Badhus, konstgräs och läxhjälp. Det är bara några av de saker som hyresgästerna finansierar, som skattebetalarna borde dela på. Arbetaren granskar vinstuttagen i allmännyttan.
I allmännyttiga bostadsbolag begränsas politikernas möjligheter att ta ut vinster av lagen. Men det finns möjlighet att göra höga och stora undantag om vinsten om det motiveras med ”bostadssociala åtgärder och främjande av integration”.
Arbetarens granskning visar att många kommuner låter vinstuttagen finansiera en stor bredd av kommunala verksamheter och uppdrag. ”Det har visat sig att man kan göra nästan vad som helst med denna motivering: bygga anläggningar, vägar eller broar” säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, till TT om undantaget i lagen.
Martin Hofverberg tycker att lagens möjligheter gör att politikerna kan göra som de vill med allmännyttan – utan straff.
– Problemet nu är att kommunen, både genom tillåtna och otillåtna värdeöverföringar, kan tömma bostadsbolaget, utan sanktioner, kommenterar han i en intervju till TT.
Arbetaren har gått igenom kommunernas vinstuttag ur allmännyttan som motiveras med undantaget i lagen. Det här finansierar kommunerna med pengarna från kommunala bostadsbolag:
1. Badhuset i Svedala – oklart vem som ska bygga och äga anläggningen
Kommunala Svedalahem förde 2021 över 65 miljoner från allmännyttan som enligt politikerna skulle gå till bland annat ett nytt badhus i Svedala.
Så här kommenterade moderaten Linda Allansson Wester beslutet att bygga badhus “Det är glädjande om vi kan tillgodose invånarnas önskemål om badhus i kommunen. Vi har ordnad ekonomi och kan fortsätta ha en hög kvalitet inom våra kärnverksamheter och samtidigt satsa på ett badhus.” Hon nämner inte att hyresgästerna i allmännyttan står för en del av pengarna.
2. Konstgräsplaner, hamnutveckling och idrottsarenor
I både Lerum och Örebro används hyresgästernas pengar till nya konstgräsplaner. I Örebro får två idrottsplatser totalt 2,7 miljoner från allmännyttan.
Politikerna i Kil tar ut 1,5 miljoner extra i vinst från Kilbostäder som ska gå till att stärka upp idrottsarenan ECG Arena.
I Kungsör finansierar allmännyttan en allaktivitetsplan på Hagaskolan för 800 000. Hyresgästerna bekostar också ett hamnutvecklingsprojekt och upprustning av grillplatser i kommunen.
3. Föräldrarådgivning och familjecentraler
Från Huge Fastigheter i Huddinge används 3,8 miljoner till föräldrarådgivning. I Eskilstuna används allmännyttiga bolaget Kfasts överskott till att bygga familjecentraler för 4,2 miljoner. Mest bidrar allmännyttan i Örebro med till familjecentralerna i kommunen: 8,9 miljoner.
4. Kvinnojourens skyddade boende – för hela kommunen.
Eskilstuna kommun rapporterade 2021 in att man ville använda 1,5 miljoner av allmännyttans vinst till Kvinnojouren Moa. De pengarna motsvarar hela kommunens bidrag till kvinnojouren och finansierade sex platser för våldsutsatta kvinnor – för alla i hela Eskilstuna kommun.
I Norrköping, Sigtuna, Karlskrona och Gävle betalar hyresgästerna via allmännyttan för boende och aktiviteter för att motverka våld i nära relationer.
5. Läxhjälp, stöd i skolan och skolskjuts
Hur mycket av de 98 miljonerna från allmännyttiga Växjöbostäder som ska gå till just stöd i skolan redovisas inte men åtgärden är uppskriven i redovisningen för undantag till Boverket. Skolan i Växjö har ett stort behov av tillskott. I en debattext skriver Martina Forsberg (s) att ungefär 100 barn under 2021 gick ut lågstadiet utan att nå målen i svenska och matematik i Växjö.
I Partille kommer en del av vinstöverföringen från Partillebo AB på 4,4 miljoner bland annat gå till läxhjälp och studiestöd.
Till kommunens skolskjuts i Örebro bidrar allmännyttan med en miljon kronor från vinsten i bostadsbolaget.
6. HVB-hem och behandlingshem för personer i missbruk
I Karlskrona finansierar hyresgästerna i allmännyttan Roslundens HVB-hem och ett behandlingshem för missbrukare på totalt 13,6 miljoner år 2021. Enligt Arbetarens beräkningar från tidigare kommunbudgetar kan uttaget från allmännyttan motsvara hela kostnaden för HVB-hemmet Roslund det året.
För Skövdebostäder har politikerna i kommunen beslutat om ett vinstuttag på 15 miljoner varav en del ska gå till stödboende för personer i missbruk.
7. Personal på äldreboende
I Karlstad avsätter allmännyttan medel som ska gå till fritidsaktiviteter för personer på äldreboende.
8. Fokusera på att bygga fler bostadsrätter och småhus
Hyresgästerna i Sigtunahem är med och finansierar ett nytt program för bostadsbyggande i kommunen. Fokus ligger på “att bygga fler bostadsrätter och småhus.” Hur mycket av vinstuttaget som ska gå till bostadsprogrammet är inte specificerat. Totalt ger Sigtunahem 6,5 miljoner till kommunens budget.