Sedan VM-slutspelet i Qatar har tre migrantarbetare suttit fängslade efter att ha anordnat en protest i januari mot obetalda löner och uppsägningar. Fifa och ILO vägrar kommentera fallet.
Det var den 23 januari som drygt 250 anställda säkerhetsvakter vid ett av Fifas mediecenter under fotbolls-VM anordnade en protest mot uteblivna löner.
Migrantarbetarna var anställda genom säkerhetsföretaget Stark och hade blivit utlovade ett kontrakt på sex månader. Men så fort fotbolls-VM var över bröt företaget kontraktet. De vägrade betala ut lönerna till arbetarna för den resterande tiden.
Sedan den dagen sitter tre personer som organiserade demonstrationen fortfarande fängslade i Qatar. De har dömts till sex månaders fängelse och ska även betala böter på 10 000 rialer, motsvarande 2746 dollar per person.
Tidningen The Guardian har följt fallet och rapporterat om de tre fängslade arbetarna. De uppges vara Shakir Ullah och Zafar Iqbal från Pakistan, samt Mohammad Tanveer från Indien.
Organiserade protest med bussar
Men hur gick protesten till? I Qatar är fackföreningar strikt förbjudna. I stället förväntas migrantarbetare ta upp arbetsmiljöproblem genom landets myndigheter. Migrantarbetarna anordnade dock på egen hand en protest i januari – något som fått allvarliga konsekvenser för de som deltog.
Arbetaren har talat med anställda som deltog under protesten.
En av dem är Andrew Maganga, 30 år, från Kenya. När Arbetaren ringer upp honom befinner han sig i hemstaden Mombasa. Han beskriver företagets agerande som katastrofalt.
– Vi har familjer att försörja och kan inte resa hem tomhänta. Vi försökte sätta press på företaget och prata med våra chefer, men de vägrade att lyssna, berättar Andrew.
Andrew Maganga bodde precis som många andra anställda på företaget i migrantarbetarområdet Barwa al Baraha, ungefär en timme utanför Doha. Varje dag åkte de buss till arenorna för att arbeta som säkerhetsvakter. Men över en natt sade företaget upp kontraktet, och arbetarna blev förvarnade om att de kunde vräkas från sina bostäder i vilket ögonblick som helst.
December gick mot sitt slut, och företaget slutade även bistå arbetarna med mat.
– Vi bestämde oss för att åka allihop till kontoret för att förhandla med företaget. Vi samlade ihop oss och satte oss i fyra bussar för att åka till huvudkontoret och kräva våra löner. Vi hade gjort upp en plan. Om de nekade oss lönerna skulle vi vända oss till en domstol, berättar Andrew.
Deporterades efter protesten
Men bussarna hann inte hela vägen till huvudkontoret. De blockerades av uniformerade poliser på vägen. Några personer gick ändå in för att förhandla. Samma personer som i dag sitter häktade i fängelset i Qatar.
– Det dröjde inte länge innan polisen kom och kontrollerade våra identitetshandlingar. De pratade arabiska och vi förstod lite av händelseförloppet. Sedan tog de oss på en gång till deportationscentret, där de tog fingeravtryck och foton. Vi frågade dem ”varför gör ni så här, vi vill bara ha våra löner”, men de vägrade släppa oss.
I flera dagar hölls Andrew och hans kollegor fängslade i ett tillfälligt förvar. Sedan fick de återvända till boendet för att hämta sina tillhörigheter. Edward upptäckte att flera av hans värdesaker hade försvunnit, men han hann inte leta mer än fem minuter innan de var tvungna att bege sig till flygplatsen.
– De delade ut en del av lönen i kontanter precis innan vi skulle åka. Efter fyra år i Qatar kändes det fruktansvärt att bli deporterad på det här sättet, säger han och fortsätter:
– Jag har hört berättelser om arbetare, som innan de deporterats, tvingats välja mellan att betala 50 000 rialer i böter, eller sitta i fängelse i sex månader i Qatar.
Kräver att Fifa och Qatar agerar
Han menar att många av hans kollegor råkat ut för liknande saker efter VM. Företag har hastigt avslutat kontrakten, medan lönerna uteblivit. Men få arbetare vågar säga ifrån av rädsla att bli deporterade innan deras visum löpt ut och skulderna betalats av.
– Det värsta problemet är att ingen vågar säga ifrån. Människor tänker på sina familjer i hemlandet, och vågar inte förlora inkomsten.
Amnesty International larmade så sent som förra veckan om att hundratals migrantarbetare som anställts som säkerhetsvakter fortfarande nekas rättvisa för hur de utnyttjats under FIFA-kuppen.
– Sex månader har gått sedan turneringen avslutades, men FIFA och Qatar har ännu inte erbjudit ett effektivt och tillgängligt system som möjliggör för arbetare att få den rättvisa och ersättning de har rätt till. FIFA måste nu omedelbart ta till åtgärder för att stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter, sade Steve Kockum, ordförande på Amnesty International i samband med rapporten.
“Sålde sin mormors bröllopsring”
Jason Nemerovski arbetar som utredare på människorättsorganisationen Equidem, som bistår migrantarbetare i Gulfländerna. Equidem bevakar sedan flera år VM i Qatar och har släppt flera rapporter om arbetsvillkoren för migrantarbetare i landet.
Jason Nemerovski menar att situationen för de fängslade migrantarbetarna är allvarlig och att Qatar omedelbart måste frisläppa dem.
– Människor betalar tusentals dollar för att komma till Qatar. De tar lån och säljer land. En person vi intervjuade sålde sin mormors bröllopsring. Människor tar stora risker för att arbeta i Qatar, och det är lätt för arbetsgivare att exploatera arbetare, säger han och fortsätter:
– Arbetarna ska kompenseras och Fifa bör göra allt för att få ut de här personerna ur fängelset. Böterna ska avskrivas och de ska kompenseras för lidandet, säger Jason Nemerovski.
Fifa och ILO vägrar kommentera fallet
När Arbetaren kontaktar Fifa för en kommentar om de fängslade migrantarbetarna, hänvisar en anonym talesperson i ett mejl till ILO och Qatars rättsliga kommitté.
Fifa vill inte kommentera det specifika fallet, men skriver att de samarbetar med qatariska myndigheter efter VM och strävar efter att alla företag som är involverade i mästerskapet ska följa ett regelverk som bygger på hållbarhet.
De skriver vidare i mejlet att den större bilden inte får förbises, och att “Qatars arbetsreformer varit betydande och gynnat hundratusentals arbetare, med VM som en viktig katalysator för dessa reformer”.
När Arbetaren skriver till ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, svarar kommunikationschefen Marco Minocri att organisationen inte engagerar sig i eller kommenterar specifika fall. Han skickar istället en länk till en lista på reformer i arbetslivet som Qatar infört i samband med VM.
Andrew Maganga har svårt att försörja familjen och vill nu ta sig vidare till Europa.
– Jag är klar med Gulfländerna, men behöver mer än någonsin arbete.
Arbetaren har sökt Qatars rättsliga kommitté men de har inte återkommit med svar vid tidpunkten för denna publicering.