Ilija Batljan lovade ökade utdelningar i SBB i 100 år och ett långsiktigt ägande av allmännytta och samhällsfastigheter. Nu har luftslottet pyst och välfärdsfastigheter kan behövas paniksäljas – en repris på panikförsäljningen av skolfastigheterna i höstas i större skala. SBB-haveriet är inte bara en angelägenhet för aktiesparare, det berör hela samhället.
I veckan rasade Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, med VD:n Ilija Batljan i spetsen på börsen efter att ratingföretaget S&P sänkte sitt omdöme om SBB från ”investeringsbart” till skräpstatus. Vid första anblick kan det verka som en angelägenhet för aktieintresserade men eftersom SBB hyr ut lokaler till välfärdsverksamheter rör det hela samhället.
VD:n Ilija Batljan har använt det politiska kapital han upparbetade som topp-sosse under tidigt 2000-tal och fått många kommuner att sälja allmännytta till Batljans bolag, SBB. Värst är det för Härnösands kommun som sålt väldigt många fastigheter till SBB och är den kommun som betalar mest för sina lokaler.
Försäljningarna har gjort Batljan till miljardär och de kommunala hyrorna har pressats upp. Både Batljan och kommunpolitikerna har lugnat kritikerna med argumentet att SBB är en långsiktig ägare. De uttalandena ser nu ut att komma på skam.
LSS-boenden, skolor och polishus kan behöva säljas
Raset kommer med största sannolikhet tvinga fram försäljningar. Vem som helst kan nu ta kontrollen över svenska äldreboenden, polishus, skolor och LSS-boenden som SBB äger. Kanske blir det en israelisk pensionsfond, Kina eller någon anonym investerare som ger SBB det kapital som behövs mot en andel i bolaget.
Och kapitalet kan behövs snabbt. I vintras avslöjade Arbetaren att SBB hjälper norska dagismiljardärer att dölja vinster i välfärden. Den uppmärksammade affären riskerar att välta SBB i en miljardsmäll, rapporterade Dagens Industri i veckan. SBB har gett aktier som betalning för de fastigheter man köpte och kan ha lovat att köpa tillbaks dem för 31 kronor styck inom ett par år. Förskolekoncernen bestämmer själva när och om de vill att aktierna ska återköpas.
I skrivande stund handlas aktien för 8 kronor. Vem som står för prisgarantin är inte känt.
Upplägget är ungefär som att jag sålt dig en iPhone och lovat dig att oavsett skick kommer jag köpa tillbaks den för en tusenlapp.
Sålde skolfastigheter till kanadensiskt bolag
SBB:s skuldfälla har slagit igen. Förenklat: fastighetsbolaget har mer i kostnad för sina skulder än vad man har in i hyra. Ovanpå det har man krångliga upplägg i affärerna och marknaden har tappat förtroendet för VDn som lovat höjd aktieutdelning i 100 år.
Senast SBB behövde pengar, i höstas, så sålde de sina skolfastigheter till ett kanadensiskt bolag. När affären analyserats har den kritiserats för att vara krånglig men också för att ha lämnat smygrabatter, varit en förlustaffär för SBB där de förlorar pengar framöver men får in pengar så de klarar sig för stunden.
Ett slags globalt SMS-låneupplägg. Med välfärdsfastigheter som insats och skattebetalarna som gisslan.