Sverige tog under måndagskvällen ett stort steg närmare Nato. Det här efter Turkiets godkännande i samband med militäralliansens pågående toppmöte i Vilnius. Nu växer därför oron bland många svenska kurder för de eftergifter som regeringen tycks vara beredda att göra till den turkiska regimen.
Förändrad grundlag, tvivelaktiga utvisningar, återupptagen vapenexport och ett långsiktigt samarbete kring terroristbekämpning är bara några av de punkter där Sverige redan gått Turkiet till mötes i hopp om att få ansluta sig till militäralliansen Nato. Dessutom förbinder sig den svenska regeringen att aktivt stödja Turkiets försök att bli medlem i EU.
Besviken på svenska regeringen
– Det var förväntat men det är också ett stort svek mot kurderna. Jag är väldigt besviken på den svenska regeringen och de eftergifter som gjorts till krigsförbrytaren Erdogan, säger Keya Izol som är styrelseledamot i den prokurdiska euorpeiska federationen Diakurd till Arbetaren.
En av punkterna i överenskommelsen går under namnet ”Security compact” och handlar om att stärka samarbetet mot terrorism. I Turkiet klassas flera prokurdiska- och regimkritiska rörelser som terrororganisationer och tusentals journalister, vänsterpolitiker och människorättsaktivister har de senaste åren fängslats.
När Sverige nu visat sig beredda att gå med på Erdogans krav förväntas det turkiska parlamentet klubba igenom den svenska Natoanökan senare i veckan.
“Sverige viker sig för diktator”
– Kurderna i Rojava var de som besegrade IS och som offrade sina liv, inte bara för sig själva utan för hela Europa, och nu sviker Sverige dem, säger Keya Izol som menar att regeringen vikit sig för en diktator.
De hårt kritiserade förhandlingarna med den turkiske despoten Recep Tayyip Erdogan har fått många med honom att reagera. Sverige har exempelvis redan förbundit sig att inte stödja den kurdiska organisationen YPG/PYD, som ju besegrade terrorsekten IS i norra Syrien och regeringen har inte heller fördömt de turkiska bombningarna mot Rojavaområdet där flera civila dödades förra hösten.
– Erdogan har hela tiden hjälpt och hjälper fortfarande jihadister som tar sig till Syrien för att kriga mot kurderna, säger Keya Izol.
Stor oro bland svenska kurder
Många kurder i Sverige upplever nu att de lever i fara och riskerar att utvisas till fängelse och tortyr i och med Nato-överenskommelsen.
– Det kommer att bli hårdare tag mot kurdiska organisationer som kämpar för frihet och demokrati i Turkiet nu. Det är helt absurt, säger Keya Izol.
Här är listan på den svenska överenskommelsen med Turkiet.
1. Sverige har förändrat sin grundlag, sina lagar och utökat sin terrorbekämpning mot PKK betydligt det senaste året. Sverige har även återupptagit vapenexport till Turkiet och detta är alla steg som avtalades under Nato-toppmötet i Madrid förra året.
2. Sverige och Turkiet är överens om att fortsätta samarbetet enligt avtalet från Madrid, och om att etablera ett nytt säkerhetssamarbete på ministernivå. Detta samarbete, ett så kallat Security Compact, kommer att vara inriktat mot att bekämpa terrorism i olika former. Sverige förbinder sig också att inte erbjuda stöd till organisationerna YPG/PYD och FETO.
3. Både Sverige och Turkiet är överens om att terrorbekämpning är ett långsiktigt arbete som sträcker sig längre i tid än Sveriges ansökningsprocess till Nato. Jens Stoltenberg bekräftar att Nato kategoriskt fördömer terrorism i alla former och att Nato kommer intensifiera sitt arbete på detta område.
4. Nato, Turkiet och Sverige erkänner principen om att det inte ska finnas några restriktioner, barriärer eller sanktioner mot försvarshandel eller investeringar mellan allierade. Om sådana finns ska de elimineras.
5. Sverige och Turkiet har kommit fram till att ett ekonomiskt samarbete ska skapas, där båda länder ska maximera möjligheter att öka handel och investeringar sinsemellan.
6. Sverige ska aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU, bidra till en modernisering av tullunionen mellan Turkiet och EU och förenkla visaprocessen för turkiska medborgare till EU.
Källa: Svt