Något förbud för dygnspass finns inte i EU:s direktiv. Kommunal och SKR slår sönder en fungerande schemastruktur, utan att prata med de berörda arbetarna. Det skriver Ylva Falkenhem som arbetar som personlig assistent.
Låt mig vara tydlig. Det nu högst uppmärksammade EU-direktivet gällande dygnsvila innefattar inte någon gräns för hur långt ett arbetspass får vara. Kritiken EU riktat mot Sverige handlar endast om att kompensationsledigheten måste tydliggöras i avtalen. Enligt EU är det med andra ord tillåtet att jobba dygn så länge man har godtagbar kompensationsledighet mellan passen.
Vilket är precis så vi dygnsjobbare redan jobbar.
Att hela den här cirkusen skulle bottna i det mantra som Kommunal och SKR rabblar att ”EU har förbjudit dygnspass” är helt enkelt inte sant. Korståget mot dygnspass är helt sprunget ur Kommunals och SKR:s egna uppfinningsfabriker. Att skylla på EU är helt enkelt en lögn.
När nu expert efter expert påtalar att det inte finns några av EU tvingande begränsningar för att jobba dygn i Sverige vänder Kommunal och SKR en aning på karusellen och hävdar i princip att ”det säger sig självt att det inte kan vara hälsosamt att jobba så långa pass så vi ska förbjuda det för eran egen skull”.
Detta är inte heller sant.
Låg sjukfrånvaro bland dygnsarbetare
Hade beslutsfattarna grundat sina påståenden i ens en gnutta empiri hade de sett att dygnsjobbare har anmärkningsvärd låg sjukfrånvaro. Hade de dessutom bemödat sig med att rådfråga oss dygnsjobbare hade vi förklarat att vi mår alldeles utmärkt just tack vare våra dygnspass och att vi har en väldigt bra kompensation i form av längre sammanhängande ledigheter mellan våra pass. Beslutet att ta bort dygnspass kommer istället drabba oss så hårt att tusentals av oss bokstavligen inte kommer att kunna behålla våra jobb.
När man kommit så här långt gör de plötsligt en liten kovänding – ”vi har lyssnat på protesterna” hävdar Kommunal och SKR och slår sig för bröstet. Nu ska det plötsligt bli tillåtet med dygnspass – men man måste ansöka om dispens och reglerna för dispens är snäva, luddiga och det är omöjligt att sia om de ens är möjliga att nyttja i praktiken. Framförallt kommer de landa i en godtycklig tolkning som underblåses av agendan att ta bort dygnspass.
Dessutom är det omöjligt att förhålla sig till den nya maxgränsen på 24 timmar då många arbetsplatser är helt beroende av överlappande dygn. De som jobbar dygn med jourtimmar får även se sig snuvade på stora pengar då jourtid nu ska sammanräknas med aktiva tid gällande sammantagen arbetstiden, trots att den inte är penionsgrundande. De, inkl mig själv, som jobbar 24 timmar aktiv tid kan helt säga goodbye till våra älskade dygn då det inte går att få dispens för 24 timmar om passet inte innehar jourtimmar. Trots att vi, helt enligt EU:s direktiv, kompenseras med extra ledighet.
Får man inte dispens landar man i en maxgräns på 20 timmar. Exakt varför beslutsfattarna landat i den fullständigt förryckta siffran på max 20 timmar är det ingen som vet. Det enda man vet är att alla som jobbar inom de branscher som innehar dygnspass vet att schema med skiftbyte var 20:e timma givetvis är en fullständig omöjlighet för samtliga inblandade. Det hade Kommunal och SKR förstått – om de bara rådfrågat och lyssnat på oss.
Kallar det för hälsoschema
Resultatet blir att alla vi tiotusentals som innan varit supernöjda med sina dygnspass kommer få sin tillvaro kraschad. Tusentals inom samtliga branscher kommer vara tvungna att säga upp sig, brukare kommer förlora både mängder av uppskattad personal samt vara tvungna att leva sitt liv efter skiftbyten istället för utifrån den självständighet de har lagstadgad rätt till. Som kronan på verket har här Kommunal och SKR har här den ytterst smaklösa iden att kalla det nya sättet att lägga schema för ”Hälsoschema”.
Kommunal och SKR har även mage att hävda att ”vi fått som vi vill” – när det enda vi kräver är att få fortsätta med det schema som vi haft i decennier och som vi både älskar och mår bra utav och slippa få en betydande del av vår tillvaro sönderslagen på grund av huvudlösa beslut som fattats av verklighetsfrånvända byråkrater.
De som är satta att fatta beslut om människors liv ska lyssna på dem vars liv det gäller. De ska inte ljuga dem rakt i ansiktet.
Och framförallt ska de inte göra sitt yttersta för att förstöra deras liv.
Vi som drabbas av den här dårskapen kommer inte vika en millimeter förrän Kommunal och SKR gjort om och gjort rätt. Ett gott första steg från deras vore att sluta ljuga och köra med öppna kort om varför de vill ta bort dygnspass. Annars har de till fullo förverkat vårt förtroende.
Ylva Falkenhem, personlig assistent och författare.