndagens Hovrättsförhandlingar samlades ett trettiotal personer i en solidaritetsmanifestation till stöd för den unga klimataktivisten utanför Hovrätten på Riddarholmen i Stockholm.
Hovrättens dom väntas komma måndagen 22 maj.